Politika

Upravnica KBC Kosovska Mitrovica: Odluka Prištine o zabrani dinara preti da ukine lečenje Srba na KiM

Komentari

Autor: Tanjug

06/02/2024

-

14:21

Upravnica KBC Kosovska Mitrovica: Odluka Prištine o zabrani dinara preti da ukine lečenje Srba na KiM
Upravnica KBC Kosovska Mitrovica: Odluka Prištine o zabrani dinara preti da ukine lečenje Srba na KiM - Copyright EPA/STR

veličina teksta

Aa Aa

Upravnica Kliničko bolničkog centra Kosovska Mitrovica Danica Radomirović izjavila je danas da odluka Prištine da zabrani dinar predstavlja pretnju da dođe do ukidanja lečenja Srba na KiM i do proterivanja srpskog naroda.

"Ovom odlukom, KBC Kosovska Mitrovica i ceo srpski zdravstveni sistem na KiM će biti u izuzetno teškom i nepovoljnom položaju. Ovo nije samo pitanje plata. Postavlja se pitanje kako doći do lekova, sanitetskog materijala, hrane za naše pacijente koje i sada sa teškom mukom nabavljamo, kako doći do sredstava kojima se održavaju naše operacione sale, popravljaju i nabavljaju instrumenti. Ako ova odluka ostane na snazi, očigledno nikako", rekla je Radomirović na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici.

Ona je naglasila da će zbog te odluke srpski zdravstveni radnici na KiM ostati bez mogućnosti da u 21. veku, na tlu Evrope, brinu o zdravlju građana i pomažu pacijentima da ozdrave, oporave se i vrate životnim obavezama.

"U ime svih zdravstvenih radnika zahtevamo od zemalja kvinte da najhitnije reaguju kako ne bi došli u situaciju da Srbi nestanu s ovih prostora. Čemu ta njihova diplomatija, snaga i moć, ako ne stanu na kraj ovom institucionalnom nasilju prema srpskom narodu od strane režima Aljbina Kurtija", istakla je Radomirović posle održanog kolegijuma načelnika i upravnika Domova zdravlja Kosovska Mitrovica i Leposavić.

Radomirović je pozvala Beograd da na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija čitavom svetu ukaže na težak položaj srpskog naroda koji svakoga dana postaje sve teži.

"Ujedno pozivamo i naša strukovna udruženja da u evropskim i svetskim telima reaguju i traže zaštitu srpskih zdravstvenih radnika i institucija na KiM", zaključila je Radomirović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija