Društvo

Svi detalji o penzionerskim karticama: Ko ima pravo na njih, kako se prijavljuje i od kada će moći da se koriste popusti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/03/2023

-

14:05

Svi detalji o penzionerskim karticama: Ko ima pravo na njih, kako se prijavljuje i od kada će moći da se koriste popusti
Svi detalji o penzionerskim karticama: Ko ima pravo na njih, kako se prijavljuje i od kada će moći da se koriste popusti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Penzioneri od danas mogu da se prijave za izdavanje penzionerske kartice koja će im omogućiti popuste pri kupovini i plaćanju usluga, a njihovo korišćenje počeće od 1. oktobra. Korisnici će za kartice moći da se prijave na više načina i to za nekoliko minuta.  

Pravo na pogodnosti po osnovu penzionerske kartice imaće oko 1,7 miliona korisnika i to svi penzioneri - starosni, invalidski i porodični, kao i korisnici novčane naknade za pomoć i negu drugog lica i telesno oštećenje, i korisnici posebnih naknada koji su po ranije važećim zakonima ostvarili pravo na naknade i nalaze se u isplatnoj bazi Fonda.

Do penzionerske kartice za nekoliko minuta

Iz PIO Fonda navode da se korisnici mogu prijaviti elektronski, preko sajta Fonda, a da samo prijavljivanje traje do dva minuta.

Omogućena je i prijava u filijalama Fonda, a kako je za Tanjug rekao direktor Fonda PIO Relja Ognjenović, činjenica da u pretežnom broju prijava nema papira, nema popunjavanja obrazaca, nema zavođenja, nema potpisivanja pri prijavi znači da će proces prijave trajati kraće. 

"Pored toga, do kraja marta svi šalteri Fonda biće otvoreni do 18 časova za korisnike koji nemaju mogućnosti sami da se prijave. Mogu da dođe u bilo koju filijalu ili ispostavu Fonda PIO i naši zaposleni će ih prijaviti. Dovoljno je da ponesu ličnu kartu ili drugi identifikacioni dokument i naš referent će ih odmah prijaviti", objasnio je on.

Penzionerska kartica će moći da se preuzme lično, preko zakonskog zastupnika ili punomoćnika i koristiće se uz važeći lični identifikacioni dokument. 

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će se kartice izdavati sukcesivno, kako bude tekla prijava.

Istakao je da se paralelno sa prijavljivanjem penzionera odvija i prijavljivanje firmi koje žele da se uključe u ovu akciju i pozvao ih da omoguće popuste na svoje proizvode i usluge u što većem broju.

Kako do ušteda i benefita

Firme, javna preduzeća, privredna društva i institucije koje će se uključiti u ovaj projekat obezbediće mogućnost benefita po osnovu bodova, a bodove će vlasnicima kartice obračunavati Fond PIO po svakoj realizovanoj potrošnji za koju su dobili fiskalni račun.

U Ministarstvu finansija Tanjugu je rečeno da bi korisnici prilikom plaćanja roba i usluga trebalo da kasiru pokažu penzionersku karticu i da tako dobijaju bodove koje kasnije mogu da iskoriste za ostvarivanje dodatnih pogodnosti.

Za utrošenih 500 dinara na ovaj način, dobija se jedan bod, a bodovi se kasnije mogu iskoristiti za ostvarivanje dodatnih pogodnosti, pri čemu se mesečno po kartici može dobiti najviše onoliko bodova koliko iznosi prosečna penzija u Srbiji.

Direktor Fonda PIO objašnjava da će na osnovu prikupljenih bodova, korisnik kartice moći da ostvari dodatne pogodnosti, kao što su popust, poklon ili nešto drugo, kod davaoca pogodnosti. 

"Fond će voditi evidenciju o dodeljenim i utrošenim bodovima, a dodeljeni bodovi neće moći da se zamene za novac i ne mogu se preneti na druga lica. Do kraja septembra sve će biti spremno, jer od 1. oktobra kreće upotreba kartica”, rekao je Ognjenović.

Ministar Mali je rekao da očekuje da će penzioneri sa ovom karticom moći da kupuju jeftinije u prodavnicama, supermarketima, da će imati popuste na zdravstvene preglede, na boravak u banjama, pri kupovini karata za pozorište i slično. 

"Radimo pravu stvar, ovo je samo deo aktivnosti za penzionere jer im dugujemo veliku zahvalnost za teret reformi koji su podneli", rekao je Mali.

Penzioneri većinom zainteresovani za karticu

Na Trgu republike u Beogradu danas u podne održana je i promocija penzionerskih kartica na kojoj su zainteresovani mogli da dobiju odgovore na sve nedoumice ukoliko su ih imali, ali i da se prijave za izdavanje kartice.

Većina penzionera koji su govorili za Euronews Srbija rekli su da će se prijaviti za karticu.

Euronews

"Planiram da se prijavim, koristiće mi za kupovinu", rekla je jedna penzionerka, dok je druga rekla da će se sigurno prijaviti ali da ne zna za šta će je koristiti.

Jedan stariji sugrađanin rekao je da će se verovatno prijaviti s obzirom da je besplatno i da ništa ne košta osim malo truda.

"Kad mi traže neku identifikaciju ona se obično svodi na poslednji ček od penzije. Ja nemam vremena da idem po bankama stalno i da uzimam poslednji ček. Ovo je nešto što je trajno i samo zbog toga ću se prijaviti. A da li će biti nekih popusta - biće verovatno, pitanje je da li će biti za onu robu koja vama treba i kada vam treba", objašnjava on.

Stav jednog penzionera je da je penzionerska kartica samo priča i da od toga nema ništa te da ne zna zašto bi se prijavljivao.

"Penzionerske kartice dobre, ali ciljane mere potrebnije"

Nadežda Satarić, predsednica udruženja AMITI, za Euronews Srbija je ocenila da je svaka mera koja se najavljuje kao poboljšanje standarda penzionera dobra, ali da to govori i o njihovom trenutnom položaju koji nije na zavidnom nivou.

"Standard nije onakav kakav bi mogao da bude ili kakav je u nekim zapadnim zemljama, tim pre kada se ima u vidu da je prosečna penzija tek na 43 odsto od prosečne plate u našoj zemlji, a ni prosečna plata nije Bog zna kakva. Odlično je da penzionesrke kartice uzmu oni koji ih inače nemaju, da im služe kao identifikacioni dokument da su u svojstvu penzionera, jer manje ličnih podataka izlažu drugima ako moraju da daju čekove ili rešenja o penziji", kaže Nadežda Satarić, predsednica udruženja AMITI.

Euronews

Međutim, ona navodi da je više za ciljane mere prema ranjivim kategorijama koje će pronaći i biti usmerene na one najsiromašnije.

"Moje uverenje je da se ovim želi znatno više pospešiti ptrošnja. To može da bude dobro za penzionere višeg standarda. To su oni koji imaju više od 50.000 penziju pa će oni ići da kupuju još nešto što inače ne bi kupovali u redovnim prilikama. Ali za one koji su najsiromašniji, njima je golo preživljavanje. Oni ne mogu sa svojim primanjima da sastave kraj sa krajem mesečno i da pokupuju ono najosnovnije što im je potrebno", objašnjava ona.

Navodi i da najava da će kupovina sa dodatnim popustima biti moguća u velikim trgovinskim lancima, a oni nisu dostupni penzionerima koji žive u seoskim sredinama i koji retko odlaze u veće gradove.

"Primera radi mogu da se opredele da daju novčane vaučere za kupovinu onoga što im je potrebno u dva tri navrata penzionerima koji imaju primanja ispod linije siromaštva - 23.000 dinara", zaključuje Satarić.

Komentari (2)

Vesna Vukomanovic

17.03.2023 10:55

Šta je sa karticama koje već imamo,da li i dalje važe ili moramo ponovo da se prijavljujemo?

Srbija