Politika

Ambasadori EU i Ukrajine: Cenimo doprinos Srbije humanitarnoj pomoći Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

02/03/2024

-

12:09

Ambasadori EU i Ukrajine: Cenimo doprinos Srbije humanitarnoj pomoći Ukrajini
Ambasadori EU i Ukrajine: Cenimo doprinos Srbije humanitarnoj pomoći Ukrajini - Copyright Fonet

veličina teksta

Aa Aa

Ambasadori zemalja Evropske unije i Ukrajine u Srbiji poručili su danas da cene doprinos Srbije humanitarnoj pomoći Ukrajini, i ukazali da je naša zemlja poslala 14 kamiona humanitarne robe i donirala tri miliona evra za pomoć deci i raseljenim licima u Ukrajini i van nje.  

Oni navode da je Srbija primila na hiljade Ukrajinaca, a da oko 7.000 njih uživa zaštićeni status izbeglica.  

"U Srbiji trenutno boravi i oko 50.000 ljudi iz Ukrajine. Srbija je dočekala ukrajinsku decu i mlade sportiste na letnjem kampu. Donirala je dva medicinska vozila u vrednosti od 300.000 evra kao i elektroenergetsku opremu od izuzetnog značaja", navode ambasadori zemalja EU i Ukrajine u Srbiji u autorskom tekstu za "Blic".  

Oni dodaju da je zajednička izjava privrednih komora Srbije i Ukrajine o negovanju dugoročnih ekonomskih veza, pružanju pomoći najugroženijima i pružanju ekspertize Ukrajini za postkonfliktnu obnovu još jedan snažan signal.

"Perspektiva pridruživanja našoj zajedničkoj evropskoj porodici sada predstavlja budućnost Ukrajine, baš kao i za sve zemlje kandidate. Ova geopolitička prekretnica pruža novi zamah i stvarnu priliku za Srbiju i sve zemlje Zapadnog Balkana da članstvo u EU pretvore u stvarnost, u skladu sa ostvarenim rezultatima", navode oni u tekstu.  

Naglašavaju da žele da Srbija i Ukrajina dele istu sudbinu, a da EU integracije nisu stvar konkurencije.  

"Reč je o deljenju iste vizije sveta, i na kraju, zajedničke budućnosti unutar EU, uz puno poštovanje vrednosti i principa EU. Ove nedelje na samitu u Tirani Srbija i Ukrajina su zajedno sa drugim zemljama Jugoistočne Evrope i nekim državama članicama EU ponovile ovu zajedničku viziju", naveli su oni u tekstu.

Oni su dodali da je EU već počela da pruža zemljama kandidatima prednosti pristupanja, te da bi Srbija uskoro mogla da ima korist od predstojećeg Plana rasta EU za Zapadni Balkan od šest milijardi evra.  

"On, zajedno sa tekućom pomoći EU, ima potencijal da pruži isti nivo podrške po glavi stanovnika građanima Srbije i EU i da ubrza reforme", naveli su ambasadori zemalja EU i Ukrajine u Srbiji.  

Zajednički tekst potpisuju: šef delegacije EU Emanuele Žiofre, ambasador Austrije Kristijan Ebner, ambasadorka Belgije Kati Bugenhout, ambasador Bugarske Petko Dojkov, ambasador Češke Tomaš Kuhta, ambasadorka Danske Suzan Šajn, ambasador Estonije Raul Tomas, ambasador Finske Niklas Lindkvist, ambasador Francuske Pjer Košar, ambasadorka Grčke Marija Levanti, ambasador Holandije Just Reintjes, ambasador Hrvatske Hidajet Bišćević, ambasador Irske Izult Ficdžerald, ambasador Italije Luka Gori, ambasador Kipra Andreas Fotiu, ambasadorka Letonije Jeva Brijede, ambasador Litvanije (imenovani) Mindaugas Rukštele, ambasador Luksemburga Filip Donkel, ambasador Mađarske Jožef Zoltan Mađar, ambasador Malte Gordon Paće Bonelo, ambasadorka Nemačke Anke Konrad, ambasador Poljske Rafal Perl, ambasador Portugala Žoze Ruj Veleš Karoso, ambasadorka Rumunije Silvija Davidoju, ambasador Slovačke Mihail Pavuk, ambasador Slovenije Damjan Bergant, ambasador Španije Huan Hose Sans Aparisio, ambasadorka Švedske Anika Ben David i ambasador Ukrajine Volodimir Tolkač.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija