Politika

Srbija protiv nasilja: Izveštaj ODIHR-a je vrlo oštar kada se prevede sa diplomatskog jezika na srpski

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/02/2024

-

12:38

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici izborne liste Srbija protiv nasilja održali su konferenciju za novinare u Skupštini Srbije povodom izveštaja ODIHR-a o izborima koji su u decembru održani u Srbiji. Marinika Tepić iz Stranke slobode i pravde je rekla da je izveštaj dokazao ono što su tvrdili izveštaji domaćih posmatračkih misija, Crte, civilnog sektora ali i mnogobrojni građani.

Marinika Tepić je u svom obraćanju rekla, osvrćući se na prethodnu konferenciju premijerke Ane Brnabić: "I sa naše strane kažemo da je stavljena tačka na potvrdu da su izbori u Srbiji pokradeni 17. decembra. Sve na šta smo ukazivali nalazi se u izveštaju".

Tepić je rekla da se pominje organizovan prevoz birača, problematičan birački spisak, narušeno poverenje u birački spisak, dominacija predsednika Republike, favorizovanje vlasti i državnih zvaničnika kod emitera sa nacionalnom frekvencijom, kupovina glasača, glasanje bez ličnih dokumenata i pitisak na zapolsene u javnom sektoru.

"Ono što je premijerka međutim pokušala da podmetne tokom svoje konferencije za novinare jeste ono što bih ja nazvala predstavom koja se zove 'U cara Trajana kozje uši'", rekla je Marinika Tepić.

Ukazala je da je ODIHR ekspertska misija, a ne politička i da oni koriste birokratski jezik koji je potpuno drugačiji nego onaj koji važi u političkom diskursu. 

"Kada vam neko kaže - izbori su održani u nejednakim uslovima, neravnopravnim, da je favorizovan jedan čovek i stranka sa agresivnom kampanjom, polarizacijom društva, govorom mržnje, vređanjem političkih oponenata – to se zove nejednaki, nedemokratski i neslobodni izbori", rekla je Marinika Tepić. 

Navela ekla je da će predstavnici vlasti pokušati performativnim nastupima da minimalizuju ono što piše u izveštaju.

Lutovac: ODIHR ima ekspertski jezik

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac je naveo da je ODIHR telo koje ima ekspertski jezik.

"Diplomatski jezik služi tome da se neprijatne stvari kažu na prihvatljiv način. Upravo su te neprijatne stavri napisane na takav način da to može biti prihvatljivo u određenim demokratskim državama, ali i državama protiv Srbije", rekao je Lutovac.

Dodao je da je jezik koji je korišćen vrlo oštar kada se prevede sa diplomatskog na srpski.  

Zdravko Ponoš iz pokreta Srbija centar je naveo da je u Srbiji bila velika misija ODIHR i da slanje takve misije pokazuje da postoje ozbiljni problemi i deficit u sprovođenju izbora. 

Euronews/Slaven Dimitrić

 

"Svaki pokušaj da se relativizuje izveštaj ne može da stoji, To me podseća kao da čoveku koji ima ogroman problem sa alkoholom neko dobronamerno skrene pažnju. Ovaj izveštaj j u stvari alboratorijska analiza koja ukazuje na cirozu jetre. A Brnabić je problaa da kaže - to što piše da imam cirozu jetre ne znači da sam alkoholičar. Treba nam lečenje i od uzorka ai od posledica", naveo je Ponoš.

Aleksić pozvao da se krene u realizaciju preporuka

Miroslav Aleksić iz Narodnog pokreta Srbije je rekao da ne mogu da postoje dve istine, već samo jedna.  

"Ovaj režim 11 godian kreira neku svoju istinu. Jedanaest godina manipuliše građanima Srbije tako što menja teze i to rade i sada. Izveštaj je ništa drugo nego još jedna u nizu potvrda izborne krađe, neregularnosti i svega onoga što je rekao Evropski parlament u 28 tačaka, što je rekla Crta i što smo govorili mi kao opozicija", naveo je Aleksić.  

Pozvao je Aleksandra Vučića da hitno da nalog izvršnoj vlasti da krenu u realizaciju preporuka, da bi se normalizovalo stanje u društvu.  

Komentari (0)

Srbija