Politika

Vučić na otvaranju 45. Međunarodnog sajma turizma: Prvi put u istoriji broj stranih gostiju veći od broja domaćih

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/02/2024

-

18:31

Vučić na otvaranju 45. Međunarodnog sajma turizma: Prvi put u istoriji broj stranih gostiju veći od broja domaćih
Vučić na otvaranju 45. Međunarodnog sajma turizma: Prvi put u istoriji broj stranih gostiju veći od broja domaćih - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras na otvaranju 45. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu da je prvi put u istoriji Srbije broj stranih gostiju prošle godine premašio broj domaćih turista, kao i da je Srbija u 2023. bila prva destinacija u svetu po stopi rasta prihoda od stranih turista u odnosu na 2019. godinu, od 79 odsto.

"Ovo nisam rekao ja, već najnoviji barometar Svetske turističke organizacije. Devizni priliv od turizma u 2023. godini iznosio je rekordnih 2,55 milijardi evra, što je za milijardu i 112 miliona evra više nego 2019. godine, a čak 3,5 puta više nego 2012. godine", rekao je Vučić.

Naveo je da je Srbija prošle godine imala ukupno 4,2 miliona dolazaka turista, kao i 12,4 miliona noćenja, što je više nego dvostruko više u odnosu na period od pre 10 godina. 

"Takođe, Srbija je 2023. povećala broj dolazaka stranih gostiju za 15 odsto u odnosu na nivo pre pandemije, dok je međunarodni trend bio pad od 12 odsto u odnosu na 2019. godinu. Pri tome u 2023. strani gosti su realizovali 5,5 miliona noćenja, tri puta više nego što je bilo u 2012. godine.

Ove godine je, iako je tek početak godine evidentiran, rast ukupnih dolazaka za oko tri odsto, pa broj noćenja čak za 19 odsto u odnosu na isti period lane",  naveo je Vučić.

Naglasio je da bi sve to trebalo da znači da smo mnogo toga uradili, ali da nam je potrebno mnogo više da radimo i da nije zadovoljan brzinom kojom se isporučuju rezultati.

"Na Dunavu smo tek počeli sa onim što smo planirali da uradimo, kroz projekat Zaplovimo Srbijom. Mnogo toga ostalo je pred nama. Mnogo marina, pristaništa, pristana, plaža, biciklističkih i pešačkih staza. Još mnogo puteva i pruga. Još mnogo toga što je neophodno da uradimo na našim aerodromima, ne samo beogradskom već i niškom i čačansko-kraljevačkom", naglasio je Vučić.

Dodao je da je broj putnika na aerodromu Nikola Tesla sada gotovo osam miliona i da je čak dva i po puta je veći nego 2012. godine, kada je iznosio 3,36 miliona.

"Naše ambicije su mnogo veće. Imamo fascinantnu kulturnu baštinu. Pitanje je da li su nam deca u osnovnoj i srednjoj škol čuli su za naše najznačajnije spomenike, manastire, crkve, džamije, bazilike, sinagoge i sve drugo što imamo da ponudimo", rekao je Vučić.

Predsednik je dodao da je dosta toga urađeno i napravljeno, ali da to nije dovoljno. Rekao je da moramo da podstičemo privatni sektor i da bi tako i oni i država mogli da zarade mnogo više.

"I već sada vam kažem da nam je potrebno još stotinu novih hotela. Beograd će biti nosilac toga razvoja, u to nema nikakve sumnje  zahvaljujući Expo 2027. godine, ali će se razvijati i sve ostale naše turističke destinacije od banja, planinskih centara, do novih vinskih tura i destinacija", rekao je Vučić.

On je naglasio da će se Srbija potruditi da Expo dočeka spremna i da će mnogo toga biti urađeno do 2027. godine.

"Predstavićemo zemlju kao mesto inovacija, savremenih tehnologija i jednog od lidera u veštačkoj inteligenciji svakako makar u nivou zemalja naše veličine i naše ekonomske snage. Taj događaj menja budućnost naše zemlje. Moraćemo da gradimo još mnogo muzeja, da osnažimo našu ponudu i sfere kulture", rekao je predsednik.

Vučić je istakao da se to osnaživanje istorijsko-kulturne ponuda ne odnosi samo na Beograd, već i na Lebane, Caričin grad, Kablar, Zaječar, Kostolc, Niš, puteve rimskih imperatora.

"Morećemo da izgradimo i novi prirodnjački muzej. Naš veliki Nikola Tesla dobiće muzej dostojan tog kolosalnog imena svetske nauke", rekao je Vučić.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Predsednik je naglasio da će gondole uskoro spajati Zlatibor sa Pribojskom banjom, Goč sa Vrnjačkom banjom. Dodao je da je na ovogodišnjem sajmu pristutno 500 izlagača iz 27 zemalja.

"Država partner nam je Grčka, omiljena destinacija za srpske turiste. I naši turisti u Grčkoj ne idu više samo na "prste" Halkidikija. Sada naši turisti idu do najekskluzivnijih ostrva i ostavljuju sve više novca u Grčkoj", ocenio je Vučić.

On je naglasio da je srećan i zbog sve većeg broja grčkih turista u Beogradu i da je uveren da imaju razloga zbog čega dolaze u Srbiju, a da to nisu uvek samo sportski i politički razlozi. 

"Srbija je prijateljska i bratska zemlja Helenskoj Republici, ali ne samo to, Srbija ima mnogo toga da ponudi i uveren sam jednu od najboljih "city break" destinacija u Evropi", zaključio je Vučić.

Svečanom otvaranju prisustvuju i ministar turizma Huseim Memić, ministar građevinarstva Goran Vesić, ministarka pravde Maja Popović, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, ministarka za brigu o porodici Darija Kisić, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, direktorka TOS Marija Labović, direktor TOB Miodrag Popović, predsednici opština, kao i predstavnici Republike Srpske...

Vučić na Sajmu turizma prvo posetio štand Kancelarije za KiM

Predsednik Srbije večeras je na otvaranju 45. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu u obilasku štandova prvo posetio štand Kancelarije za Kosovo i Metohiju, gde su predstavljeni turistički potencijali 11 opština.

Na štandu su predstavljeni turistički potencijali četiri opštine sa severa Kosova, kao i sedam južno od Ibra i iz Metohije među kojima su Gračanica, Orahovac, Štrpce i druge.

Predsedniku je uručen poklon naroda iz Sirinićke Župe, kao i poklon vino iz manastira sa KiM.

"Hvala na divnim poklonima. Prenesite pozdrave našem narodu na KiM", rekao je Vučić. 

Konstatovao je da je Kancelarija za KiM divno uredila štand.

"Izdvojićemo dodatnih 1,3 miliona evra za etno sela i salaše"

Tokom obilaska štandova na 45. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu Vučić je rekao da će sutra biti uvećana davanja sa dodatnih 1,3 miliona evra za podršku etno selima, etno kućama, salašima i slično.

"Već smo uvećali nivo vaučera i već sam rekao da ćemo sutra da podignemo za 150 miliona dinara davanja, dakle za 1,3 miliona evra dodatnih para za etno sela, etno kuće i salaše...", rekao je Vučić.

Istakao je da su to velika ulaganja kojima država podstiče domaći privatni sektor. 

"Ne ide to u državne objekte, to ide u naš privatni sektor, jer želimo da im pomognemo da investiraju kako bi mogli da privuku više turista. Za vaučere uvek izdvajamo više, jer i time pomažemo upravo privatnom sektoru, u nekim od manje razvijenih opština koji imaju veličanstvene banje, kao što je Kuršumlija sa Prolom banjom, Lukovskom banjom i Kuršumlijskom banjom, ali i Sokobanju koja je najveći korisnik vaučera u Srbiji", rekao je Vučić.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

On je rekao da Srbija mora da nastavi da radi na tome da ponudi najbolji turistički sadržaji, da se podstiču ljudi da ulažu u turizam, kao i da se radi na unapređenju infrastrukture.

"Moramo sadržaj da nudimo na Dunavu, i dalje da ulažemo u banje, da idemo u privatizaciju pojedinih banja, da podstičemo ljude koji žele da ulože novac i da se radujemo njihovom uspehu, ali i da ne zadržavano nešto u svojim rukama, jer država nikada nije dovojno uspešan vlasnik. Još mnogo moramo da radimo na infrastrukturi", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da avio kompanija Er Srbija ima letove na 87 destinacija u 34 zemlje i da će se raditi na otvaranju novih linija. Dodao je i da broj putnika na aerodromu u Nišu beleži skok u odnosu na 2012. godinu - od 27.000 putnika na  448.000 putnika i da će se raditi na tome da se njihov broj još poveća.

"Beograd će ići na više od deset miliona putnika, ubedljivo prvi aerodrom u regionu, ali nije dovojno, mora da bude još mnogo više", naveo je on. 

Istakao je i da će pruga Beograd-Subotica, koja će biti otvorena možda već u novembru ove godine, mnogo da znači za sever Srbije i Palić.

On je rekao da će kada bude izgrađena pruga Beograd-Niš i od Niša ka jugu Srbije moći da se računa na još veći devizni priliv.

"To je jedna od velikih prilika Srbije. Nismo još ponudili najbolji mogući sadržaj za to su potrebni novci, mnogo rada i truda i to ćemo tek morati da radimo", rekao je on.

Kefalogiani: Prijateljstvo Srba i Grka ukorenjeno je u našoj zajedničkoj istoriji

Grčka ministarka turizma Olga Kefalogiani izjavila je na otvaranju 45. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu da je prijateljstvo naša dva naroda ukorenjeno u zajedničkoj istoriji, kulturnim vezama, borbi za slobodu i našim težnjama za sigurnu budućnost.

"Međunarodni sajam turizma je jedan od najznačajnijih turističkih događaja u našem regionu, globalni skup koji obezbeđuje priliku da zemlje i učesnici ne samo da promovišu svoju turističku ponudu, već i da komuniciraju, sarađuju, stvaraju partnerstva i grade jake odnose. A upravo je to suština turizma", rekla je Kefalogiani.

Kako je navela, zajedno možemo iskoristiti moć turizma da pokrenemo pozitivne promene u našem regionu i izgradimo svetliju, otporniju budućnost za naše nacije.

"Zahvalni smo za snažnu podršku našim srpskim prijateljima u daljem napredovanju turizma u Grčkoj i radujemo se tome da ih ugostimo u svim prelepim delovima Grčke i ove godine. Verujem da Srbija i Grčka imaju zajedničku viziju budućnosti turizma", rekla je Kefalogiani.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Na sajmu, koji se sutra otvara za posetioce, prvi put će nastupiti Kambodža, Ekvador, Sveta Lucija i Libija. Zemlje koje se ponovo vraćaju na sajam su Indonezija, Kuba i Sao Tome i Principe.

Paralelno sa ovim sajmom, u halama 2A i 2C, odvijaće se i 19. Međunarodni sajam ugostiteljske opreme "Horeka" pod sloganom "Poslužite se".

U paviljonu Nacionalne turističke organizacije Grčke, biće prisutni izlagači iz cele zemlje, od regionalnih predstavnika, turističkih organizacija iz najpopularnijih grčkih destinacija do profesionalnih udruženja.

Srbija će svoje turističke adute predstaviti u Hali 4 Beogradskog sajma kroz nastupe Turističke organizacije Srbije, Turističke organizacije Beograda, Turističke organizacije Vojvodine, kao i mnogobrojnih regionalnih i lokalnih turističkih organizacija iz svih delova Srbije.

Turistička organizacija Srbije predstaviće se pod sloganom "Srbija. Doživi!", a pored aktivnog odmora akcenat će biti na bogatstvu različitosti, kroz promociju novih brošura pod nazivom "Uporište duhovnosti" i "Moj Dunav".

Printskrin/Tanjug video

 

Među izlagačima Turističke organizacije Srbije su Ministarstvo turizma i omladine, Skijališta Srbije, Zavod za zaštitu prirode, Prirodnjački centar Svilajnac i Agencija za bezbednost saobraćaja

Nastup Turističke organizacije Beograda biće u znaku predstojeće izložbe EXPO 2027, kada će direktor Miodrag Popović potpisati protokol o promotivnoj saradnji između EXPO 2027 i ove organizacije i sastati se sa predstavnicima turističkih organizacija iz Izmira, radi proširenja turističke saradnje sa Turskom.

Turistička organizacija Beograda predstaviće različite manifestacije koje nude beogradske opštine.

Učesnicima i turističkim agencijama iz zemlje i inostranstva i ove godine je bio dostupan B2B portal namenjen za registraciju kako izlagača, tako i poslovnih posetilaca.

Putem tog portala, više od 100 profesionalnih kupaca zakazalo je više od 500 poslovnih sastanaka.

Međunarodni sajam ugostiteljske opreme "Horeka" okupiće domaće i inostrane kompanije koje se bave proizvodnjom, distribucijom i prodajom hotelskog i ugostiteljskog nameštaja, opreme za kuhinje, restorane i barove, kao i novim trendovima poslovanja.

Radno vreme sajma biće od 22. do 24. februara od 10 do 19 časova, a u nedelju 25.  februara od 10 do 18 časova.

Cena pojedinačne ulaznice je 500 dinara.

Grupna ulaznica (najmanje osam osoba) košta 400 dinara, dok poslovna ulaznica sa paketom pogodnosti iznosti 3.000 dinara.

Cena parking mesta iznosi 200 dinara po satu.

Komentari (0)

Srbija