Politika

Deo opozicije iz Srbije i RS sa čelnicima dve države: "Nametnute odluke nisu rešenje"

Komentari

Autor: Tanjug

04/08/2021

-

20:56

Deo opozicije iz Srbije i RS sa čelnicima dve države: "Nametnute odluke nisu rešenje"
Deo opozicije iz Srbije i RS sa čelnicima dve države: "Nametnute odluke nisu rešenje" - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i rukovodstvo Republike Srpske, nakon odvojenog susreta, sastali su se danas poslepodne i sa predstavnicima opozicije iz Republike Srpske, kao i dela opozicije iz Srbije.


Sastanku u Vili Mir prisustvovali su i premijerka Srbije Ana Brnabić, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, kao i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović i predsednik Vlade RS Radovan Višković.

Prisutni su bili i predsednik Srpske demokratske stranke iz RS Mirko Šarović, kao i bivši ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak.

Takođe, na sastanak su stigli predsednik Dveri Boško Obradović, zamenik predsednika SRS Aleksandar Šešelj, predsednica Zavetnika Milica Ðurđević i predsednik Dosta je bilo Saša Radulović.

Pre zajedničkog sastanka, Vučić, Dačić, Brnabić i ministri u vladi, razgovarali su sa rukovodstvom Republike Srpske.

Nakon sastanka poručeno je da nametnute odluke u BiH nikada nisu dobro rešenje, već samo one koje su u interesu i postignute uz dogovor sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Obradović: Rukovodili smo se najvažnijim nacionalnim interesima

Predsednik Srpskog pokreta Dveri, Boško Obradović, rekao je nakon sastanka za Tanjug da su Dveri pre nekoliko dana pozvali čitavu javnost na podršku RS i da je bilo normalno da se danas susretnu sa političkim vrhom u Beogradu i da im lično pruže podršku.


"Kao na razgovoru oko situacije u vezi sa KiM u Narodnoj skupštini, i ovde smo se rukovodili najvažnijim nacionalnim i državnim interesima, a to je odbrana i očuvanje RS, a ne dnevnom politikom", rekao je Obradović.

Kaže da je iskoristio priliku da predloži da parlamenti Srbije i RS donesu Rezoluciju o genocidu nad Srbima u NDH, kao i da jedna takva rezolucija bude podneta i Generalnoj skupštini UN "kao vid prevencije da nam se stradanje iz 20. veka više nikada ne ponovi".

"Ove godine je tačno 80 godina od otvaranja monstruoznog logora smrti Jadovno i Jasenovac, a na današnji dan se sećamo i Oluje kao najvećeg etničkog čišćenja u Evropi posle Drugog svetskog rata", naveo je Obradović.

Instagram/buducnostsrbijeav

 

Predsednik Dveri dodaje da je podsetio i na "Svesrpsku deklaraciju" kojom se traži da i Srbija donese sličan zakon kao RS po kome će biti zabranjeno nazivati Srbiju, RS ili srpski narod genocidnim.


"Sada su rukovodstva Srbije i RS na potezu da odgovore na ove naše inicijative koje su u funkciji zaštite srpskih nacionalnih i državotvornih interesa", kaže Obradović.

Šešelj: Sve je proteklo u atmosferi jedinstva

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj, koji je takođe prisustvovao ovom sastanku, kaže da su razgovori bili izuzetno korisni.

"Sve je proteklo u atmosferi jedinstva i zajedništva što je i najvažnija poruka", kratko je prokomentarisao Šešelj za Tanjug.

Šešelj je poručio da su sve međustranačke razlike nebitne u odnosu na nacionalne interese, a, kako kaže, najveći nacionalni interes je očuvanje Republike Srpske.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija