Politika

Pistorijus na Kosovu: Priština ima pravo da sprovodi zakon, ali potrebna adekvatnija komunikacija

Komentari

Autor: Tanjug

05/02/2024

-

15:00

Pistorijus na Kosovu: Priština ima pravo da sprovodi zakon, ali potrebna adekvatnija komunikacija
Vjosa Osmani i Boris Pistorijus - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je da u vezi odredbe sa ukidanjem dinara na KiM, Priština ima pravo da sprovodi svoje "zakone", ali da je potrebna adekvatnija komunikacija.

"Potrebno je adekvatnije komunicirati kako ne bi bilo straha i nedostatka informacija. To su bezbednosne garancije koje doprinose miru uopšte. Svesni smo da Kosovo ima pravo da sprovodi svoje zakone, ali deeskalacija uključuje i legitimne mere u smislu uspostavljanja evra kao jedinstvene valute, ali to treba da se saopšti na odgovarajući način, kako niko ne bi bio uplašen ili dezinformisan", rekao je on na konferenciji za novinare u Prištini, prenosi RTK na srpskom jeziku.

Istovremeno on je zatražio da se uskoro ponovo pokrene dijalog uz posredovanje EU.

"Tek tada ćemo pristupiti integraciji Kosova i regiona. To uključuje sprovođenje kataloga mera dogovorenih u Ohridu, to bi trebalo da bude cilj", rekao je on. Kako je istakao Nemačka je najveći pobornik KiM posle Sjedinjenih Američkih Država.

"Posle SAD, Nemačka je jedna od najvećih pristalica Kosova, i sa civilne i sa vojne tačke gledišta. Tako će biti i ubuduće. Već sada uspešno sarađujemo u mnogim oblastima, najbolji primer je Međunarodni centar za potragu i spasavanje i sporazum o obuci oficira i podoficira", rekao je on.

Dodao je da stabilnost igra veliku ulogu ne samo za Zapadni Balkan, već i za celu Evropu.

"Zahtev dana je deeskalacija. Savezni kancelar je istako da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropi, ali to kao uslov predviđa dijalog i niko ne sme i ne može da bude zainteresovan za dalje zatezanje situacije. S obzirom na tenzije sa Srbijom, jasno pozivamo na obazrivost i oprez", rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija