Politika

Samit Ukrajina-Jugoistočna Evropa: Usvojena zajednička deklaracija, podrška teritorijalnom integritetu Ukrajine

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

28/02/2024

-

08:22

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U glavnom gradu Albanije, u Tirani, počeo samit Ukrajina – Jugoistočna Evropa. Domaćini samita  su premijer Albanije Edi Rama i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski koji je sinoć kasno doputovao u albansku prestonicu. 

Na samitu učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Crne Gora Jakov Milatović, Moldavije Maja Sandu, kao i hrvatski premmijer Andrej Plenković, predsednik Severne Makedonije Stevo Penderovski, predsednica Saveta ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto i redsednica Kosova Vjosa Osmani. Samitu će prisustvovati i komesar Evropske unije za susedstvo i proširenje, Oliver Varhelji.

Kako je ranije najavio albanski premijer Edi Rama, tema samite je rat u Ukrajini, njegove posledice, kao i pokazivanje podrške zemalja Jugoistočne Evrope Kijevu.

Euronews/Anđelka Ćup

 

Dešavanja u Tirani pratite uživo u našem LIVE blogu:

20.36 Vučić na večeri povodom samita o Planu rasta i ekonomskog približavanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je večeras prisustvovao svečanoj večeri povodom Regionalnog samita o Planu rasta i ekonomskog približavanja koji se sutra održava u Tirani.

"Okupili smo se ovde da razgovaramo o temama koje su od životnog značaja za Zapadni Balkan", napisao je Vučić na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav".

Dodao je da su povezivanje ekonomija, uklanjanje prepreka i napredak ka jedinstvenom tržištu "veliki ciljevi koji vode ka suštinskom razvoju" Srbije i regiona i boljoj budućnosti za sve građane.

 

 

19.35 Zelenski razgovao sa Milatovićem o lečenju ukrajinskih vojnika u Crnoj Gori

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarao je danas sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem na marginama samita "Ukrajina - Jugoistočna Evropa" o nastavku saradnje i o lečenju i rehabilitaciji ukrajinskih vojnika u Crnoj Gori.

"Zahvalio sam Crnoj Gori na dobrodošlici Ukrajincima koji su pobegli od rata. Razgovarali smo i o lečenju i rehabilitaciji ukrajinskih vojnika u Crnoj Gori", napisao je Zelenski na platformi X (Tviter).

On je naveo da je zahvalan Crnoj Gori što se pridružila Deklaraciji G7 iz Vilnjusa i ukrajinskoj formuli mira. 

"Obavestio sam predsednika Milatovića o prvom Globalnom mirovnom samitu u Švajcarskoj u okviru naših napora da postignemo pravedan i trajni mir. Takođe smo koordinirali nastavak međunarodne saradnje Ukrajine i Crne Gore", rekao je Zelenski.

18.40 Vučić posle sastanka sa Zelenskim: Ukrajina nikada ništa protiv Srbije nije uradila 

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je danas da je glas Srbije sa poštovanjem slušan na samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa u Tirani, kao i da je sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim imao do sada najotvoreniji razgovor.

 

 

"Čini mi se da je glas Srbije sa poštovanjem slušan ovde. Mogli ste to i od domaćina da čujete, ali i od mnogih drugih, pa čak i od predsednika Zelenskog koji je, kada se obraćao, pokazao poštovanje prema Srbiji, ali i po trajanju našeg bilateralnog sastanka", rekao je Vučić za RTS.
Naglasio je da je sa Zelenskim imao najotvoreniji razgovor do sada o svim važnim temama.  Detaljnije u posebnoj vesti.

16.29 Šta piše u zajedničkoj deklaraciji?

Učesnici Samita Ukrajine i Jugoistočne Evrope danas održanog u Tirani izglasali su Deklaraciju u kojoj se ponavlja nepokolebljiva podrška nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u okviru njenih međunarodno priznatih granica od 1991. godine.

Kako se navodi u tekstu Deklaracije, objavljenom na sajtu Vlade Albanije, učesnici ostaju posvećeni pružanju Ukrajini neophodne podrške za preovladavanje ruskog agresorskog rata onoliko dugo koliko je potrebno da se postigne sveobuhvatan, pravedan i trajan mir u skladu sa Poveljom UN i na osnovu ukrajinske formule mira.

Pozivaju celu međunarodnu zajednicu da snažno poveća podršku Ukrajini u njenoj tekućoj borbi za slobodu, nezavisnost i teritorijalni integritet.

"Oštro osuđujemo namere Ruske Federacije da održi predsedničke izbore na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine, što predstavlja očigledno kršenje međunarodnog prava. Ističemo nezakonitu prirodu predstojećih izbora u Autonomnoj Republici Krim i gradu Sevastopolju i na okupiranim teritorijama Donjecke, Luganske, Zaporoške i Hersonske oblasti Ukrajine", navodi se u tekstu Deklaracije.

Tanjug/AP/Armando Babani

 

Dodaje se da ruska vojna agresija na Ukrajinu ostaje najveća pretnja evropskoj bezbednosti i međunarodnom miru.

Ističe se da je taj čin agresije neprihvatljiv te da predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava, uključujući Povelju UN i zločin protiv ukrajinskog naroda.

Tokom današnjih razgovora u Tirani, kako se navodi, potvrđena je solidarnost sa Ukrajinom i njenim narodom u njihovoj herojskoj odbrani njihove slobode i zajedničkih vrednosti.

Izražena je i spremnost da učestvuju u sprovođenju Formule mira predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, koja je u skladu sa sa ciljevima i principima Povelje UN, kao i na inauguracionom Samitu mira, obezbeđujući najšire moguće međunarodno učešće u tom procesu.

Između ostalog, u tekstu Deklaracije se navodi i da su danas potvrdili solidarnost i podršku Ukrajini, izrazili posvećenost da učestvuju u posleratnom oporavku i obnovi Ukrajine kako bi omogućili ukrajinskom narodu da obnovi svoju zemlju, angažujući sve relevantne partnere, uključujući privatne kompanije i međunarodne finansijske institucije, sa ciljem obezbeđivanja finansijske podrške, investicija i znanja potrebnih da bi se obezbedila prosperitetna budućnost Ukrajine.

15.43 Pendarovski: Usaglašena zajednička deklaracija, pomoći ćemo Ukrajini

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je da je na Samitu Ukrajina - Jugoistočna Evropa u Tirani usaglašena zajednička deklaracija u kojoj je potvrđena stalna podrška Ukrajini. U izjavi novinarima, Pendarovski je rekao da je deklaracija usklađena tako što su svi predlozi i amandmani učesnika samita ispoštovani.

"Na Balkanu je veoma retko da postoji potpuni konsenzus o bilo kom pitanju. A posebno zato što ovde na samitu imamo učesnike koji imaju malo drugačije stavove od zemalja članica NATO, a nisu čak ni članice NATO-a, a nisu ni članice Evropske unije. To je uspeh za tim koji je radio na toj deklaraciji i za ljude koji doprinose zemljama učesnicama", poručio je Pendarovski.

Kako je rekao, glavno opredeljenje u deklaraciji, a to je rečeno i na zatvorenoj sednici, bilo je da moramo ponovo da potvrdimo svoj stav da je potrebna stalna podrška Ukrajini. Istakao je da su se svi složili da Rusija svojom invazijom krši Povelju Organizacije Ujedinjenih nacija.

"Pomoći ćemo Ukrajini koliko ko može u okviru svojih nacionalnih kapaciteta. Neko sa humanitarnom pomoći, neko sa vojnom podrškom. U nekim zemljama postoji i obuka ukrajinskih vojnika, ali da sada ne pričamo previše detalja u javnosti. Makedonija je jedna od zemalja koja doprinosi na takav način", poručio je predsednik Severne Makedonije.

14.26 Zelenski: Podržavamo ulazak ZB u EU; Rama: Rat ne prestaje razoružavanjem žrtve

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da Kijev podržava integraciju zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

"Mi podržavamo integraciju zemalja Zapadnog Balkana u EU, ali i vi treba da podržite nas. Ukrajina, kao i ceo region Jugoistočne Evrope, mora da sarađuje i učestvuje na globalnom mirovnom samitu. Podržite nas u našoj formuli mira. Rat je započeo jedan čovek, ali moramo svi zajedno da se borimo", rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za medije sa albanskim premijerom Edijem Ramom u Tirani gde se održava Samit Ukrajine i Jugoistočne Evrope, prenosi BalkanWeb.

On je dodao da balkanske zemlje moraju da se drže zajedno jer će Rusija, kako tvrdi, "učiniti nešto po pitanju nestabilnosti".

"Rusija će pokušati da poveća svoj uticaj", rekao je Zelenski, istakavši da se mora učiniti sve kako bi se nastavila isporuka oružja Ukrajini. Albanski premijer Edi Rama poručio je da rat ne prestaje "razoružavanjem žrtve". "Mnogo ljudi u Evropi tvrdi da će obustavljanje pomoći Ukrajini doneti mir. To je apsurdno i cinično. Ne zaustavlja se rat razoružavanjem žrtve", poručio je Rama na konferenciji za medije. On je dodao da Albanija "nepokolebljivo podržava Ukrajinu".

Tanjug/AP/Armando Babani

 

13.10 Zelenski predložio da Ukrajina i balkanske zemlje zajedno proizvode municiju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski predložio je danas na Samitu u Tirani da se oformi poseban forum za odbrambenu industriju između Ukrajine i zemalja Balkana, i izneo predlog o zajedničkoj proizvodnji municije.

''Ponosni smo što u Ukrajini posluje oko 500 odbrambenih kompanija, ali to nije dovoljno da pobedimo Putina. Vidimo probleme u snabdevanju municijoim, i zainteresovani smo da zajednički proizvodimo municiju sa vama'', rekao je Zelenski, dodajući da bezbednosni napori Ukrajine i balkanskih zemalja treba da se isprepliću i ojačaju.

On je istakao da Ukrajina i balkanske zemlje zaslužuju da budu deo evropske i evroatlantske zajednice.

''Smatramo da poštovanje svakog naroda i pravo na bezbednost treba da budu univerzalni principi. Do toga se može doći kroz saradnju. Smatramo da svaka zemlja u Evropi koja održava principe evropske zajednice i želi da postane članica, zaslužuje punopravno članstvo u EU'', rekao je Zelenski.

Zelenski se tokom svog obraćanja zahvalio domaćinu Samita, albanskom premijeru Ediju Rami na podršci Albanije Kijevu.

''Zahvaljujem premijeru Rami na ličnoj podršci, kao i na podršci cele zemlje. Cenim gostoprimstvo i priliku da tazgovaramo o tome kako da osnažimo celu Evropu. Sada se određuje put kojim će Evropa ići u narednim generacijama'' rekao je Zelenski i dodao da je za sve slobodne zemlje važno da režim ruskog predsednika Vladimira Putina izgubi.

13.09 Vučić: Samo dijalog i diplomatska rešenja mogu dovesti do mira

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, u obraćanju na plenarnom sastanku u okviru Samita Ukrajine i Jugoistočne Evrope, da veruje da samo konstruktivni dijalog i diplomatska rešenja mogu dovesti do mira.

"Republika Srbija će, kao i do sada, nastaviti da pruža, u okviru svojih mogućnosti, humanitarnu pomoć ugroženom stanovništvu Ukrajine, ostajući posvećena poštovanju međunarodnog humanitarnog prava", objavio je Vučić na svom Instagram nalogu buducnostsrbijeav.

Tanjug/AP/Armando Babani

 

11.55 Rama i Zelenski potpisali sporazum o saradnji

Premijer Albanije Edi Rama i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisali su danas u Tirani sporazum o saradnji koji, prema njihovim rečima, jača i unapređuje prijateljstvo između Albanije i Ukrajine. Sastanak je održan u Raminom kabinetu, prenose albanski mediji. Tom prilikom Zelenski je odlikovao Ramu najvišim odlikovanjem "Orden kneza Jaroslava Mudrog", a Rama je Zelenskom poklonio knjigu svojih umetničkih dela.

Tanjug/AP Photo/Armando Babani

 

11.41 Vučić: Preda mnom u Tirani veoma važne teme i razgovor sa Zelenskim

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Tirani, gde boravi na Samitu Ukrajina - Jugoistočna Evropa i Regionalnom samitu o planu rasta i konvergencije, da su danas i sutra pred njim veoma važne teme kao i razgovor sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

"Naporan dan je pred nama. Trebalo bi da razgovaramo sutra i o programu rasta i o jedinstvenom evropskom tržištu. Danas razgovaramo i sa predsednikom Zelenskim. Za nas veoma važne i ne uvek lake teme, tako da naravno nisu stvari tako jednostavne kao što ponekad izgledaju", rekao je Vučić novinarima prilikom dolaska.

Na pitanje novinara kako protiče usaglašavanje teksta deklaracije Vučić je naveo da postoji više predloga i da je usaglašavanje trajalo celu noć. "Videćemo, ali ja jedino što mogu da kažem je da ću se držati načela i principa koje je Savet za nacionalnu bezbednost Srbije usvojio pre dve godine", zaključio je Vučić.

11.31 Vučić stigao na samit u Tirani, dočekali ga Zelenski i Rama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je danas na samit Ukrajina-Jugoistočna Evropa gde su ga sačekali premijer Albanije Edi rama i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

11.05 Srbija traži izmene završne Deklaracije iz Tirane

Na kraju samita biće usvojena Deklaracija o samitu Ukrajina - Jugoistočna Evropa, čiji tekst, kako Euronews Srbija saznaje, još nije usaglašen. Srbija traži da se iz deklaracije izbaci da se traži uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji, da se izbaci deo da Ruska Federacija ima 'maligni uticaj' na zemlje u regionu, da u tekstu ne stoji "Zemlje" već "Western Balkan six" - zbog, kako je saopšteno, Kosova koje Srbija neće nazvati državom. 

09.40 Rama se sastao sa Zelenskim 

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski sastao se danas sa predsednikom Vlade Albanije Edijem Ramom u Tirani. To je prva poseta Zelenskog Albaniji, a Rama ga je dočekao ispred svoje rezidencije.

Tanjug/AP Photo/Armando Babani

 

09.00 Kakva je agenda?

Prvo će se održati razgovor u četiri oka između Edija Rame i Volodimira Zeleskog, nakon koga sledi potpisivanje ugovora o saradnji Albanije i Ukrajine, a zatim samit predstavnika zemalja Jugoistočne Evrrope i ukrajinskog predsednika. Na kraju samite je predviđena konferencija za medije domaćina samite, Rame i Zelenskog.

Samit je započeo uz neviđene mere bezbednosti, uz angažovanje blizu 1.700 policajaca.

Ukrajinski predsednik danas napušta Tiranu, a još uvek je nepoznato da li će se sastati sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Sutra će se održati samit Evropska unija – Zapadni Balkan, o Planu rasta Evropske unije za Zapadni Balkan. 

Plan rasta za Zapadni Balkan predviđa finansijsku podršku od šest milijardi evra, od kojih su dve milijarde bespovratni grantovi, a četiri milijarde povoljni krediti koje daje EU, a cilj je da se podstakne ekonomski rast regiona i ubrza socio-ekonomsko usklađivanje.

Plan se odnosi na period od 2024. do 2027. godine i predviđa da svaka vlada zapadnobalkanske šestorke dobije određenu sumu novca na svakih šest meseci, zavisno od reformi koje je sprovela u tom periodu. Lideri Zapadnog Balkana su o Planu rasta u januaru u Skoplju razgovarali sa zvaničnicima EU i SAD, kada je održan susret "Zapadni Balkan i EU".

Komentari (0)

Srbija