Politika

Advokat Vasilije Arsić podneo zahtev prištinskom ustavnom sudu za ocenu uredbe o zabrani upotrebe dinara na KiM

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/02/2024

-

16:09

Advokat Vasilije Arsić podneo zahtev prištinskom ustavnom sudu za ocenu uredbe o zabrani upotrebe dinara na KiM
Advokat Vasilije Arsić podneo zahtev prištinskom ustavnom sudu za ocenu uredbe o zabrani upotrebe dinara na KiM - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Advokat Vasilije Arsić je u lično ime podneo zahtev prištinskom ustavnom sudu za ocenu ustavnosti člana 35 uredbe Centralne banke o evru kao jedinoj valuti u fiskalnom sistemu i platnom prometu na Kosovu i Metohiji, potvrdio je on za Euronews Srbija.

"Osećao sam profesionalnu i ličnu obavezu kao čovek da nešto uradim", rekao je on.

U zahtevu je istakao da su uredbom ugrožena prava na imovinu, na život, na dostojanstvo, te da su Srbima, kojima i on pripada, ugrožena osnovna prava zagarantovana ustavom.

Centralna banka u Prištini je krajem prošle godine donela uredbu kojom  od 1. februara uvodi evro kao jedinu valutu za korišćenje u fiskalnom i platnom prometu na KiM.

Na takvu odluku negativno su reagovali Srbi na KiM, predstavnici vlasti u Beogradu, zvaničnici međunarodne zajednice, zahtevajući ukidanje uredbe ili prolongiranje njenog provođenja.

Od 1. februara centralne vlasti u Prištini su u dva navrata sprečile dopremanje određene svote dinara na KiM, preko ovlašćene kompanije za prenos dragocenosti i novca.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija