Politika

Dačić najavio protestnu notu Hrvatskoj: Najoštrije osuđujemo izjavu ministra spoljnih poslova

Komentari

Autor: Tanjug

25/02/2024

-

09:24

Dačić najavio protestnu notu Hrvatskoj: Najoštrije osuđujemo izjavu ministra spoljnih poslova
Dačić najavio protestnu notu Hrvatskoj: Najoštrije osuđujemo izjavu ministra spoljnih poslova - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić danas je najoštrije osudio "sramotnu izjavu" šefa hrvatske Gordana Grlić Radmana i najavio protestnu notu Ministarstva spoljnih poslova Srbije Hrvatskoj.

"U Hrvatskoj se sistematski godinama unazad gradi atmosfera mržnje prema Srbiji i srpskom narodu. Samo jedan od takvih primera je izjava hrvatskog ministra spoljnih poslova Grlić Radmana, kojom napada Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića. Niko nema pravo, a ponajmanje Hrvatska, da deli lekcije i brutalno se meša u unutrašnje stvari Srbije. Srbija je zemlja koja vodi suverenu i nezavisnu spoljnu politiku, koja je u interesu isključivo naših građana i našeg naroda", naveo je Dačić.

Ističući da "Srbija i Vučić nisu ničiji trabanti", Dačić je saopštio da "hrvatski ministar nije naučio lekcije iz istorije, pa zaboravlja, ili bi želeo da se zaboravi, da je Hrvatska bila najverniji trabant Austrougarske i nacističke Nemačke, sa Nezavisnom Državom Hrvatskom, koja se borila čak i posle Hitlerovog samoubistva, sve do 15. maja, šest dana posle kapitulacije Nemačke".

"Bili su kao trabanti veći nacisti od nacista. Mi smo sluge samo Srbije i naših građana", napisao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije najoštrije osuđuje ovu sramotnu izjavu Grlić Radmana i uputiće Hrvatskoj protestnu notu.

Grlić-Radman je gostujući u subotu na hrvatskoj N1 izjavio da su jedno građani Srbije, a drugo Vučić i njegova politika koja, kako je naveo, mora da odluči "na kojoj će stolici da sedi" i dodao da "Vučić može biti trabant i satelit Rusije, ali neće se dopustiti uticaj Rusa ili drugi maligni uticaji koji bi narušili stabilnost Zapadnog Balkana''.

Reagujući na te izjave, Vučić je istakao da hrvatski ministar spoljnih poslova ne samo da se meša u unutrašnje stvari Srbije, već vređa srpski narod i preti građanima Srbije.

"Hrvatski ministar ne samo da se brutalno meša u unutrašnje stvari Srbije, već po običaju laže i vređa srpski narod i preti građanima Srbije. Grlić-Radman je jedno u pravu, možda sam ja nečiji trabant, možda i vartburg, možda i fića, ali nikada nisam bio ničiji potrčko i sluga, što se za Grlić-Radmana ne može reći. Da ne idem daleko u prošlost, bilo bi suviše bolno", napisao je Vučić na Instagram nalogu buducnostsrbijeav.

Komentari (0)

Srbija