Politika

Vodeća kandidatkinja političke grupacije Zelenih za predsednika EK: Veliki sam zagovornik ulaska Zapadnog Balkana u EU

Komentari

Autor: Tanjug

02/03/2024

-

10:21

Vodeća kandidatkinja političke grupacije Zelenih za predsednika EK: Veliki sam zagovornik ulaska Zapadnog Balkana u EU
Tanjug/AP/Jean-Francois Badias - Copyright Tanjug/AP/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Evropska poslanica i vodeća kandidatkinja političke grupacije Zelenih za predsednika Evropske komisije Tereza Teri Rajntke podržava ulazak Zapadnog Balkana u EU i ocenjuje da u bloku postoji novi zamah kada je reč o proširenju.

"Veoma sam veliki zagovornik ulaska država Zapadnog Balkana u EU", rekla je Rajntke u intervjuu za European newsroom (ENR), čiji je Tanjug deo.

Ona je naglasila da se za ulazak u EU moraju ispuniti određeni kriterijumi, posebno kada je reč o vladavini prava i primeni reformi pravosuđa.

"Ali mislim da sada, za razliku od pre možda deset godina, imamo novi zamah kada je u pitanju pristupanje (EU) i ovako se nadam i za zemlje na Zapadnom Balkanu da ćemo videti pozitivan zamah, kako u reformama, tako i u približavanju EU", rekla je Rajntke.

Kada je reč o evropskim izborima i želji aktuelne predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da ponovo bude izabrana na tu funkciju nakon izbora, za šta joj je potrebna većina u Evropskom parlamentu, koja bi mogla da zavisi od glasova Zelenih, Rajntke je zatražila da napismeno vidi njene obaveze kako bi je podržala da dobije novi mandat.

"Moraću da vidim stvari na papiru pre nego što glasam na određeni način", rekla je ona i dodala da veruje da Fon der Lajen trenutno oseća pritisak, posebno od Evropske narodne partije (EPP), najveće evropske političke grupacije kojoj pripada i koja je podržala njenu kandidaturu na čelo EK, a koja treba zvanično da bude potvrđena na kongresu EPP početkom marta.

Rajntke je zatražila nastavak i proširenje ekološke i klimatske politike EU i ocenila da su potrebna ulaganja u infrastrukturu, obnovu i zelenu transformaciju kompanija.

Cilj Zelenih da učvrste rezultat na evropskim izborima 

Ona je navela da je njen cilj da Zeleni na izborima za Evropski parlament učvrste "snažan rezultat" koji su imali 2019. godine i da uz to imaju geografski raznovrsniju grupaciju.

To će podrazumevati, kako je objasnila, postizanje dobrih rezultata van zemalja centralne Evrope i traženje partnera na jugu i istoku, koji tradicionalno nisu baš plodno tlo za zelene partije.

Iako bi u pojedinim zemljama poput Španije očekivani uspon španske levičarske partije Sumar pomogao zelenim partijama u ovoj strategiji, na evropskom nivou ankete predviđaju nagli pad mesta za zelene stranke širom EU, što bi ih ostavilo na šestom mestu po veličini u Evropskom parlamentu.

Kako bi se borili protiv tog trenda širom Evrope, Zeleni će voditi kampanju protiv vraćanja štednje i ulaganja u zelenu i društvenu infrastrukturu, što je, kako je rekla Rajntke, deo šire strategije za obuzdavanje krajnje desnice.

Kada je reč o protestima poljoprivrednika širom Evrope, koji traju više od mesec dana, ona smatra da je potrebno saslušati ih i pronaći odgovore i ocenjuje da njihovi problemi nisu posledica Zelenog dogovora.

"Zeleni govore da je Evropska komisija morala da zatvori trećinu evropskih farmi u poslednjih 15 godina, mnogo pre nego što se o Zelenom paktu počelo razgovarati u masovnoj politici. Morate da vidite u čemu je problem sa evropskom poljoprivrednom politikom“, upozorila je Rajntke.

Ona je dodala da Zeleni predlažu promene u načinu distribucije subvencija za poljoprivredna gazdinstva u EU kako bi se izbeglo da "80 odsto subvencija odlazi 20 odsto poljoprivrednika" i kako bi se pozabavili "nemogućim sistemom” u kojem veliki distributeri i lanci supermarketa određuju cene, dok su poljoprivrednici primorani da proizvode po tim cenama kako se ne bi ugasilo njihovo poslovanje.

"Moramo da razmotrimo kako menjamo ove strukture kako bi poljoprivrednici mogli da žive održivo, kao i mere za zaštitu biodiverziteta i klime. Sve je to moguće, ali moramo da promenimo poljoprivrednu politiku na evropskom nivou", rekla je Rajntke.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija