Politika

Čeka se da CIK saopšti da li su potpisi validni: Koliko su daleko novi izbori za gradonačelnike na severu Kosova?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/02/2024

-

07:09

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Iz Evropske unije i zemalja Kvinte još jednom je stigla poruka da bi izbori na severu Kosova trebalo da budu održani što pre. Prema najavama, Centralna izborna komisija trebalo bi da objavi da li su prikupljeni potpisi za smenu četiri gradonačelnika na severu KiM validni. Međutim, kako javlja dopisnica Euronews Srbija sa Kosova i Metohije, i dalje ima dosta nepoznanica o procesu smene četiri gradonačelnika i o sledećim koracima koji su neophodni za organizovanje novih izbora.

Podsetimo, Centralna izborna komisija u Prištini primila je krajem januara peticije građana za smenu predsednika opština na severu Kosova i Metohije. Nakon toga se oglasio i portparol Evropske unije Peter Stano, koji je naveo da bi novi lokalni izbori na severu trebalo da budu održani što je pre moguće, i naveo da su iz EU pozvali kosovske vlasti da obezbede nesmetan nastavak tog procesa. Ipak, postoji mnogo neizvesnosti u vezi sa izborima, a čini se da je više pitanje nego odgovora.

Naime, jedan od sledećih koraka koji je poznat je da Centralna izborna komisija treba da obavesti predsedavajuće skupština i grupe građana koje su podnele zahtev za smenu gradonačelnika na severu Kosova o tome da li su svi potpisi validni, da li nešto treba dopuniti, jer imaju rok od 15 dana da dopune ukoliko nešto nije u redu sa potpisima. Kako javlja dopisnica Euronews Srbija sa Kosova i Metohije, proveravaju se brojevi ličnih karata, njihovo važenje, prijava mesta boravka i sve ostalo.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Portparol Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi, rekao je da proces provere potpisa prikupljenih u okviru peticije za razrešenje albanskih gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova i dalje traje, kao i da će taj proces - potrajati. Eljezi je rekao da ne postoji rok do kojeg bi trebalo da se verifikuju svi potpisi podrške za smenu četiri gradonačelnika na severu Kosova.

Kako objašnjava dopisnica Euronews Srbija sa Kosova i Metohije, dalja procedura je još komplikovanija.

Glavni kosovski pregovarač i prvi zamenik premijera Besnik Bisljimi kaže da više nije u pitanju referendum na kojem će se odlučivati o smeni ova četiri gradonačelnika, kako se do sada mislilo da će ovo pitanje biti rešeno.

"Referendum organizuju institucije, ne organizuju pojedinci, a pojedinci kreću sa peticijama. Glasanje koje je bilo u srpskim opštinama na severu Kosova, nisu pokrenule ustanove Republike Kosovo, tako da se to ne može nazvati referendumom. Kada bi institucije raspisale referendum, onda bi se stvorio problem zbog nedostatka Zakona o referendumu, ali ovo je peticija, peticija za razrešenje gradonačelnika", rekao je Besljimi.

Podsetimo, građani su prikupljali potpise za smenu gradonačelnika u severnom delu Kosovske Mitrovice, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Predsedavajući SO Severna Mitrovica Nedžad Ugljanin izjavio je 22. januara da su predstavnici inicijative građana za smenu gradonačelnika Severne Mitrovice Erdena Atića predali peticiju i da je prikupljeno više od 4.000 potpisa.

"Predstavnici inicijative građana predali su peticiju. Sve je bilo u skladu sa zakonskim regulativama. Prikupljeno je više od 4000 potpisa", rekao je on.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Ugljanin je naglasio da je peticija predata takozvanom Ministarstvu administracije i lokalne samouprave i dodao da bi u roku od tri dana stići odgovor o daljim koracima. Odgovor do danas o prikupljenim potpisima u četiri srpske opštine nije stigao.

Na lokalnim izborima održanim u aprilu prošle godine u četiri opštine na severu Kim sa srpskom većinom za gradonačelnike su izabrani Albanci. Te izbore bojkotovali su Srbi zbog nepoštovanja briselskih sporazuma od strane Prištine, stalnih upada specijalnih jedinica na sever KiM i protivpravnih hapšenja Srba. Na te izbore izašlo je svega oko 3,5 odsto birača od ukupno 45.950 upisanih, tačnije tada je glasačko pravo iskoristilo njih 1.567, od kojih 13 Srba.

Od tada se na čelu četiri opštine na severu KiM, u kojima Srbi čine 95 stanovništva, nalaze gradonačelnici Albanci. Peticije za smenu gradonačelnika pokrenula je grupa građana iz severnog dela Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana. Privremene vlasti u Prištini su prošlog leta usvojile tzv. administrativno uputstvo za razrešenje gradonačelnika putem peticije.

Prvo izglasati zakon o referendumu?

Kako dodaje dopisnica Euronews Srbija, u kosovskom društvu međutim, postoji jedna veoma jaka struja i to u velikom delu civilnog sektora, kod eksperata i opozicije, ali u kosovskoj vladi, koji kažu da bi trebalo prvo da se izglasa zakon o referendumu. Ipak, još se ne zna ni da li je kosovska vlada pripremila predlog tog zakona o referendumu. Zbog toga se i čini da su, bez obzira na to što stižu pozivi da se oni održe što pre, izbori na severu Kosova i Metohije u četiri srpske opštine još uvek daleko.

S obzirom da na papiru nije sve jasno, još je neizvesnije kako će se stvari odvijati na terenu. Nedavno je za Euronews Srbija govorio profesor Ustavnog prava Mazljum Baraljiu koji je rekao da Kosovo, nažalost, još nije donelo zakon o referendumu i dodaje da je po ustavu predviđeno i da se pitanje referenduma može rešiti zakonom.

Tada je dodao da političke zajednice i međunarodna zajednica nisu imali želje da donesu takav zakon i da je to pitanje koje nije samo terminološko, već i esencijalno. Diskutabilno je i, kako je objasnio, da li Centralna izborna komisija, pa i samo Ministarstvo koje je donelo administrativno uputstvo, imaju pravo da organizuju nekakav referendum. 

Prema njegovim rečima, nije baš ni potpuno određeno i usaglašeno pitanje odsedbi zakona o lokalnim izborima i lokalnoj samoupravi i ovog uputstva koje je donelo Ministarstvo. 

"Ima dosta toga što bi u procesu možda bilo ometajuće ili, da ne kažem, diskutabilno", rekao je profesor nedavno za Euronews Srbija.

I Ognjen Gogić, koji je nedavno govorio za Euronews Srbija rekao je da se u ceo proces ušlo bez adekvatnog pravnog okvira. Kako je tada rekao, dok određeni propisi nedostaju, a da je za one koji postoje "upitno da li su sa pravne strane valjani".

"Pravne praznine koje postoje stvaraju mnogo prostora za opstrukciju procesa. Čak i kada bi se neke radnje obavile, onda neko može da uloži žalbu i da se to poništi, a onda se vraćamo na početak", istakao je Gogić za Euronews Srbija. 

Smatra da je najizvesnije da ćemo imati izbore u opštinama na severu Kosova tek u jesen 2025. godine.

"O čemu se radi? U kosovskom izbornom sistemu, kada je reč o lokalnim izborima, postoji jedna specifičnost, a to je da se oni održavaju svake četiri godine fiksno. To znači da ako neki gradonačelnici i odbornici dođu na funkcije na osnovu nekih vanrednih izbora, njima ne traje mandat četiri godine, već svi zajedno idu opet na opšte izbore koji se održavaju svake četiri godine. Ukoliko bi se održali izbori za gladonačelnike tokom ove godine, već bi sledeće godine ponovo išli ti izbori", naveo je Gogić.

Smatra i da će ova čitava situacija da se prolongira do tada i da će se ovaj proces odugovlačiti iz raznih razloga do tog trenutka kada će se reći da je bespredmetno ići na vanredne izbore zato što vrlo brzo dolaze redovni.

"Mislim da će to biti taktika prištinske strane, da korišćenjem rupa u zakonu odugovlači čitav proces do tog trenutka", objasnio je nedavno Gogić za Euronews Srbija.

Komentari (0)

Srbija