Politika

Ambasador Francuske u Prištini: Kvinta traži suspenziju odluke o zabrani dinara i formiranje ZSO

Komentari

Autor: Tanjug

06/02/2024

-

19:31

Ambasador Francuske u Prištini: Kvinta traži suspenziju odluke o zabrani dinara i formiranje ZSO
Ambasador Francuske na Kosovu - Copyright Prinstscreen YouTube/Ministria e Ekonomisë ME

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Francuske u Prištini Olivije Gero izjavio je danas da su zemlje Kvinte zatražile od prištinskih vlasti da suspenduju odluku centralne banke o zabrani upotrebe dinara, kao i da Francuska od Prištine očekuje formiranje Zajednice srpskih opština.

"Zahtev koji smo postavili, mi i zemlјe Kvinte, jeste da napravimo tranziciju pre nego što se ova uredba primeni. Trebalo bi da bude više konsultacija i informacija pre nego što se odluka primeni. Pozivamo na suspenziju ove uredbe radi pravilnog informisanja stanovništva, i mogućnosti iznalaženja mogućih tehničkih rešenja", rekao je Gero za Dukađini.

On je istakao da je jedini način za rešavanje situacije da predstavnici Beograda i Prištine sednu za sto i razgovaraju o tehničkim pitanjima primene uredbe.

"Uredba CBK ima za cilј da ima veću transparentnost i mi to podržavamo, međutim ona ima potencijal direktnog uticaja na to kako će ova zajednica delovati i kako će ti lјudi primati svoje penzije. Želeli bismo da imamo više konsultacija pre implementacije uredbe i više informacija. Govorimo o konkretnim pitanjima koja pogađaju veliki deo lјudi", rekao je Gero.

On je istakao da je vlada u Prištini morala da, pre svega, pronađe odgovarajući način da ne zabrani transfer sredstava.

"Treba razgovarati sa lјudima na koje ove odluke imaju direktan uticaj, pravi kanal je da se vodi dijalog", rekao je francuski diplomata.

On je ponovio zahtev zemalja Kvinte da Priština ispuni svoje obaveze koje su tiču Zajednice srpskih opština i dodao da je predlog nacrta ZSO dobar i da je "potpuno legalan".

Govoreći o francusko-nemačkog planu, Gero je rekao da ne vidi bolje rešenje od tog plana kada je reč o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Ambasador Nemačke u Prištini Jern Rode izjavio je da način implementacije odluke o zabrani upotrebe dinara na KiM nije dobar.

"Ovo je urađeno na način na koji nije trebalo da bude urađeno. Građane treba informisati. Mi ne kritikujemo odluku CBK, već način na koji se provodi jer građani nisu bili informisani. Imamo dijalog, nema potrebe za dodatnim zahtevima i tenzijama", istakao je Rode za Dukađini.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija