Politika

Srbija slavi Dan državnosti: Vatromet i spektakl s dronovima obasjali nebo iznad Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/02/2024

-

13:32

Srbija slavi Dan državnosti: Vatromet i spektakl s dronovima obasjali nebo iznad Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca
Srbija slavi Dan državnosti: Vatromet i spektakl s dronovima obasjali nebo iznad Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca - Copyright Tanjug/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Srbija obeležava Dan državnosti – u znak sećanja na 15. februar 1804. godine, kada je podignut Prvi srpski ustanak i Sretenje 1835. godine, kada je donet Sretenjski ustav. U Srbiji je ponovo počeo da se slavi od 2002. godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručiće danas odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama povodom Dana državnosti. Sa Kalemegdanske, Petrovaradinske i Niške tvrđave u sredu je u 16 časova izvršena počasna artiljerijska paljba Garde Vojske Srbije, povodom obeležavanja Dana državnosti uz defile brodova u Beogradu i Novom Sadu.

Takođe, povodom Dana državnosti brojni muzeji i ustanove poput Narodnog muzeja Srbije, Galerije Matice Srpske i Državnog arhiva Srbije otvorili su u sredu izložbe u prisustvu državnih zvaničnika.

Ključni događaji:

  • Predsednik Vučić čestitao građanima Dan državnosti
  • Gugl u bojama srpske zastave u čast Dana državnosti
  • Položen venac na grobu Neznanog junaka
  • Brojni srpski zvaničnici čestitali građanima Dan državnosti
  • Vučević i Dodik položili vence na spomenik Karađorđu u Orašcu
  • Kako će zbog praznika raditi prodavnice, pošte i pijace, a kako će funkcionisati gradski prevoz?

Dešavanja povodom obeležavanja ovog praznika pratite u našem LIVE bolgu

23.05 Srpska zastava na zgradi od 342 metara u Abu Dabiju

Zgrada Nacionalne naftne kompanije Abu Dabi (ADNOC) večeras je osvetljena u bojama srpske zastave povodom Dana državnosti, objavljeno je na Instagram profilu buducnostsrbijeav.

"Hvala, dragi prijatelji", naveo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u poruci prijateljima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Zgrada ADNOC specifična je po tome što je visoka 365 metara, ima 65 spratova i površinu od 190.000 kvadratnih metara.

Druga je po veličini zgrada u Abu Dabiju, iza Burdž Mohamed bin Rašid zgrade, visoke 381 metar.

21.38 Učenici i kadeti vojnih škola obeležili Dan državnosti

Učenici Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole "1300 kaplara” i kadeti Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA obeležili su danas Dan državnosti posetom Orašcu i prigodnom svečanošću koju su realizovali na Kopaoniku.

Delegacija Vojne akademije i srednjih vojnih škola na čelu sa načelnikom Vojne akademije pukovnikom Srđanom Blagojevićem, komandantom Kadetske brigade pukovnikom Milanom Končarom i načelnikom Vojne gimnazije potpukovnikom Blagojem Đačićem, prisustvovala je danas Centralnoj državnoj svečanosti povodom Dana državnosti u Orašcu i tom prilikom obišla Marićevića jarugu i Muzej Prvog srpskog ustanka.

TANJUG/ Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

 

20.44 Vatromet u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu

Povodom obeležavanja Dana državnosti Srbije, večeras je u 20.30 sati istovremeno u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, kao i u gradovima Republike Srpske biti organizovan vatromet. 
U Beogradu je 500 dronova izvelo koreografiju trasom dužom od 750 metara rečnog toka, krenuli su sa Kalemegdana u 20.25 sati. Zaustavljanjem kod Kule Beograd, formirali su oblik i boje srpske zastave, i time označili početak vatrometa. 

Tanjug

Vatromet u trajanju od šest minuta i 52 sekunde, istovremeno je počeo u Beogradu kod Kule Beograd, sa Petrovaradinske tvrđave u Novom Sadu, u Nišu sa zidina Tvrđave, Kragujevcu pored reke Lepenice u blizini Stare skupštine i Stare crkve, i u više gradova u Republici Srpskoj, među kojima su Banjaluka, Prijedor, Doboj, Istočno Sarajevo, Trebinje, Zvornik, Bijeljina, Novi Grad.  

Tokom trajanja vatrometa u Beogradu, na displeju Kule Beograd prikazana je srpska trobojka, a na samom vrhu prikazivana je rečenica "Živela Srbija". 

18.30 Vučić: Dva najvažnija događaja za srpsku državu ne bi bilo bez žara i žrtve

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras, na ceremoniji dodele odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama povodom Dana državnosti Srbije, da danas obeležavamo dva najvažnija događaja u osnivanju srpske države i da su upravo ljudi ono što ih spaja, a bez čijeg žara i žrtve ništa ne bi bilo moguće.

"Danas, 40 dana posle Božića, mi slavimo Sretenje, najvažniji datum u verskom, političkom, kulturnom i istorskom kalendaru Srbije. Za nas je Sretenje crveno slovo. Mnogo toga smo započeli, napravili, završili na Sretenje. Najglasnija i najjasnija poruka još iz Marićevića jaruge bila je da se globa davati ne može, niti trpeti zulum i nepravda. I borba protiv zuluma i nepravde", istakao je Vučić u obraćanju na svečanosti u Predsedništvu Srbije.

Tanjug/Rade Prelić

 

17.59 Vučić prisustvovao "Oživljavanju" Starog dvora podovom Dana državnosti

U okviru obeležavanja Dana državnosti i svečanosti dodele sretenjskih priznanja večeras je počeo multimedijalni program "Oživljavanja" zgrade Starog dvora kome prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vizuelni performans pod nazivom "Slava i trajanje" predviđa da se putem 3D svetlosne animacije na fasadi zgrade Starog dvora ožive motivi ustanka, ustava, simboli državnosti.

Okupljenima che se kroz glas glumca obratiti Karađorđe, a reč je o adaptaciji teksta iz drame Đure Jakšića "Stanoje Glavaš".

Multimedijalni umetnik Dušan Jovović rekao je ranije danas za Tanjug da će na zgradi Starog dvora, uz pomoć novih tehnologija i digitalne umetnosti biti prikazan mali deo naše bogate kulture i umetnosti kojima se ponosimo širom sveta. 

17.38 Varhelji čestitao Srbiji Dan državnosti

Komesar Evropske unije za proširenje Oliver Varhelji čestitao je danas Srbiji Dan državnosti.

"Srbija je zemlja kandidat za članstvo u EU i može da računa na našu punu podršku na evropskom putu", napisao je on u čestitki na platformi X.

15.40 Blinken čestitao građanima Srbije Dan državnosti

Američki državni sekretar Entoni Blinken čestitao je danas, u ime naroda SAD, građanima Srbije Dan državnosti, saopštio je Stejt department.

"Sjedinjene Američke Države cene naše strateško partnerstvo sa Srbijom. Radujemo se jačanju naših bilateralnih veza i negovanju stabilnije, sigurnije i prosperitetnije budućnosti srpskog i američkog naroda", istaknuto je u čestitki.

15.05 Brnabić: Sa ponosom i zahvalnošću prisećamo se i slavimo orašački zbor

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas na tradicionalnoj Sretenjskoj akademiji u Kragujevcu da je Sretenjski ustav proklamovao temeljne vrednosti našeg naroda - slobodu, nezavisnost i miroljubivost.

"Ideje i ideali sadržani u Sretenjskom ustavu odlučno su i javno proklamovali temeljne vrednosti koje već vekovima baštini naš srpski narod. Sloboda, nezavisnost, miroljubivost samo su neki od ideala vešto inkorporiranih u sadržaj Sretenjskog ustava", rekla je Brnabić u Sretenjskoj besedi.

Tanjug/Nebojša Raus

 

Ona je podsetila da se ceremonija dešava u istorijskom prostoru stare Narodne skupštine u kojoj je na ovaj dan 1835. godine proglašen Sretenjski ustav, koji je, kako je rekla, prvi osnovni i temeljni pravni akt naše otadžbine, "zalog naše državnosti i nezavisnosti, bedem naše slobode".

"Stoga mi dozvolite da sa vama podelim osećanje istinske počašćenosti i odgovornosti, zbog toga što sam u prilici da se na nacionalni praznik svim našim građanima obratim upravo sa ovog, samog izvorišta novovekovne srpske državnosti i ustavnosti", poručila je Brnabić.

14.45 Briselski Maneken Pis u srpskoj narodnoj nošnji povodom Dana državnosti Srbije

Čuvena statua na fontani u centru Brisela, Maneken Pis, danas je obučena u srpsku narodnu nošnju povodom obeležavanja Dana državnosti Srbije.

''Maneken Pis odaje počast Srbiji. Nosiće narodnu nošnju da se proslavi nacionalni praznik Srbije", saopšteno je na zvaničnom sajtu grada Brisela.

Tanjug Video

 

Ambasada Srbije u Belgiji zajedno sa udruženjem ''Prijatelji Manekena Pisa'' od 2011. svakog 15. februara organizuje obeležavanje Dana državnosti Srbije oblačenjem Manekena Pisa u srpsku narodnu nošnju.

14.30 Nastup hora i orkestra policije kod Spomenika Karađorđu povodom Sretenja

Povodom Dana državnosti Srbije, danas je u Karađorđevom parku održana svečanost na kojoj su policijski hor i orkestar, u pratnji basiste Mihaila Šljivića, intonirali himnu Srbije. Svečanost je počela nešto nakon 14 časova kod Spomenika Karađorđu, a pored himne "Bože pravde", sopran Vesna Đurković je u pratnji hora izvela i rodoljubivu numeru "Oj Srbijo mila mati".

14.15 Dan državnosti Srbije obeležen u Podgorici

Dan državnosti Srbije - Sretenje obeležen je danas u Podgorici, a novoimenovani ambasador naše zemlje u Crnoj Gori Nebojša Rodić je tim povodom položio venac na spomenik Karađorđu i poručio da su odnosi Srbije i Crne Gore bratski i da nema te sile koja ih može razdvojiti.

13.55 Vučević, Selaković i Višković položili vence u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu

Ministar odbrane Miloš Vučević, predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković su danas, povodom Dana državnosti Srbije, položili vence na sarkofag Đorđa Petrovića Karađorđa u crkvi Svetog Đorđa, na Oplencu.

Ceremoniji polaganja venaca prethodio je pomen koji je služio episkop šumadijski Jovan sa sveštenstvom.

Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

 

Posmrtni ostaci Đorđa Petrovića Karađorđa preneti su u crkvu Svetog Đorđa na Oplencu 1930. godine iz njegove zadužbinske crkve u Topoli, a oni se nalaze naspram sarkofaga njegovog unuka Petra Prvog Karađorđevića, koji je i ktitor crkve. 

13.33 U zdanju Stare skupštine u Kragujevcu počela Sretenjska akademija

U zdanju Stare skupštine u Kragujevcu, gde je 1835. godine donet Sretenjski ustav, počela je Sretenjska akademija u prisustvu premijerke Ane Brnabić. Akademija povodom proslave Dana državnosti Srbije počela je intoniranjem himne Bože pravde, u prisustvu brojnih ministara Vlade Srbije i predstavnika lokalne samouprave, a prisutni su i predstavnici Republike Srpske. Zvanicama se obratio predsednik Pivremenog organa grada Kragujevca Nikola Dašić, a sretenjsku besedu će održati i predsednica vlade Ana Brnabić.

13.17 Vučić uručuje odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručiće večeras odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama povodom Dana državnosti Srbije, a među više od 100 nagrađenih su diplomate, akademici, profesori, književnici, umetnici, sportisti...

Više pročitajte OVDE.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

12.52 Večeras prikaz dronovima i vatromet povodom Dana državnosti

Povodom Dana državnosti Srbije, večeras će u 20.30 sati istovremeno u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, kao i u gradovima Republike Srpske, biti organizovan vatromet. 

U Beogradu je, takođe, najavljen i prikaz od 500 dronova, odnosno "Dron Show". Vatromet u trajanju od šest minuta i 52 sekunde biće do sada najveće takvo izvođenje, koje čini 18.500 pojedinačnih efekata. Preko 30 odsto efekata namenski je proizvedeno u Španiji i Italiji u bojama zastave Srbije.

12.16 Šeik bin Zajed čestitao Vučiću Dan državnosti

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je, povodom Dana državnosti Republike Srbije, čestitku predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata šeika Mohameda bin Zajeda al Nahjana. 

"Čast mi je i zadovoljstvo da povodom Dana državnosti Republike Srbije Vašoj ekselenciji uputim najiskrenije čestitke i najlepše želje za dobro zdravlje i srećan život, a Vladi i narodu prijateljske Republike Srbije želim dalji napredak i prosperitet. 

11.33 Pogledajte kako izgledaju ulice u Beogradu tokom proslave Sretenja

11.16 Brnabić: Samo jaka Srbija može rešavati pitanja od nacionalnog interesa

Predsednica Vlade   Ana Brnabić čestitala je danas građanima 15. februar - Dan državnosti i poručila da samo ekonomski jaka i stabilna Srbija, vođena ljudima koji istinski vole svoju zemlju, može biti istrajna u rešavanju pitanja od državnog i nacionalnog interesa.

"U ime Vlade Srbije i svoje lično ime, čestitam građanima Srbije nacionalni praznik Dan državnosti, uz podsećanje na Sretenjski ustav, temelj moderne srpske države, kao i uspomene na slavne pretke čiju viziju moderne i slobodne države mi danas živimo. Samo ekonomski jaka i stabilna Srbija, vođena ljudima koji istinski vole svoju zemlju, može biti istrajna u rešavanju pitanja od državnog i nacionalnog interesa. Zato svesni odgovornosti, naša obaveza je da zemlju večno čuvamo i nastavimo da negujemo izvorišta novovekovne srpske državnosti i ustavnosti”, navodi se u čestitki premijerke, saopšteno je iz vlade.

11.00 Dačić: Pre 220 godina postavljen cilj - ništa manje od slobode

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Orašcu, na centralnoj državnoj ceremoniji povodom obeležavanja Dana državnosti, da je još pre 220 godina postavljen cilj - ništa manje od slobode za svoj narod.

"Pre tačno 220 godina na ovom mestu okupili su se najviđeniji ljudi srpskog naroda i doneli jednu od najvažnijih odluka u našoj istoriji. Rešili su da krenu u borbu za slobodu, koju su generacije pre njih sanjale vekovima. Imali su pred sobom najviši cilj, koji svaki čovek i svaki narod mogu u sebi da postave. Ništa osim slobode i ništa manje od slobode za svoj narod", rekao je Dačić.

10.48 Vučević i Dodik položili vence na spomenik Karađorđu u Orašcu

Izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, potpredsednik vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik položili su danas vence na spomenik vođi Prvog srpskog ustanka voždu Karađorđu u Orašcu.

Nakon polaganja venaca, usledilo je intoniranje himne Republike Srbije "Bože pravde". 

Tanjug/Jadranka Ilić

 

10.34 Episkop Jovan: Narod koji se ne seća svoje prošlosti, nije dostojan budućnosti

Episkop šumadijski Jovan poručio je danas u Orašcu na centralnoj državnoj ceremoniji povodom Dana državnosti Srbije da narod koji se ne seća svojih prethodnika i prošlog vremena nije dostojan ni sadašnjosti, niti budućnosti. 

"U životu je važno sećanje, da se sećamo prethodnik i pokojnika, naše divne prošlosti, istina, mukotrpne i dugotrajne, ali istrajne istorije našeg naroda, jer narod koji se ne seće prethodika i prošlog vremena, taj narod nije dostojan ni sadašnjosti, ni budućnosti", rekao je episkop Jovan koji je služio pomen ustanicima. Kako je istakao episkop, naši preci su se okupili na Sretenju kako bi branili krst.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

10.30 U Orašcu počela centralna državna ceremonija povodom Dana državnosti

U Orašcu je danas počela centralna državna ceremonija povodom Dana državnosti Srbije koju predvodi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane, kao izaslanik predsednika Republike, Miloš Vučević. Obeležavanje Dana državnosti počeće pomenom za pokoj duši precima, Karađorđu i ustanicima, koji će, kako se očekuje, služiti episkop šumadijski Jovan. Potom će vence na spomenik vođi Prvog srpskog ustanka, prema programu, položiti izaslanik predsednika Miloš Vučević i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, nakon čega će biti intonirana himna Bože pravde.

10.20 Brojni srpski zvaničnici čestitali građanima Dan državnosti

Brojni zvaničnici i državni funkcioneri čestitali su građanima praznik, Dan državnosti - Sretenje.
Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević čestitao je građanima praznik.

"Srbijo, srećan Dan državnosti", napisao je Vučević na svojoj Instagram stranici "milosvucevic".
Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio je građanima Srbije čestitke i najbolje želje povodom 15. februara, Dana državnosti.

Ministar finansija Siniša Mali takođe je uputio čestitke građanima. To je učinio i predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić.

Praznik su čestitali i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, potpredsednik Glavnog odbora SNS Vladimir Orlić, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

09.55 Gugl u bojama srpske zastave u čast Dana državnosti

U Srbiji se obeležava Dan državnosti, a internet pretraživač "Gugl" je tim povodom svoju naslovnu stranu obojio bojama srpske zastave. Klik na zastavu vodi na stranicu na kojoj piše da je danas Dan državnosti Srbije, a prikazan je vatromet u bojama zastave Srbije.

09.15 Predsednik Vučić čestitao građanima Dan državnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je jutros građanima Srbije Dan državnosti - Sretenje.
"Srećan Dan državnosti. Živela Srbija!", napisao je Vučić na svom Instagram nalogu "avucic". 
Selaković položio venac i upisao se u spomen knjigu na grobu Neznanog junaka.

 

 

08.40 Položen venac na grobu Neznanog junaka

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, kao izaslanik predsednika Srbije, upisao se u Spomen knjigu, nakon polaganja venaca kod Spomenika Neznanom junaku na Avali, a povodom obeležavanja Dana državnosti. Venac je položio u pratnji načelnika Generalštaba generala Milana Mojsilovića i komandanta Garde brigadnog generala Nikole Dejanovića.

"Sloboda je bila i ostala i biće ideja vodilja i glavna vrednost za koju su se borile, bore i za koju će se boriti generacije građana Srbije, napajajući se primerom junaštva srpskih ustanika iz 1804. i 1815. i mudrostima poltičke i diplomatske veštine USTAVOTVORACA iz 1835. godine. Srpskom narodu i svim građanima Srbije država je bila i biće garant slobode, a sloboda šansa za razvoj i napredak. Živela Srbija!", upisao je Selaković u spomen knjigu.


08.01 Kako će zbog praznika raditi prodavnice, pošte i pijace, a kako će funkcionisati gradski prevoz?

Sretenje, odnosno Dan državnosti Srbije, državni praznik, praznuje se 15. i 16. februara, što znači da neredni dani "padaju" u četvrtak i petak. Mnogi će ove dane spojiti sa subotom i nedeljom, pa će većina narednih dana imati priliku da dobije produženi vikend.

S obzirom da su pred nama neradni dani, očekivane su i izmene radnog vremena koje se odnose na makete, pošte, pijace, a drugačije će funkcionisati i gradski prevoz i parking servis. Kako će raditi prodavnice, pošte, pijace i kako će funkcionisati gradski prevoz, detalje saznajte u posebnoj vesti.

07.30 Zastave i vatromet u Republici Srpskoj povodom Dana državnosti Srbije

Dan državnosti Srbije - Sretenje biće danas obeležen u svim gradovima i opštinama Republike Srpske, a Radio televizija Republike Srpske (RTRS) direktno će prenositi centralnu manifestaciju koja će, u prisustvu najviših zvaničnika Srbije i Srpske, biti održana u Orašcu i na Oplencu.
Povodom Dana državnosti Srbije u opštinama i gradovima Republike Srpske istaknute su zastave, a večeras će biti uprličen sinhronizovani vatromet.

07.10 Sretenje - praznik u znak sećanja na obnovu srpske državnosti u 19. veku

Dan državnosti Srbije se slavio do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut, da bi u Srbiji ponovo počeo da se slavi od 2002. godine.

Naime, dva događaja se vezuju za ova dva datuma. Jedan je dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak protiv Turaka, pod vođstvom Đorđa Petrovića Karađorđa. Drugi, dan kada je u Kragujevcu 1835. godine usvojen i zakletvom potvrđen prvi moderni, i za to vreme, izuzetno liberalni Ustav Kneževine Srbije. Detaljnije o ovom prazniku u posebnoj vesti.

Komentari (0)

Srbija