Politika

Apel Stejt departmenta: Hitno nastaviti pregovore o dinaru na KiM

Komentari

Autor: Tanjug

28/02/2024

-

09:42

Apel Stejt departmenta: Hitno nastaviti pregovore o dinaru na KiM
Apel Stejt departmenta: Hitno nastaviti pregovore o dinaru na KiM - Copyright Tanjug/AP/Bojan Slavković

veličina teksta

Aa Aa

Američki Stejt department saopštio je da bi razgovori u Briselu o uredbi takozvane Centralne banke Kosova (CBK) kojom se brani upotreba dinara, "morali hitno da se nastave".

Portparol Stejt departmenta rekao je, nakon sastanaka u Briselu koje je imala delegacija Beograda predvođena direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem i predstavnici tzv. CBK sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, da je dijalog kojim posreduje Evropska unija pravi kanal za rešavanje pitanja normalizacije odnosa Beograda i Prištine, prenosi Slobodna Evropa.

"Sjedinjene Države su bile jasne u izražavanju zabrinutosti u vezi s novom regulativom", rekao je portparol.

Petković je u utorak, nakon sastanka, rekao da rešenje za problem dinara na KiM treba tražiti na političkom nivou pošto ne mogu oni koji nemaju politički mandat, da pregovaraju o tome, kao i da je delegacija Beograda pokazala punu opredeljenost za rešavanje problema.

Predstavnik takozvane "Centralne banke Kosova" Ahmet Ismailji tvrdi da na sastanku u Briselu sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom nije razgovarano o uredbi kojom se zabranjuje  upotreba dinara na Kosovu i Metohiji, kao i da će uredba ostati na snazi i da se neće menjati.

Lajčak je nakon sastanka na platformi Iks napisao da na mnoga politička pitanja i dalje nema odgovora i da će biti potrebni dodatni sastanci.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija