Politika

Predstavnici Srpskog pokreta Dveri neće prisustvovati sastanku sa zvaničnicima Republike Srpske

Komentari

Autor: Tanjug

04/08/2021

-

09:24

Predstavnici Srpskog pokreta Dveri neće prisustvovati sastanku sa zvaničnicima Republike Srpske
Boško Obradović - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Lider Dveri Boško Obradović izjavio je danas da neće prisustvovati sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, jer, kako kaže, nisu dobli zvanični poziv, kao ni format i temu sastanka.

Obradović je za TV Prva rekao da predstavnici Dveri ne žele da prisustvuju tom, kako kaže, neformalnom sastanku i radnom ručku, zato što je, kako navodi, tema o Inckovom zakonu ozbiljna.

Istakao je da su Dveri bile voljne da učestvuju u tim razgovorima i dodao da bi po pitanju nacionalnih interesa vlast i opozicija u Srbiji trebalo da budu ujedinjene, što su, ističe, pokazali vlast i opozicija u Republici Srpskoj.

Obradović je ponovio i da Dveri insistiraju da u oba parlamenta, i Srbije i RS, budu donete rezoluciju o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH.

Takođe, u današnjem saopštenju, a povodom 26 godina od akcije Oluja, Dveri su ponovile da zahtevaju da Skupština Srbije usvoji rezoluciju o genocidu nad srpskim narodom u 20. veku.

Dveri u saopštenju navode da su Srbiji potrebne rezolucije i novi zakoni koji će ispraviti nepravdu učinjenu Srbima u 20. veku i sankcionisati nipodaštavanje i vređanje srpskog naroda i srpskih žrtava.

U saopštenju se tvrdi da sadašnja vlast za deset godina ništa konkretno nije uradila, kroz pravni akt ili dokument, da se ne zaborave srpske žrtve u Drugom svetskom ratu u NDH ili u građanskom ratu u bivšoj SFRJ.

"Nakon aktuelnih dešavanja u Federaciji BiH povodom Inckovog zakona i u Crnoj Gori nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srbrenici, Srbija mora sa sebe da skine lažno nametnuti epitet genocidnog naroda", navodi se u saopštenju Dveri.

Preporuka za vas

Dveri: Spremni smo da potpišemo "Deklaraciju za budućnost Evrope"  nacionalnih i konzervativnih stranaka

Komentari (0)

Srbija