Aktuelno

Završeno prikupljanje potpisa za smenu gradonačelnika u sve četiri srpske opštine na severu Kosova

Komentari

Autor: Tanjug

22/01/2024

-

14:42

Završeno prikupljanje potpisa za smenu gradonačelnika u sve četiri srpske opštine na severu Kosova
Završeno prikupljanje potpisa za smenu gradonačelnika u sve četiri srpske opštine na severu Kosova - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Prikupljanje potpisa za smenu gradonačelnika u Zvečanu i Zubinom Potoku je završeno i ovih dana peticije će biti predate skupštinama opština po proceduri.

Prethodno potpisi su prikupljeni i u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću i predati opštinskim upravama u dalju proceduru, prenosi radio Kosovska Mitrovica. Predstavnici inicijative građana za smenu gradonačelnika Leposavića Ljuljzima Hetemija predali su danas u zgradi opštine predsedsvajućem SO Leposavić potpisanu peticiju.

Kako su naveli, uspeli su da sakupe više od 2.689 glasova koliko je bilo potrebno da se izađe na referendum. Kako javlja dopisnik Tanjuga u zgradu opštine u Leposaviću pristigli su i albanski gradonačelnici i iz preostale tri opštine sa severa Kosova i Metohije, a za sada nema informacija koji je povod sastanka.

U Zvečnu je prikupljanje potpisa završeno već prvog dana, rekao je za portal predstavnik Inicijativne grupe u toj opštini Darko Vuksanović.

I u Zubinom Potoku je premašen zahtevani broj potpisa, potvrdio je član tamošnje Inicijativne grupe Srđan Vučinić. U ovim opštinama, potpisivanje peticije počelo je u petak, 19. januara. U Severnoj Mitrovici i Leposaviću gde je potpisivanje počelo par dana ranije – u sredu 17. januara, ova procedura je takođe završena.

Podsetimo, prošle nedelje na severu Kosova i Metohije počelo je potpisivanje peticije za smenu gradonačelnika. Na osnovu Uredbe Ministarstva lokalne samouprave u kosovskoj vladi, ukoliko peticiju potpiše 20 posto upisanih birača u roku od 30 dana, sledi referendum na kome "za" treba da se izjasni 50 odsto plus jedan registrovani glasač, nakon čega sledi raspisivanje izbora.

Rok za predaju peticije Ministarstvu lokalne samouprave kosovske vlade i Centralnoj izbornoj komisiji je 22. januar. Jedan od pokretača ove inicijative u Severnoj Mitrovici, Sanja Lazarević Krtinić rekla je da su dobili sva potrebna dokumenta, čime je moglo da počne prikupljanje potpisa za opoziv gradonačelnika, koji prema njenim rečima nema legitimitet da vodi opštinu i koji je u proteklom periodu donosio odluke protivne interesu srpskog naroda.

Ugljanin: Prikupljeno više od 4.000 potpisa,odgovor o daljim koracima za tri dana

Predsedavajući SO Severna Mitrovica Nedžad Ugljanin izjavio je danas da su predstavnici inicijative građana za smenu gradonačelnika Erdena Atića danas predali peticiju i da je prikupljeno više od 4.000 potpisa.

"U 13 časova predstavnici inicijative građana predali su peticiju. Sve je bilo u skladu sa zakonskim regulativama. Prikupljeno je više od 4000 potpisa", rekao je on.

Ugljanin je naglasio da je peticija predata takozvanom Ministarstvu administracije i lokalne samouprave i dodao da će u roku od tri dana stići odgovor o daljim koracima. Potpisi su prikupljeni i u leposaviću, Zuboinom Potoku i Tvečanu.

Na lokalnim izborima održanim u aprilu prošle godine u četiri opštine na severu Kim sa srpskom većinom za gradonačelnike su izabrani Albanci. Te izbore bojkotovali su Srbi zbog nepoštovanja briselskih sporazuma od strane Prištine, stalnih upada specijalnih jedinica na sever KiM i protivpravnih hapšenja Srba, a na njih je izašlo svega oko 3,5 odsto birača od ukupno 45.950 upisanih, tačnije tada je glasačko pravo iskoristilo njih 1.567, od kojih 13 Srba.

Od tada se na čelu četiri opštine na severu KiM, u kojima Srbi čine 95 stanovništva, nalaze gradonačelnici Albanci. Peticije za smenu gradonačelnika pokrenula je grupa građana iz severnog dela Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana. Privremene vlasti u Prištini su prošlog leta usvojile tzv. administrativno uputstvo za razrešenje gradonačelnika putem peticije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija