Politika

Vuk Stanković: Novi izbori u Beogradu verovatnija opcija od formiranja većine

Komentari

Autor: Tanjug

19/02/2024

-

17:13

Vuk Stanković: Novi izbori u Beogradu verovatnija opcija od formiranja većine
Dejan Vuk Stanković - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Analitičar Dejan Vuk Stanković ocenio je danas da su novi izbori u Beogradu verovatnija opcija od formiranja skupštinske većine, a smatra da bi na njima umereni favoriti bili naprednjaci.

"Čini mi se da su naprednjaci umereni favoriti. Iz potaje čeka lista Srbija protiv nasilja, eventualno pojačana Novom Demokratskom strankom Srbije, ali njihove šanse su sada manje nego što su bile u decembru", rekao je Stanković za Tanjug.

Ukoliko vlast proceni da je legitimitet većine koji imaju "krnji", ići će se na izbore, a oni mu se, kako kaže, po atmosferi koja je stvorena u medijima, čine kao verovatnija opcija.

"Tanke većine su politički moguće, ali su jako teško održive na duge staze. S druge strane SNS čini mi se da ima raspoloženje birača na svojoj strani. Opozicija se više puta okliznula po pitanju pokušaja da delegitimizuje izbore, imali su neuspešne proteste, onda incidente upravo ispred Starog dvora, a onda je došlo do blamaže sa rezolucijom Evropskog parlamenta gde su oni od stranaca tražili da se umešaju u naš demokratski proces", rekao je Stanković.

U takvoj konstelaciji gde se, kako kaže, opozicija na neki način obrukala pred građanima, naprednjacima bi više odgovaralo da izađu na izbore i spoje te gradske sa opštinskim izborima.
Smatra i da su male šanse da odbornici "Mi - glas iz naroda" postignu jedinstvo u narednih deset dana.

"Mislim da (Branimir) Nestorović na neki način smatra da mu je veći rizik u ovom trenutku da sarađuje sa naprednjacima u potpunosti nego da ide na nove izbore, jer vidi da je opozicija u nekoj silaznoj putanji kada je reč o popularnosti kod građana. Mislim da će se verovatnije ići na izbore, jer je to na neki način stranački interes i ne samo Nestorovića, nego i neko potajno nadanje koalicije Beograd protiv nasilja, a Srpska napredna stranka kao što znate nikada nije odbijala izazov izbora", dodao je Stanković.

"Nestorović  očekuje glasove Zavetnika i Boška Obradovića"

Na pitanje da li bi opozicija mogla da postigne jedinstvo do novih izbora, Stanković kaže da je malo verovatno da će doći do nekog većeg jedinstva i da je maksimum tu već postavljen.

"Veliko je pitanje da li će se održati to jedinstvo jer vidite da tu postoje disonantni tonovi kada je reč o pristupu, kada je reč o potezima i kada je reč o kandidovanju nekih ljudi. Nedavno održani izbori su bili čistilište za neke opozicione partije, neke su ostale van cenzusa u kratkom vremenskom periodu i jako je teško očekivati da će one da se vrate u nekom starom sjaju i da pokušaju da osvoje dovoljno glasova da pređu ne tako visok cenzus od tri odsto", rekao je Stanković.

Može, kako kaže, da se očekuje da eventualno dođe do zajedničkog nastupa liste "Srbija protiv nasilja" i Novog DSS-a, ali je pitanje da li to može da ide preko 50 odsto, dok je moguće da naprednjaci u međuvremenu naprave pokret u koji će pozvati srodne stranke.

"Samostalno će ići Nestorović koji će očekivati glasove Zavetnika, Boška Obradovića, eventualno glasove Saše Radulovića i da pokuša da zadrži svoje jezgro. Oni mogu da pokušaju i da se nametnu kao ta tzv. treća snaga u Srbiji, mada to je vrlo rizičan poduhvat za nekog ko nema jaku stranačku infrastrukturu i neku suštinsku političku prepoznatljivost", rekao je Stanković.

Stanković ne veruje da će politički profit Nestorovićevog pokreta biti veliki koliko se njima čini.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija