Politika

Vlada Srbije donela preporuke o penzionerskim karticama

Komentari

Autor: Tanjug

05/03/2023

-

10:38

Vlada Srbije donela preporuke o penzionerskim karticama
Vlada Srbije donela preporuke o penzionerskim karticama - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije preporučila je organima državne uprave, autonomnih pokrajina i lokalnim samoupravama da preduzmu mere koje bi omogućile ostvarivanje pogodnosti korisnicima penzionerskih kartica, a pravnim licima u privatnoj i javnoj svojini i preduzetnicima da omoguće ostvarivanje tih pogodnosti. 

U zaključku Vlade Srbije objavljenom u Službenom glasniku navodi se da je organima tri nivoa vlasti preporučeno da u oblastima iz svog delokruga, zavisno od nadležnosti, sami preduzmu mere ili predlože vladi donošenje propisa i preduzimanje mera kojim bi se omogućilo ostvarivanje određenih pogodnosti korisnicima penzionerskih kartica koje izdaje Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Pravnim licima u privatnoj i javnoj svojini i preduzetnicima preporučeno je da omoguće ostvarivanje određenih pogodnosti korisnicima penzionerskih kartica koje izdaje RFZO.

U Zaključku se navodi da se ostvarivanja pogodnosti može bliže urediti zaključivanjem pojedinačnih sporazuma o saradnji između navedenih subjekata i RFZO-a.

Preko bodova do pogodnosti

Preko Penzionerske kartice korisnici će sakupljati bodove i ostvarivati pogodnosti, ona je vlasništvo Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranja, a daje se na lično korišćenje bez naknade.

U Pravilniku o Penzionerskoj kartici koji je objavljen u Službenom glasniku navodi se da će moći da je koriste korisnici penzije, novčane naknade za pomoć i negu drugog lica, novčane naknade za telesno oštećenje, privremene naknade po osnovu druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti, korisnici privremene naknade za vreme nezaposlenosti koji nisu prevedeni u invalidsku penziju, te invalidna deca.

Kartica će biti izdavana na zahtev koji može biti i elektronski, ali podnet preko zakonskog zastupnika ili punomoćnika, elektronski ili Fondu.

Preko kartice izdate na ime pogodnosti će se ostvarivati kod pravnog lica i preduzetnika, a koristiće se uz identifikaciju.

Fond vodi evidenciju o izdatim Penzionerskim karticama, pa će na internet stranici biti i spisak nevažećih.

Korisniku koji koristi Penzionersku karticu prilikom plaćanja roba i usluga Fond će dodeljivati bodove preko saradnje sa Poreskom upravom, od koje će dobijati podatke.

Za utrošenih 500 dinara korisniku Penzionerske kartice će Fond dodeljivati jedan bod, a tokom meseca može ostvariti bodova najviše do visine iznosa prosečne penzije u Srbiji.

Na osnovu prikupljenih bodova, korisnik Penzionerske kartice će moći da ostvari određene pogodnosti kao što su popust, poklon ili nešto drugo, kod davaoca pogodnosti.

Fond će voditi evidenciju o dodeljenim i utrošenim bodovima, a dodeljeni bodovi se neće moći zameniti za novac, te su neprenosivi na druga lica.

Fond će biti u prilici da na svojoj zvaničnoj internet stranici i aplikaciji za Penzionerske kartice objavi spisak davalaca pogodnosti.

U vezi sa izdavanjem i korišćenjem kartice Fond će vršiti prikupljanje i obradu podataka o ličnosti korisnika, u skladu sa propisima koji regulišu zaštitu podataka o ličnosti.

Komentari (1)

Buzančić Marica

17.03.2023 12:28

Da li penzioneri iz drugih republika koji koriste zdravstvenu kompletnu zaštitu koje plaćaju druge republike imaju pravo na penzionersku karticu? s poštovanjem .. mm

Srbija