Politika

CBK: Evro jedina važeća valuta na Kosovu, druge valute samo kao ušteđevina

Komentari

Autor: Kosovo online

02/02/2024

-

13:55

CBK: Evro jedina važeća valuta na Kosovu, druge valute samo kao ušteđevina
CBK: Evro jedina važeća valuta na Kosovu, druge valute samo kao ušteđevina - Copyright pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Centralna banka Kosova na osnovu brojnih reakcija u vezi sa novom Uredbom o korišćenju gotovine na teritoriji Kosova, gde je postalo jasno da je jedina dozvoljena valuta evro i da dinar više nije prihvatljiv, izašla je sa dodatnim pojašnjenjima na ovu temu, prenosi Reporteri.

U dokumentu koji je objavila ova institucija uvrštena su najčešća pitanja i odgovori o korišćenju drugih valuta kao sredstava plaćanja, koje nisu evri.

"Jedina važeća valuta koja se koristi za obavljanje gotovinskih platnih transakcija i u nacionalnom platnom sistemu Kosova je evro, kao jedina valuta u smislu člana 11. Ustava Kosova. Centralna banka Kosova je jedina monetarna vlast koja može odlučiti o važećoj valuti za plaćanje i odgovarajućim denominacijama", navodi se u saopštenju CBK.

Dodaje se da se druge valute mogu koristiti kao vrednost za skladištenje u fizičkom obliku ili na bankovnim računima, za vršenje međunarodnih plaćanja u valutama koje nisu u evrima i za devizne aktivnosti.

"Promena valuta na Kosovu se može vršiti samo preko institucija licenciranih od strane Centralne banke koje nude ovu uslugu, za sve valute bez izuzetka od regulatornog aspekta", saopšteno je između ostalog iz CBK-a.

Centralna banka Kosova je uvela uredbu kojom se utvrđuje da je jedina valuta za gotovinska plaćanja na Kosovu evro.

Ova odluka počela je da se primenjuje od 1. februara 2024. godine, uprkos pozivima međunarodnog faktora za njeno odlaganje.

Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi obećao je da će se obezbediti "laka tranzicija".

Komentari (0)

Srbija