Politika

Stano o dešavanjima na Kosovu: Tokom poslednje nedelje najmanje dva primera izazvala zabrinutost EU

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/02/2024

-

13:40

Stano o dešavanjima na Kosovu: Tokom poslednje nedelje najmanje dva primera izazvala zabrinutost EU
Stano o dešavanjima na Kosovu: Tokom poslednje nedelje najmanje dva primera izazvala zabrinutost EU - Copyright Prinskrin/Youtube/European Commission

veličina teksta

Aa Aa

Tokom poslednje nedelje videli smo najmanje dva primera postupaka koja su uzrokovala zabrinutost Evropske unije, kaže portparol Evropske komisije Peter Stano na pitanje novinara o poslednjim dešavanjima na Kosovu. Kako kaže, jedan je regulativa Kosovske centralne banke a drugi, policijska operacija protiv nekih entiteta pod vođstvom Srba na severu Kosova.

"Ti koraci su zabrinjavajući jer ne doprinose deeskalaciji situacije, obično nisu koordinisani i oni su unliateralni ili preduzeti bez potrebnog nivoa ranijih konsultacija kako bi se predupredio ili sprečio negativni uticaj koji bi to moglo imati na tamošnje građane", naveo je Stano. 

Kako je dodao, Evropska unije je reagovala je na oba događaja.

"Objavili smo izjave prošle sedmice sa strane Evropske službe za spoljne poslove koja je podržana izjavom Evropske komisije, uz brojne izjave koje su saopštene od strane međunarodnih partnera, i tokom vikenda reagovali smo na nedavne policijske akcije na severu Kosova, zajedno sa našim međunarodnim partnerima. Naravno da je zabrinjavajuće da se vidi da sekvenciranje jednostranih koraka može da vodi ka nečemu što ne želimo da vidimo, a to je pogoršanje situacije na terenu", naglasio je on.

Stano je izjavio da specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak radi na povratku dve strane za pregovarački sto, ali da trenutno nije moguće najaviti bilo kakav datum bilo kakvih predstojećih aktivnosti.

Prethodno se američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer obratio novinarima u Prištini, nakon što je sa ostalim ambasadorima akreditovanim u Prištini prisustvovao sastanku sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, njegovim zamenikom Besnikom Bisljimijem i kosovskim ministrom finansija. Ambasador je naveo da se nada da će doći od odlaganja primene odluke Centralne banke Kosova.

"Kao što sam naveo ranije u izjavi, zabrinuti smo da će primena ove uredbe, ukoliko nema nekih prilagođavanja pogoditi manjinske zajednice, uključujući srpsku. To je razgovor koji smo imali, rekao bih da smo svi iz diplomatskog kora izrazili slične zabrinutosti. Nadamo se da ćemo videti odlaganje ove odluke dok se još ne poradi na tome kako bi se razvila strategija i odredbe koje bi uključile i realnost i zabrinutost manjinskih zajednica, kao i neka praktična pitanja, kako će pojedinci koji je primao novčanu pomoć u kešu iz pošte sada primati u načinu koji im odgovara", rekao je Hovenijer.

Inače, misija Srbije pri Ujedinjenim nacijama uputiće danas zahtev za održavanje posebne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u februaru 2024. godine u kome skreće pažnju na aktuelnu situaciju na teritoriji Kosova i Metohije i u vezi sa Kosovom i Metohijom, koja je u oštroj suprotnosti sa Poveljom UN i Rezolucijom SBUN (1999) 1244, i koja je takve prirode da zahteva održavanje posebne sednice Saveta bezbednosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija