Biznis vesti

Premijerka Brnabić podržala ideju o formiranju nacionalnog saveta za brigu o penzionerima

Komentari

Autor: Tanjug

29/08/2023

-

12:46

Premijerka Brnabić podržala ideju o formiranju nacionalnog saveta za brigu o penzionerima
Premijerka Brnabić podržala ideju o formiranju nacionalnog saveta za brigu o penzionerima - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je na današnjem sastanku sa predstavnicima penzionerskih organizacija Srbije podržala njihovu ideju o formiranju nacionalnog saveta za brigu o penzionerima, kao i izradu strategije za unapređenje položaja starih lica, saopšteno je iz kabineta premijerke.

Na sastanku, kome je prisustvovao i ministar finansija Siniša Mali, Brnabić je sa predstavnicima Saveza penzionera Srbije, Udruženja penzionera Srbije „Nezavisnost" i Udruženja sindikata penzionera Srbije razgovarala o brojnim temama koje se tiču najstarije populacije, posebno o načinu povećanja penzija.

Premijerka je zahvalila sagovornicima na konstruktivnom razgovoru i istakla da penzioneri imaju puno poštovanje Vlade Srbije, koja nastoji da obezbedi i unapredi svakodnevni život najstarijih građana.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

 

Ministar finansija Siniša Mali podsetio je na povećanja penzija u proteklom periodu i ukazao da one danas u Srbiji rastu brže od plata, da je tzv. švajcarska formula plus dala očekivane rezultate i da se kroz vanrednu indeksaciju penzija dostiže željeni cilj.

Naglasio je da je taj cilj da prosečna penzija ne bude ispod 50 odsto prosečne plate i da se ide ka tome da prosečna penzija do kraja 2025. godine bude 450 evra.

Mali je dodao da se nastavlja sa brigom o najstarijim sugrađanima, između ostalog uvođenjem penzionerske kartice, koja će zvanično biti promovisana 1. oktobra.  

Predstavnici penzionera poručili su premijerki Brnabić da su zadovoljni onim što je do sada učinjeno za tu populaciju, da je pokazana briga i zaustavljeno urušavanje penzija, a da istovremeno imaju razumevanja za sve teškoće koje država ima.

Dogovoreno je da će razgovori poput današnjeg biti nastavljeni.

Penzioneri traže da prosečna penzija ne pada ispod 50 odsto prosečne plate

Predstavnici penzionerskih organizacija su na današnjem sastanku sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim izneli stav da prosečna penzija ne bi trebalo da padne ispod 50 odsto prosečne plate, rekao je predsednik Saveza penzionera Srbije Andreja Savić.

Predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije Milan Grujić preneo je novinarima da su se predstavnici vlade i penzionera složili u 90 odsto tema o kojima su razgovarali.

"Naš cilj je bio da na ovom sastanku predstavnicima vlade predočimo neophodnost očuvanja švajcarske formule plus, odnosno da prosečna penzija ne sklizne ispod 50 odsto prosečne zarade. To će naravno diktirati i brojne spoljne okolnosti i ekonomska situacija, ali je važno da je naš predlog veoma pažljivo saslušan i biće razmotren", rekao je Savić novinarima posle sastanka u Vladi Srbije i izrazio zadovoljstvo time što se razgovaralo u veoma korektnoj atmosferi.

Kada je reč o sadašnjem odnosu prosečne plate i prosečne penzije naveo je da je prosečna plata oko 85.000 dinara a prosečna penzija oko 37.800, što znači da je učešće prosečnog penzionerskog primanja u prosečnoj plati manje od 50 odsto.

Istakao je da predstoji i rebalans budžeta i povišica penzija od 1.oktobra od 5,5 odsto, čime bi ovaj odnos mogao da se popravi.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li je na današnjem sastanku bilo reči i o vraćanju delova penzija najstarijima od 2014. do 2018. godine, Savić je rekao da je to bila jedna od tema.

"Mi smo predstavnicima Vlade Srbije preneli informaciju šta penzioneri misle o tome. To pitanje je dosta kompleksno i nisu sazreli materijalni uslovi da se ono ponovo aktivira. Ono ima i svoju pravnu dimenziju, poznata je odluka Ustavnog suda, zatim međunarodnog suda", rekao je Savić.

Dodao je da ova tema trenutno nije aktuelna, ali da je penzioneri drže otvorenom.

Zadovoljstvo razgovorima izrazio je i predsednik Udruženja sindikata penzionera Milan Grujić, koji je rekao da su redovni godišnji sastanci predstavnika Vlade Srbije i penzionera veliki napredak i da bi trebalo da budu i češći.

"Posle dugo vremena napravljena je dobra saradnja u smislu razumevanja. Najvažnije je da kroz dijalog dođemo do zajedničkog rešenja. Tako smo lane predložili povećanje od 24 odsto, a dobili smo 22 odsto, sada smo predložili 10 odsto vanredno povećanje, a vlada je usvojila 5,5 odsto plus 14,8 odsto od 1. januara 2024. godine", rekao je on i dodao da su se predstavnici vlade i penzionera danas složili u 90 odsto tema o kojima su razgovarali.

Kao posebno važno je istakao to što je prihvaćen stav penzionera da se više neće umanjivati stopa doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

"Na taj način će se ojačati penzijski fond i to je velika korist za sve penzionere, jer će fond jačati i postati samoodrživ iz vlastitih sredstava",  naglasio je Grujić.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis