Politika

Brnabić: Spremni smo da još više pomognemo ukrajinski narod

Komentari

Autor: Tanjug

30/08/2023

-

16:23

Brnabić: Spremni smo da još više pomognemo ukrajinski narod
Brnabić: Spremni smo da još više pomognemo ukrajinski narod - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je Srbija danas uputila 14 kamiona humanitarne pomoći Ukrajini, da je spremna da prihvati još više izbeglih iz te zemlje i da još više pomogne ukrajinskom narodu.

Brnabićeva, koja je zajedno sa ministarkom za evropske integracije Tanjom Miščević, ambasadorom Ukrajine u Srbiji Volodimirom Tolkačom i ambasadorom delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom prisustvovala slanju novog kontigenta humanitarne pomoći za Ukrajinu, rekla je da se danas šalje pomoć u lekovima i robi za ugroženo stanovništvo Ukrajine. 

"Što se tiče lekova, to je sve ono što smo mi uspeli da izdvojimo preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranja i nastavićemo sa tom praksom. Što se tiče robe, to je ona roba koja može da iskoristi narod Ukrajine koji je izgubio svoje domove nakon posle pucanje brane. To su ćebad, jastuci, sunđeri za spavanje na podu, ali i filteri za prečišćavanje vode kao i voda za piće. Ukupno 14 kamiona humanitarne pomoći koji kreću danas u Ukrajinu preko Rumunije", rekla je premijerka.

Dodala je da Srbija kontinuirano šalje pomoć Ukrajini.

"Poslali smo pomoć u elektroenergetskoj opremi za ukrajinski elektroenergetski sistem, dva najmodernija sanitetska vozila, uplatili smo tri miliona evra finansijske pomoći pomoći preko UNICEF i UNHCR. Radili smo letnje kampove za decu prošlog i ovog leta, sportsko-rehabilitacione kampove i upravo je završio sa radom jedan od njih", rekla je Brnabićeva.

Kako je rekla, u ovom trenutku u Srbiji je više od 43.000 izbeglih i raseljenih lica iz Ukrajine.

"Srepmni smo da prihvatimo i više i trudićemo se da, u partnerstvu sa EU, pomognemo i podržimo ukrajinski narod u teškim okolnostima još i više. Nadamo se miru u Ukrajini i na evropskom kontinentu. To će nam svima doneti dosta toga dobrog, pre svega ukrajinskom narodu", poručila je premijerka.

Žiofre: Solidarnost Srbije sa ukrajinskim narodom će se pamtiti

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre čestitao je danas Srbiji na slanju 14 kamiona punih lekova i druge humanitarne pomoći Ukrajini, rekavši da je to konkretan gest solidarnosti Srbije sa ukrajinskim narodom.

"Skoro 80 miliona građana Ukrajine ima potrebu za direktnom pomoći. Nedavno smo premijerka Srbije Ana Brnabić i ja, zajedno sa ambasadorom Ukrajine Tolkačem, ispratili nekoliko kamiona sa elektronskom opremom, koja je bila neophodna elektro-energetskom sistemu Ukrajine. Čestitao bih Srbiji i na tome što je prihvatila ukrajinske izbeglice", rekao je Žiofre.

Tanjug/Sava Radovanović

 

 

Kako je rekao, Ukrajina i ukrajinski narod trpe zbog brutalne ruske agresije, svaki dan ginu civili, padaju bombe, a infrastruktura se uništava.

"Ukrajinci su otporni, nastavljaju da se bore za svoju zemlju i pobediće u toj borbi. Mi nastavljamo sa podrškom. EU je već pomogla sa 75 milijardi evra i bićemo tu dokle god je potrebno", naveo je Žiofre.

Šef delegacije EU u Srbiji rekao je da je današnja solidarnost Srbije važan gest i da će se ova pomoć pamtiti.

Tolkač: Narod Ukrajine izuzetno ceni ono što Srbija radi za njih

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač rekao je danas da narod Ukrajine izuzetno ceni ono što Srbija radi za tu zemlju i istakao da je zajednički cilj dva naroda život u EU.

On je rekao da se kontingent pomoći koji će danas krenuti za Ukrajinu sastoji od neophodnih stvari za žene, decu i starije osobe u Ukrajini.

Tolkač je iskoristio priliku da se zahvali narodu i Vladi Srbije, predsedniku Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić na 14 kamiona koji prevoze vodu, ćebad, lekove i razna medicinska sredstva za građane Ukrajine.

Tanjug/Sava Radovanović

 

 

Takođe, on ističe da je dosta ljudi iz Ukrajine došlo u poslednjem periodu u Srbiju, kao i da ih je domaće stanovništva više nego srdačno dočekalo.

"Cilj nam je da živimo u miru i zajedništvu. Zajednički cilj je život u EU", naglasio je on.


 

Komentari (0)

Srbija