Politika

Poruka iz nemačke ambasade: Priština bi trebalo da osnuje ZSO i izbegne eskalaciju na severu

Komentari

Autor: Tanjug

28/02/2024

-

14:14

Poruka iz nemačke ambasade: Priština bi trebalo da osnuje ZSO i izbegne eskalaciju na severu
Poruka iz nemačke ambasade: Priština bi trebalo da osnuje ZSO i izbegne eskalaciju na severu - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Priština bi trebalo da osnuje Zajednicu srpskih opština (ZSO) i da izbegne eskalacije na severu Kosova, izjavio je danas ataše za kulturu, medije i komunikacije ambasade Nemačke u Prištini Kristijan Beteker.

''Važno je približiti se srpskoj zajednici i uključiti je u procese. Ono što trenutno vidimo sa brzopletom implementacijom uredbe CBK-a je suprotno od inkluzivnog upravljanja. S obzirom na to da su i predsednik Vučić i premijer Kurti usmeno prihvatili sporazum i njegovu primenu pred visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom, smatramo da je navedeni sporazum pravno obavezujući'', rekao je Beteker, aludirajući na Osnovni sporazum i aneks o primeni.

Nemačka abasada je izrazila žaljenje što je došlo do, kako je saopšteno, veoma ograničenog napretka u primeni Osnovnog sporazuma i aneksa.

''Nemačka nastavlja da čeka političku volju i neophodnu fleksibilnost obe strane za primenu sporazuma koji je zajednički dogovoren u Briselu i Ohridu'', rekao je Beteler.

On je podsetio da je portparol EU Peter Stano rekao da Beograd i Priština neće napredovati na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, ako ne budu napredovali u primeni prošlogodišnjeg sporazuma, kao i svih dogovora postignutih u okviru dijaloga.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija