Društvo

Radno vreme za praznike: Kako će raditi prodavnice, pošte i pijace, a kako će funkcionisati gradski prevoz?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/02/2024

-

08:11

Radno vreme za praznike: Kako će raditi prodavnice, pošte i pijace, a kako će funkcionisati gradski prevoz?
Radno vreme za praznike: Kako će raditi prodavnice, pošte i pijace, a kako će funkcionisati gradski prevoz? - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić, Sava Radovanović, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sretenje, odnosno Dan državnosti Srbije, državni praznik, praznuje se 15. i 16. februara, što znači da neredni dani "padaju" u četvrtak i petak. Mnogi će ove dane spojiti sa subotom i nedeljom, pa će većina narednih dana imati priliku da dobije produženi vikend.

S obzirom da su pred nama neradni dani, očekivane su i izmene radnog vremena koje se odnose na makete, pošte, pijace, a drugačije će funkcionisati i gradski prevoz i parking servis.

Takođe, osnovci i srednjoškolci tih dana biće na raspustu koji će inače trajati od četvrtka, 15. februara, do nedelje, 18. februara. Prvi radni školski dan biće ponedeljak 19. februar. Nadležni zbog slobodnih dana najavljuju i gužve na putevima širom zemlje ali i na graničnim prelazima. Detaljnije o svemu u posebnoj vesti.

Kako će raditi ostali:

Promena režima rada javnog prevoza 

Tokom održavanja manifestacije "Dan državnosti Srbije – Sretenje", 15. februara od 17 do 21 čas doći će do promena u radu linija javnog prevoza, saopšteno je iz Sekretarijata za javni prevoz.

Za saobraćaj će biti zatvoren Zemunski put (Stari savski most), na delu od kružnog toka u zoni Zemunskog puta i Bulevara Vudroa Vilsona do zone raskrsnice sa Ulicom Vladimira Popovića, zbog čega će vozila JLPP-a u oba smera saobraćati na sledeći način:

– tramvajske linije 7 i 9L će saobraćati preko Mosta na Adi;

– autobuske linije 78 i 83 i minibus linija E1 će saobraćati sledećom trasom:

– u smeru ka Novom Beogradu: Nemanjina – Balkanska – Mihaila Bogićevića – Karađorđeva – Crnogorska – Pop Lukina – Brankova – Brankov most – Bulevar Mihajla Pupina i dalje redovnim trasama;

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

– u smeru ka Trgu Slavija: Bulevar Mihajla Pupina – Brankov most – Brankova – Pop Lukina – Crnogorska – Braće Krsmanović – Milorada Ekmečića i dalje redovnom trasom.

Na izmenjenim delovima trasa vozila će koristiti postojeća stajališta javnog prevoza.

Radno vreme zanatskih i trgovinskih objekata

Prema odredbama Odluke o radnom vremenu zanatstva i trgovine na teritoriji grada Beograda, kojom se uređuje radno vreme trgovinskih formata i zanatskih objekata na Sretenje – Dan državnosti Srbije 2024. godine, privredni subjekti koji obavljaju zanatsku i trgovinsku delatnost na teritoriji grada Beograda radiće izmenjeno, saopšteno je iz Sekretarijata za privredu, a prenosi Beogradinfo.

U sredu, 14. februara, dežurni prodajni objekti nespecijalizovanih trgovinskih formata, pretežno prehrambenog asortimana (hipermarketi, supermarketi, superete, mini-marketi i dr) moraju da rade najmanje u vremenu od 9 do 18 sati.

U četvrtak, na Sretenje 15. februara, dežurni prodajni objekti mogu biti zatvoreni, dok sutradan, 16. februara, dežurni prodajni objekti moraju da rade najmanje u vremenu od 9 do 12 sati.

profimedia

 

Na dan državnog praznika – Sretenje (15. i 16. februara), nespecijalizovani trgovinski formati u kojima se obavlja trgovina na malo pretežno neprehrambenog asortimana, kao i posebni trgovinski formati mogu biti zatvoreni. Benzinske stanice na državnim putevima I i II reda i opštinskim putevima na teritoriji grada Beograda radiće 24 sata, a ostale benzinske stanice u gradu rade najmanje u vremenu od 6 do 20 sati.

Dežurni prodajni objekti koji u vreme državnih i drugih praznika obavljaju delatnost, dužni su da raspored, početak i završetak radnog vremena istaknu na vidnom mestu objekta, najmanje tri dana pre dana državnog i drugog praznika.

Svi trgovinski i zanatski objekti za vreme državnog praznika – Dan državnosti Srbije – Sretenje, mogu biti otvoreni i mogu raditi duže od radnog vremena navedenog u ovom saopštenju.
"Veletržnica Beograd" će za vreme državnog praznika, 15. i 16. februara, raditi 24 sata.

Kako će raditi beogradske pijace?

Javno komunalno preduzeće "Beogradske pijace" najavilo je da će u vreme predstojećeg praznika Dana državnosti zelene pijace raditi od 6 do 19 časova.

Beogradski buvljak Miljakovac radiće od 8 do 20 časova, pijaca cveća "Krnjača" od osam do 19 časova, pijaca "Palilula" od 7 do 21 čas, dok će se na pijaci "Dušanovac" prodaja robe iz vozila vršiti od 19 do 6 časova.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Garaže i parking-prostori za korisnike i posetioce pijaca tokom praznika radiće po ustaljenom režimu, i to: garaža u okviru pijace "Palilula" od šest do 21 čas, garaža pijace "Zeleni venac" od 6 do 21 čas, parking-pijaca "Zemun" od 0 do 24 časa, dok će parking-pijaca "Dušanovac" raditi od 8 do 19 časova, navodi se u saopštenju.

Radno vreme Pošte

U četvrtak i petak radiće 73 dežurne pošte u Beogradu i svim većim gradovima i turističkim centrima, kao i pošte na graničnim i administrativnim prelazima, piše na sajtu Pošte.

Oba dana praznika, beogradska Glavna pošta u Takovskoj 2, pošte na graničnim prelazima Batrovci, Šid, Sremska Rača, Čukarka i Horgoš, i administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak radiće neprekidno. Pošta na graničnom prelazu Gradina dežuraće od 7 do 18.30 časova.
U Beogradu, radiće i pošte u tržnim centrima, u "Univereksport" objektima i druge dežurne pošte. Pošta na Aerodromu Nikola Tesla radiće od osam do 15 časova.

Euronews Serbia

 

Otvorene će biti i pošte u tržnim centrima u Pančevu i Kragujevcu, pošte u "Univereksport" objektima u Beogradu, Novom Sadu i okolini, Zrenjaninu, Somboru i Apatinu, u "Rod" objektima u Sremskoj Mitrovici, Kragujevcu i Šapcu, pošte na Kopaoniku i Zlatiboru, i druge dežurne pošte u gradovima širom Srbije.

Spisak svih dežurnih pošta sa radnim vremenima pogledajte ovde.

Radno vreme Tržnih centara

Svi tržni centri u prestonici radiće uobičajeno 15. i 16. februara, od 10 do 22 sata. Pretpostavlja se da će baš tih dana državnog praznika biti i veće posete jer će ljudi imati više slobodnog vremena. Potpuno uobičajeno radno vreme imaće i bioskopi u tržnim centrima.

Besplatan pakring

Javno komunalno preduzeće "Parking servis" saopštilo je da, povodom obeležavanja Dana državnosti, u četvrtak i petak neće kontrolisati i naplaćivati parkiranje u zoniranim delovima Beograda.

Tokom praznika će biti zatvorene i poslovnice Korisničkog servisa u ulicama Takovska 31, Mileševska 51 i u Bulevaru Milutina Milankovića 134g, navedeno je u saopštenju. Sve javne garaže, posebna i SMS parkirališta i kompleks Međunarodni terminal biće neprekidno otvoreni za vreme praznika i radiće po uobičajenom sistemu naplate, kao i Služba za prenos vozila.

Od subote, 17. februara, naplata i kontrola parkiranja u zoniranim delovima grada, kao i svi šalteri Korisničkog servisa, radiće po uobičajenom radnom vremenu.

Komentari (0)

Srbija