Politika

Konstituisana Skupština grada Kragujevca, predsednik Ivica Momčilović iz SPS-a

Komentari

Autor: Tanjug

13/02/2024

-

13:59

Konstituisana Skupština grada Kragujevca, predsednik Ivica Momčilović iz SPS-a
Konstituisana Skupština grada Kragujevca, predsednik Ivica Momčilović iz SPS-a - Copyright Tanjug/Nebojša Raus

veličina teksta

Aa Aa

U Kragujevcu je održana  konstitutivna sednica Skupštine grada, na kojoj su potvrđeni mandati novim odbornicima, a za predsednika Skuštine izabran je Ivica Momčilović, predsednik Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije i zamenik gradonačelnika u prethodnom mandatu. 

Sednici Skupštine grada prisustvovalo je 84 odbornika od ukupno 87, koji su posle potvrđivanja mandata položili zakletvu.

Dan uoči konstitutivne sednice, ozvaničena je koalicija između Srpske napredne stranke, koja ima 38 mandata, Socijalističke partije Srbije (6 mandata) i Grupe građana "300 Kragujevčana" (4 mandata), koja će činiti većinu u Skupštini grada, uz još dva odbornika Ruske stranke i jednog sa liste "Kragujevac- Jako i hrabro".

Izboru novog predsednika Skupštine grada prethodila je žučna rasprava između odbornika iz redova opozicije i vladajuće većine, a tokom glasanja opozicioni odbornici, koji imaju 36 mandata, napustili su salu.

Zakonski rok za formiranje izvršne vlasti, odnosno izbor gradonačelnika i članova Gradskog veća je 30 dana od konstitutivne sednice. 

Kako je danas za govornicom Skupštine grada rekao predsednik Privremenog organa grada Nikola Dašić, moguće je da će već sutra biti poznato i ko će biti gradonačelnik Kragujevca. Narednih dana očekuje se izbor gradonačelnika, koji će, kako je najavljeno, biti iz redova Srpske napredne stranke.

Komentari (0)

Srbija