Politika

Jevtić: Dolazak turista na KiM predstavlja podršku Srbima u teškim vremenima

Komentari

Autor: Tanjug

22/02/2024

-

20:11

Jevtić: Dolazak turista na KiM predstavlja podršku Srbima u teškim vremenima
Jevtić: Dolazak turista na KiM predstavlja podršku Srbima u teškim vremenima - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić izjavio je danas da dolazak gostiju na Kosovo i Metohiju nema samo ekonomski značaj za srpski narod, već predstavlja i vid podrške u teškim vremenima.

"Uvek kažem da nam je posebno drago kada nam dolaze ljudi iz centralne Srbije, kao i ostali turisti, ne samo zato što će u ekonomskom smislu pomoći lokalno stanovništvo, već je nama poseta svakoga jedan vid podrške u ovim teškim vremenima", rekao je Jevtić za TV Most.

On je naveo da postoji potreba za ulaganjem u turizam na KiM, dodavši da se nada da će se to realizovati uz podršku Beograda i Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

"Želim da zahvalim Kancelariji za KiM, direktoru Petru Petkoviću i njegovom timu i predsedniku Aleksandru Vučiću koji je sinoć posetio naš štand među prvima. To je za nas značajno. Drago mi je što je dobio poklon iz Štrpca i probao šarski sir. Nema ničeg lepšeg kada na ovaj način govorimo o lepim temama u vremenima kada i nema baš puno lepih vesti sa Kosova", rekao je Jevtić.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Ivan Zaporožac poručio je posetiocima Međunarodnog sajma turizma u Beogradu da je Kosovska Mitrovica jedina urbana sredina na teriotiriji KiM u kojoj žive Srbi.

"To je mesto gde posetioci mogu da osete svu toplinu i duh KiM", rekao je Zaporožac i istakao da, nažalost, potencijali Kosovske Mitrovice nisu u potpunosti iskorišćeni zbog tenzija i pritisaka na severu KiM i aktuelnih dešavanja. Međutim, kako je rekao, Sajam turizma je dobra prilika da se Kosovska Mitrovica predstavi u pravom svetlu.

"Ja bih rekao da je ovo prilika da Kosovsku Mitrovicu predstavimo na jedan pravi način, da pokažemo da imamo mnogo potencijala, da imamo mnogo manifestacija i događaja koje bi trebalo posetiti u Kosovskoj Mitrovici", rekao je Zaporožac.

Poseta štandu KiM "odlična"

Prema njegovim rečima, zbog turbulentnih vremena i svih pritisaka koje trpi srpski narod na KiM, nema mogućnosti se pokaže da je Kosovska Mitrovica "grad potencijala, grad budućnosti i studenata".

On je istakao da grad nudi bogatu turističku ponudu u vidu kulturno-istorijskih znamenitosti, od muzičkih manifestacija do gostoprimstva srpskog naroda.

"Naši glavni aduti su Džez i bluz festival, kulturno-istorijski spomenici, naš narod i naša duša - naše gostoprimstvo", rekao je Zaporožac.

On je dodao da su, zahvaljujući Kancelariji za Kosovo i Metohiju i Vladi Srbije, Srbi sa KiM dobili mogućnost da "pobegnu od svakodnevnice" i predstave svoje gradove u pravom svetlu.

Istakao je da je poseta štandu Kancelarije za KiM odlična i da je to od izuzetnog značaja za Srbe koji žive na KiM kako bi prikazali svoje opštine u pravom svetlu a samim tim i turističke potencijale svog zavičaja.

"Ono što je jako bitno, napravili smo 3D film da posetioci stvarno mogu virtualno da budu u Kosovskoj Mitrovici, da se nađu na četiri lokacije u gradu i jednostavno osete taj duh i lepotu", naveo je Zaporožac.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija