Politika

Dinara južno od Ibra nema, na severu su isplate limitirane: "Ovo nema nigde, okrenuo nam život naopako ovaj Kurti"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/02/2024

-

14:00

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Raste nezadovoljstvo građana na Kosovu i Metohiji zbog odluke Centralne banke Kosova o ukidanju dinara, a redovi ispred Pošte i Poštanske štedionice postali su deo svakondevice. Upravo zbog situacije izazvane ovakvom odlukom Prištine danas su zdravstveni radnici sa centralnog Kosova protestovali. Oni su mirnim okupljanjem izrazili protest protiv odluke CBK o ukidanju dinara i zabrani dopreme srpske valute na Kosovo i Metohiju.

Ipak, iako se činilo da će pitanje dinara na Kosovu uskoro biti rešeno i da će jedna od tema u Briselu biti upravo dinar, glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi izjavio je da je poziv za sastanak specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka o srpskoj valuti odbio. Naime, Bisljimi je rekao da je primio poziv Brisela za sastanak sledeće nedelje, tačnije 27. februara po pitanju uredbe centralne banke u Prištini kojom se ukida upotreba dinara, ali da je odbio da učestvuje jer, kako je rekao, "pitanje dinara nije deo dijaloga".  

On je takođe, pre dva dana na debati u Medija centru u Čaglavici, gde se govorilo o ekonomskim ulaganjima u srpske sredine, rekao:

"Moraće da se nađe rešenje. Do tada neka se strpe građani. I moja majka ima jednu penziju, od Republike Kosova".

Stigla i potvrda iz Brisela

Ubrzo je i stigla potvrda i iz Brisela da je prištinska strana sastanak po ovom pitanju odbila, te su ponašanje Bisljimija opisali kao "nedopustivo".

Euronews/Vladislav Ćup

 

"Nadamo se da će gospodin Bisljimi ceniti napore umesto da nepravedno optužuje zvaničnike EU. Takvo ponašanje je nedopustivo", naveo je portparol Evropske komisije Peter Stano u pisanoj izjavi za Euronews Srbija.

Stano je dodao da u pozivnom pismu Lajčaka nije određeno ko treba da predstavlja Beograd i Prištinu na sastanku i naveo da je prepušteno stranama da o tome odluče.

"Visoki predstavnik Žozep Borelj je prošle nedelje u Minhenu imao sastanke sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, gde je razgovarano o ovom pitanju. Kao rezultat ovog sastanka, specijalni izaslanik Miroslav Lajčak pozvao je dve strane da dođu u Brisel 27. februara", naveo je Stano.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je na pitanje da li čeka poziv iz Brisela, rekao da se čeka poziv da neko ode i da sa njima razgovara, ali da nema o čemu, jer, kako je istakao, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti neće da priča o ZSO, niti o dinaru i laže o tromesečnoj suspenziji primene uredbe, a u stvari nema nikakve suspenzije, jer Priština zaustavlja dinar na administrativnoj liniji.

Redovi, redovi i redovi

Kako izveštava reporterka Euronews Srbija, dinara južno od Ibra više nema, a na severu se vrše limitirane isplate. Danas su ispred pošta na severu formirani dugi redovi građana, među kojima su i invalidi i roditelji dece sa posebnim potrebama.

Tanjug/AP/Bojan Slavković

 

I prethodna dva dana zbog odluke Centralne banke u Prištini o zabrani upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji, korisnici različitih socijalnih davanja, ni danas nisu uspeli da podignu novac koji im je uplaćen na račune.

Građani su ukazali da imaju probleme zbog odluke Prištine o ukidanju platnog prometa u dinarima, jer su u nekoliko poslednjih dana dobili uplate socijalne pomoći, dečijeg dodatka, kao i plata iz centralne Srbije, ali da do tog novca ne mogu da dođu i zabrinuti su na koji način će obezbediti osnovne životne namirnice.

Podsetimo, u filijalama Pošte i Poštanske štedionice na severu Kosova i Metohije građanima se na šalterima iz zaliha isplaćuje najviše do 10.000 dinara ili isti iznos u evrima, dok u srpskim sredinama južno od Ibra, dinara nema danima, što građane primorava da po novac idu u Kuršumliju, Vranje ili Bujanovac.

Reporterka Euronews Srbija razgovarala je sa građanima na Kosovu i Metohiji o posledicama odluke Centralne banke Kosova o ukidanju dinara, a svi oni navode da je situacija i više nego teška.

"Nemam od čega da kupim lekove ni sredstva za higijenu. Nemam kola da odem u Kuršumliju ili negde u centralnu Srbiju. Šta da radim? Kurti hoće da nas raseli, da svi idemo za Srbiju. Čime da platim prevoz da odem u Srbiju da dignem socijalu? Država ne može da nam pomogne, a strance baš briga za Srbe. Teško je, mnogo je teško", kaže za Euronews Srbija Suzana, raseljeno lice iz Prištine, koja živi sa teško pokretnom majkom u Gračanici kao podstanar, od socijalne pomoći Republike Srbije.

D.I. živi u Gračanici sa suprugom i petoro dece, od kojih je jedno beba.

"Ovo nema nigde na svetu. Okrenuo nam život naopako ovaj Kurti. Bio sam u Švedskoj i Nemačkoj, svuda brinu o sirotinji, a on sirotinju kažnjava. Bio sam u Mitrovici, nema para. Gde ćemo, ne znam", objašnjava.

Međutim, ima i onih koji zbog odluke Centralne banke Kosova o ukidanju dinara razmišljaju i da napuste Kosovo. Među takvima je penzioner S. M. iz Čaglavice, koji kaže da nema drugo rešenje nego da ide. Ima, kaže, sina u Nišu.

"Onaj koji ima kola može da ide da podigne pare, onaj koji nema, treba da plati prevoz, da čeka na prelazu. Šta će bolesni i nepokretni? Ja hvala Bogu imam decu, a šta će oni koji su sami?", navodi ovaj penzioner.

Prema uredbi koju je usvojila centralna banka u Prištini, od 1. februara na KiM je jedina valuta u kojoj mogu da se vrše gotovinska plaćanja evro, što znači zabranu dinara. Uredba dovodi u pitanje opstanak Srba na KiM, koji svoja primanja iz Srbije dobijaju u dinarima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija