Politika

Da li je sazivanje sednice SB UN o Kosovu mala pobeda za Srbiju i autogol za Prištinu i šta sad možemo da očekujemo?

Komentari

Autor: Branislava Gigović Grubić

09/02/2024

-

21:00

Da li je sazivanje sednice SB UN o Kosovu mala pobeda za Srbiju i autogol za Prištinu i šta sad možemo da očekujemo?
Tanjug/AP/Yuki Iwamura - Copyright Tanjug/AP/Yuki Iwamura

veličina teksta

Aa Aa

Hitna i vanredna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o stanju na Kosovu i Metohiji, zakazana na zahtev Srbije, održana je sinoć u Njujorku, a na sednici se obratio predsednik Aleksandar Vučić koji je poručio da su tekući događaji i aktivnosti Prištine takve prirode da bi mogli da izazovu veliku štetu. Kako je dodao, razlog za zahtev za sazivanje sednice je potez Centralne banke Kosova kada je odlučila da od 1. februara zabrani platni promet u dinarima na KiM. Poznavaoci prilika na Kosovu i Metohiji, smatraju da je sazivanje sednice SB UN uspeh Srbije, a navode i da je jednostranom odlukom ukidanja dinara, Priština sebi dala autogol.

Da je sazivanje i održavanje i to javne sednice Saveta bezbednosti UN uspeh Srbije smatra nekadašnji diplomata Zoran Milivojević.

"To je sasvim sigurno uspeh Srbije i uspeh je ocena da ima mesta debati - da stanje na KiM nije dobro i da krivicu za to snosi prištinska strana. To je za nas najvažnije", rekao je za Euronews Srbija Milivojević.

Istakao je da je ovo prva hitna sednica u novijoj istoriji rešavanja kosovskog pitanja, te podsetio da su se do sada održavale redovne godišnje - prvo četiri, pa se spalo na dve.

"Ovo je prva hitna sednica i njen najveći značaj za Srbiju i pitanje KiM što je ona prihvaćena, sazvana, što je održana i što je generalni zaključak i onih koji podržavaju kosovsku  nezavisnost i onih koji nisu priznali, da je stanje na terenu ipak zabrinjavajuće i da je neophodno da se na to raguje", naveo je Milivojević.

Tanjug

 

Niko nije, dodao je sagovornik Euronews Srbija, osporio da su mere i akcije privremenih institucija kosovskog premijera Aljbina Kurtija u vezi sa dinarom proizvele dodatnu nestabilnost i da predstavljaju opasnost za mir i bezbednost. Dodaje i da je uspeh što je sednica bila otvorena za javnost, te da se zahtevom za zatvorenom sednicom pokušalo da "stvari ne izađu na videlo, ali ovako je ta tema dobila globalni karakter".

"To kažem zbog toga što je u nadležnosti Saveta bezbednosti upravo pitanje mira i bezbednosti i po tom osnovu je i sazvan. Dakle, to je najvažniji rezulatat i što je sazvana na osnovu zahteva Srbije. To je potvrda nadležnosti SB i potvrda nadležnosti UN i dalje za KiM, u skladu sa Poveljom UN i u skladu sa Rezolucijom 1244 koja je na snazi i koja je obavezujuća", istakao je Milivojević.

"Loptica na strani Zapada"

Govoreći o posledicama održavanja sednice SB UN o Kosovu, Milivojević kaže da iz svega ovoga treba da proistekne i određeni angažman međunarodne zajednice i onih koji su, kako je istakao, "prisutni na terenu".

profimedia

 

"Prvo odgovornost i angažman onih koji su prisutni na terenu da štite mir i bezbednost, a to su institucije UN - UNMIK i Kfor. U ovom kontekstu je veoma važno izlaganje predstavnice UNMIK Karolin Zijade, koja je ocenila da su na dole ugroženi mir i stabilnost i da su jednostrani potezi prištinske strane tome doprinele i da to proizvodi situaciju zbog čega je neophodno da se reaguje", kaže i dodaje i da su s druge strane, i oni koji podržavaju prištinsku stranu, pre svega Amerika, Velika Britanija i Francuska na neki način pokazali da i oni ne podržavaju njihove mere i akcije.

Komentarišući naredne korake, nekadašnji diplomata kaže da je sada "loptica na strani Zapada", te da očekuje da će prema Kurtiju biti sprovedene određene mere kako bi se sprečila dalja eskalacija.

Blažić o sankcijama Kurtiju

Marko Blažić iz Centra za društvenu stabilnost kaže da od američke administracije zavisi da li će odluka o zabrani dinara na KiM biti autogol Prištine i dodaje da je Srbija ovu sednicu SB sazvala u tom kontekstu kako bi se videlo da li će američka administracija i delima da stane iza svojih reči i oštrih izjava zbog ukidanja dinara i uvođenja evra.

"Da li će neke sankcije i posledice da trpi Aljbin Kurti, da Amerika delima stane iza svojih reči, ostaje nam da vidimo, ali smo svakako svetskoj javnosti prikazali da je Amerika to oštro osudila i sada treba zbog ličnog integriteta Amerike, oni moraju delima stati iza oštrih reči", poručio je on.

"A dalja eskalacija može da se spreči da on do kraja ne može i ne bi smeo da nastavi sa primenom ove mere oko dinara i drugih represivnih mera, računajući i one upade u zdravstvene stanice itd. Evidentan je i pritisak da se obnovi dijalog, ali da se obnovi dijalog sa temom Zajednice srpskih opština. To sasvim sigurno će proizaći iz ovoga u narednom periodu. Potpuno je jasno da nema nastavka dijaloga bez te teme. Bez toga se dalje ne može", podvukao je Milivojević.

Prema njegovim rečima, za naredni period je nedvosmislena odgovornost za stanje na terenu i ugorožavanje i položaja srpskog naroda i mira i bezbednosti "ne samo na prištinskoj strani, nego i na onim centrima na Zapadu, pre svega koji nečinjenjem ili podrškom toj strani takođe ugrožavaju mir i stabilnost na tim prostorima".

Surlić: Sednica možda i prekretnica u dijalogu

Da je održavanje sednice SB UN možda prekretnica u daljem procesu dijaloga Beograda i Prištine, smatra docent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić.

"Sednica je pokazala tri ključne stvari. Prvo da je daleko situacija od konačnog rešavanja statusa Kosova. Mislim da je na taj način i poslata poruka Prištini samim tim što se održava sednica SB UN, da je Kosovo daleko od bilo kakve ideje finalizovanja statusa i priznavanja nezavisnosti na međunarodnom planu", rekao je Surlić za Tanjug.

Euronews

 

Druga poruka, je, kako je ocenio, da je situacija daleko od one idealne kako se predstavlja, da svi građani koji žive na Kosovu imaju prava, pogotovo pripadnici srpske zajednice i da samim tim što su i zemlje koje su priznale nezavisno Kosovo, podržale održavanje sednice SB, govori o tome da je poslata jedna jasna poruka Prištini.

Dodao je da bi se usudio reći i da je Prištini poslat šamar za sve aktivnosti koje su se desile. Prema rečima Surlića, na kraju je mogao da se čuje ujedinjen ton da jednostrane akcije nisu dobrodošle, da one remete bilo kakvu ideju normalizacije odnosa i dijaloga između Beograda i Prištine, da se njima treba prestati.

Džozef: Autogol prištinske strane

Američki stručnjak za Zapadni Balkan i profesor na Univerzitetu Džon Hopkins, Edvard Džozef izjavio je da su premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i njegovi bliski sasradnici sebi zadali autogol zbog svoje populističke politike. On je na platformi Iks napisao da bi vanredna sednica Saveta bezbednosti UN o KiM održana u četvrtak, trebalo da bude prekretnica u politici Prištine i da bi Kurti i saradnici trebalo da shvate da su sami sebi naneli štetu. Džozef je rekao da je Kurti pre nego što je doneo odluku o dinaru trebalo da najpre napravi plan, a ne da uvede zabranu.

"To je složeno pitanje, ali jedan element je jednostavan - kosovski Srbi koji zavise od transfera ne bi trebalo da budu oštećeni. Drugo, jedini način da se oporavite od autogola je da postignete gol u protivničkoj mreži. Smanjite bezbednosne pritiske. Ozbiljno radite sa američkom ambasadom na implementaciji Ohridskog sporazuma. Pokažite svima razliku između načina na koji demokratija tretira svoje manjinske građane i autokratije koja očajnički želi da bude na vlasti. Šutiraj napred, Aljbine, ne unazad", rekao je Džozef.

Harčenko: Zračak nade

Ambasador Rusije u Srbiji, Aleksandar Bocan-Harčenko poručio je danas da je održavanje sednice SB UN o KiM zračak nade i da pitanje južne srpske pokrajine mora da se vrati pod okrilje odlučivanja tog tela svetske organizacije.

"Nema sumnje da je sinoćnja sednica SB predstavlja napredak, ali nije zaokret u rešavanju krize na KiM... Sada se sve kreće u jednom dobrom pravcu, o čemu smo i pričali. Kosovo mora kao pitanje za razmatranje da se za stalno vrati u SB UN. Najozbiljniji problem je što nema promena na terenu, već pogoršanja. Za nas kao osnov postoji samo rezolucija 1244", rekao je ruski ambasador.

Profesor Univerziteta Džordžtaun i nekadašnji direktor za evropska pitanja u američkom Nacionalnom savetu za bezbednost u administracijama Bila Klintona i Baraka Obame, Čarls Kapčan izjavio je da Kurti vuče poteze koji su nepotrebno provokativni.

"Možemo da se vratimo na pitanje ličnih karata, registarskih tablica, postavljanja gradonačelnika na severu Kosova za koje je glasao veoma mali procenat stanovništva. Sada poručuje Srbima na severu Kosova da ne mogu više da koriste dinar, jer postoji samo jedna zvanična valuta, a to je evro. Ali, čini se da Kurti ovim potezima igra. To nije u interesu Kosova. Dakle, ako sagledamo širu sliku, nisam siguran da su ovi potezi korisni, iako su opravdani u smislu suverenih prava", rekao je Kapčan za Radio Slobodna Evropa, prenosi Tanjug.

Drecun: Rezolucija 1244 je i dalje živa

Milovan Drecun, dosadašnji predsednik skupštinskog Odbora za KiM rekao je za Tanjug da, iako je ambasadorka Sjedinjeih Američkih Država pri UN rekla da Savet bezbednosti nije mesto da se razgovara o problemima na Kosovu i Metohiji, održana sednica predstavlja veliki uspeh jer se pokazalo da je Rezolucija 1244 i dalje živa i da je pitanje KiM ponovo vraćeno u Ujedinjene nacije.

"Imajući u vidu dugogodišnje pokušaje vodećih zapadnih zemalja da potpuno izmeste razgovore o KiM iz UN i da se ukinu izveštaji generalnog sekretara UN, vezano za situaciju na KiM ovo predstavlja veliki uspeh, jer je ponovo aktuelizovana Rezolucija 1244. Drugi element koji ukazuje na značaj ove sednice je činjenica da nam se pružila prilika da iznesemo činjenice i objasnimo dramatičnost položaja Srba na KiM. Takođe, svi učesnici u raspravi su zapravo priznali da je Priština odgovorna za najnoviju krizu i destabilizaciju zbog jednostranih poteza", istakao je Drecun.

Čitaku: Izostanak podrške saveznika

Potpredsednica "Demokratske partije Kosova" i bivša predstavnica Prištine u SAD Vljora Čitaku takođe je komentarisala sednicu SBUN istakavši da je sramota do čega su dovele privremene prištinske institucije. Ona je izrazila je nezadovoljstvo izostankom podrške saveznika tokom sednice SB UN, koja je sazvana nakon što je tzv. Centralna banka Kosova donela uredbu kojom se zabranjuje upotreba dinara na KiM, prenosi Ekonomija onlajn.

"Shvatite, u UN-u je naša reč važna ako je saveznici podržavaju. Poslušajte govor američke ambasadorke pri UN i naših saveznika. Jadno i glupo kako je naša Vlada posao dovela do ove tačke. Što se manje u SB UN govori o nama, to bolje", rekla je ona.

Komentari (0)

Srbija