Politika

Centralna banka Kosova saopštila da će učestvovati na sastanku u Briselu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

26/02/2024

-

12:43

Centralna banka Kosova saopštila da će učestvovati na sastanku u Briselu
Centralna banka Kosova saopštila da će učestvovati na sastanku u Briselu - Copyright AP Photo/Visar Kryeziu; profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Centralna banka Kosova saopštila je da će njen predstavnik učestvovati na sastanku u Briselu, na kome će se sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom razgovarati o uredbi kojom je dinar zabranjen na Kosovu i Metohiji.

"Centralna banka Kosova (CBK) odavno je izrazila spremnost da se angažuje i sastane sa Narodnom bankom Srbije (NBS), kako bi olakšala izbor najlakše opcije za proces prenosa sredstava putem bankarskih kanala kod računa korisnika (u evrima). U tom smislu, CBK takođe se odaziva na pozive za ovakve informativne sastanke, kada je to potrebno, kao što je to kontinuirano radila sa međunarodnim prisustvom na Kosovu", naveli su u odgovoru za Euronews Srbija.

Kljisman Kadiu, savetnik za medije zamenika premijera Benika Bisljmija, nije pojasnio ko će ići na sastanak, već je samo naglasio da glavni pregovarač i članovi pregovaračkog tima neće učestvovati na ovom susretu.

Na sastanak u Briselu danas putuje delegacija Beograda predvođena direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem, a na poziv Lajčaka.

CBK donela je uredbu kojom se od 1. februara zabranjuje upotreba dinara na KiM, a vlasti u Prištini su prethodno u dva navrata, bez ikakvog obrazloženja, zabranile transport dinara do trezora koji se nalazi u Leposaviću, zbog čega je građanima otežano podizanje redovnih primanja.

Sastanak u okviru nove runde dijaloga Beograda i Prištine biće održan sutra u Briselu, a obe strane su potvrdile svoje učešće, izjavila je danas portparolka u spoljnopolitičkoj službi EU Nabila Masrali.

Ona je na brifingu za novinare rekla da će sastanak biti usredsređen na "rešenja o mnogim otvorenim pitanjima u vezi sa nedavnom odlukom" o gotovinskim transakcijama Centralne banke Kosova.

"Počeće ujutru i pratiće uobičajen format dijaloga, i obe strane su, koliko ja znam, potvrdile njihovo učešće", rekla je Masrali.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija