Politika

"Pravne praznine stvaraju prostor za opstrukciju": Da li su realni novi izbori na severu Kosova posle skupljanja potpisa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/01/2024

-

19:35

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Centralna izborna komisija u Prištini primila je peticije građana za smenu predsednika opština na severu Kosova i Metohije. Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da bi novi lokalni izbori na severu trebalo da budu održani što je pre moguće, i naveo da su iz EU pozvali kosovske vlasti da obezbede nesmetan nastavak tog procesa. Ipak, postoji mnogo neizvesnosti u vezi sa izborima, a čini se da je više pitanje nego odgovora.

Kakva je sada procedura? Dopisnica Euronews Srbija javlja da su stvari prilično komplikovane i nejasne. Centralna izborna komisija koja je primila potpise građana zapravo nema određni rok u kojem treba da postupa, bar je tako definisano u administrativnom uputstvu. Oni bi trebalo da provere imena i prezimena svih potpisnika, prebivališta, brojeve ličnih karti i njihovo važenje...

Ako se dogodi da u određenom vremenskom periodu CIK verifikuje sve potpise 20 odsto birača upisanih u biračke spiskove u četiri opštine na severu, onda sledi prikupljanje glasova ili referendum. Na tom referndumu je potrebno da glasa 50 odsto + 1 birač od onih koji su upisani u birački spisak. Međutim, situaciju dodatno komplikuje to što zakon o referendumu na Kosovu ne postoji.

Euronews Srbija je CIK-u poslao pitanje da li su oni nadležni da raspišu referendum, ali nije bilo odgovora. Sada, kako javlja dopisnica Euronews Srbija, postoji nekoliko varijanti. Jedna je da se referendum ipak raspiše, ali da neko uloži žalbu i da ta odluka "padne" na Ustavnom sudu. Postoji opcija i da zakon o referendumu uđe u skupštinsku proceduru i da se izglasa, ali, s obzirom na dosadašnju efikasnost kosovskog parlamenta, to deluje malo verovatno.

Euronews/Vladislav Ćup

 

S druge strane, od međunarodne zajednice se neprekidno čuju pozivi da se izbori raspišu što pre, a najbezbolniji način bi bio da gradonačelnici sami podnesu ostavke. Oni su ipak pre nekoliko dana rekli da ostavke neće podnositi.

"Ima dosta toga što bi u procesu moglo da bude ometajuće"

S obzirom da na papiru nije sve jasno, još je neizvesnije kako će se stvari odvijati na terenu. Profesor Ustavnog prava Mazljum Baraljiu ističe za Euronews Srbija da Kosovo, nažalost, još nije donelo zakon o referendumu i dodaje da je po ustavu predviđeno i da se pitanje referenduma može rešiti zakonom. 

Dodaje da političke partije i međunarodna zajednica nisu imale želju da donesu takav zakon i da je to pitanje koje nije samo terminološko, već i esencijalno. Kako kaže, diskutabilno je da li CIK, pa i Ministarstvo koje je donelo administrativno uputstvo, imaju pravo da organizuju nekakav referendum. 

"Nije baš u suštini i potpuno odrđeno i usaglašeno pitanje odsedbi zakona o lokalnim izborima i lokalnoj samoupravi  i ovog uputstva koje je donelo Ministarstvo. Ima dosta toga što bi u procesu možda bilo ometajuće ili, da ne kažem, diskutabilno", rekao je profesor.

Kada bi novi izbori mogli da se održe?

Da je procedura komplikovana i nedefinisana smatra i politikolog Ognjen Gogić koji je istakao da se u čitavu avanturu ušlo, a da nije postojao adekvatan pravni okvir.

"Neki propisi nedostaju, a neki koji postoje, upitno je da li su sa pravne strane valjani. Pravne praznine koje postoje stvaraju mnogo prostora za opstrukciju procesa. Čak i kada bi se neke radnje obavile, onda neko može da uloži žalbu i da se to poništi, a onda se vraćamo na početak", istakao je Gogić za Euronews Srbija. 

Smatra da je najizvesnije da ćemo imati izbore u opštinama na severu Kosova tek u jesen 2025. godine.

"O čemu se radi? U kosovskom izbornom sistemu, kada je reč o lokalnim izborima, postoji jedna specifičnost, a to je da se oni održavaju svake četiri godine fiksno. To znači da ako neki gradonačelnici i odbornici dođu na funkcije na osnovu nekih vanrednih izbora, njima ne traje mandat četiri godine, već svi zajedno idu opet na opšte izbore koji se održavaju svake četiri godine. Ukoliko bi se održali izbori za gladonačelnike tokom ove godine, več bi sledeće godine ponovo išli ti izbori. Mislim da će čitava situacija da se prolongira do tada i da će se ovaj proces odugovlačiti iz raznih razloga do tog trenutka kada će se reći da je bespredmetno ići na vanredne izbore zato što vrlo brzo dolaze redovni. Mislim da će to biti taktika prištinske strane, da korišćenjem rupa u zakonu odugovlači čitav proces do tog trenutka", objasnio je Gogić.

Upitan o stavovima međunarodne zajednice, on je dodao da ne veruje da to može da ubrza ovaj proces zato što isti pritisak nije davao rezultate ni po drugim pitanjima u poslednje dve ili tri godine.

Euronews TV

"Čujemo razne pozive, apele i zahteve koji ostaju neispoštovani za obe strane, a pre svega za Prištinu. Kada je do sada to prolazilo tako, bez nekih većih posledica po kosovsku stranu, nema razloga verovati da bi ovi novi zahtevi urodili plodom, jer i Kosovo zna da Evropska unija ide ka izborima i da funkcionerima EU koji se obraćaju polako ističe mandat", naveo je. 

Mnogo prostora za opstrukciju i pravne zavrzlame

Gogić ističe da postoji način da se naprave razne zavrzlame i kaže da može da se dogodi i da se uđe u izglasavanje zakona o referendumu, a da onda istekne rok: "Nakon što CIK uvaži te postpise, postoji rok od 45 dana da se održi referendum. Može da se deogodi i ta situacija. Da u tom periodu imamo novi zakon o referendumu pa da se kaže da je istekao rok za njegovo održavanje i da se vratimo na početak. Zaista su različiti scenariji mogući i ne očekujem neko čarobno rešenje u međuvremenu". 

Takođe, politikolog navodi da svi govore o gradonačelnicima, a da niko ne pominje odbornike. Kako napominje, u krajnjem slučaju, čak i kad bi se održali novi izbori na severu Kosova, oni bi bili samo za gradonačelnike.

Euronews/Anđelka Ćup

 

"Onda bismo dobili gradonačelnike koji ne bi imali iza sebe skupštinsku većinu, bili bi u kohabitaciji sa odbornicima iz albanske i bošnjačke zajednice u tim opštinama koji bi verovatno blokirali njihove odluke. I to bi stvorilo neku novu krizu", rekao je Gogić.

Zbog toga ponavlja da ne veruje da će se situacija vratiti u normalu pre jeseni 2025. godine i izbora za gradonačelnike i odbornike.

Zašto gradonačelnici sami ne podnose ostavke?

Govoreći o scenariju da gradonačelnici sami podnesu ostavke, ističe da nema naznaka da će to da se dogodi.

"Ovim potpisima građana je pokrenuta peticija koja daleko prevazilazi broj glasova koji su ti gradonačelnici dobili na izborima. U skladu sa tim je moralan čin da se podnese ostavka. Ali čini se da postoji jak pritisak iz centrale da se to ne čini", naveo je.

Podseća da su u dve od tih opština gradonačelnici iz Samoopredeljenja i da nije iznenađenje to što oni ne odstupaju. U druge dve su gradonačelnici iz Tačijeve stranke, i kako kaže Gogić, oni verovatno neće da pokažu slabost.

"Treba imat u vidu da dolaze i redovni parlamentarni izbori na Kosovu koji se najkasnije održavaju početkom sledeće godine. I mislim da bi to podnošenje ostavki sa bilo čije strane bilo protumačeno kao jedna slabost prema Srbima, i da bi to bilo spinovano u kampanji za parlamentarne izbore. Tako da je ne očekujem to", istakao je.

Kako zaključuje, Kurti želi da Srbe na severu Kosova "nauči pameti" i da nametne neke odluke koje se godinama tamo nisu sprovodile.

"Te opštine zaista već neko vreme donose odluke koje su veoma kontroverzne i sporne sa stanovišta ljudi koji tamo žive. Mislim da oni imaju neku agendu i nekakav posao koji žele da završe na severu Kosova", ističe politikolog u razgovoru za Euronews Srbija. 

Komentari (0)

Srbija