Politika

Hovenijer: SAD i EU bi se drgačije ponašali prema Prištini da ispunjava svoje obaveze

Komentari

Autor: Tanjug

04/03/2024

-

22:43

Hovenijer: SAD i EU bi se drgačije ponašali prema Prištini da ispunjava svoje obaveze
Hovenijer: SAD i EU bi se drgačije ponašali prema Prištini da ispunjava svoje obaveze - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer rekao je da Priština mora da pokaže kontinuiranu volju i kreativnost u dijalogu sa Beogradom kako bi, kako je naveo, "otvorila put za članstvo u međunarodnim organizacijama" i ponovio da privremene prištinske institucije ne slušaju savete saveznika.

On je na panelu „Dizajniranje budućnosti: pravci politike i diplomatsko angažovanje“, u okviru Konferencije „Premošćavanje zapadnog Balkana: parlamentarna diplomatija za regionalnu bezbednost i evroatlantske integracije“ u Prištini, rekao da je jedini put do toga, dijalog uz posredovanje EU, jer, prema njegovim rečima, međunarodna zajednica želi da KiM napreduje na evropskom putu, prenosi Koha ditore

Hovenijer je ponovio zahtev Sjedinjenih Američkih Država Prištini da poštuje sve sporazume potpisane u okviru dijaloga uz posredovanje Evropske unije.

"SAD i međunarodna zajednica bi se drugačije ponašale prema Kosovu da ispunjava svoje obaveze, kao što je primena sporazuma postignutih u dijalogu", poručio je Hovenijer.

Podsetio da su SAD i EU pomogale KiM i da će pomagati i dalje, "ali da trenutno nemaju argumente za zastupanje jer vlada u Prištini ne sluša preporuke". 

"Nijedna zemlja na svetu nema koristi kao Kosovo. To je misija NATO-a od 4.000 vojnika kako bi se osigurala stabilnost i bezbednost“, rekao je ambasador SAD.

Ambasador EU u Prištini Tomaš Sunjog, istakao je, da je jedini put ka članstvu u evroatlantskim institucijama dijalog.

"Za mene je jedini način za postizanje integracionih procesa dijalog. Zaustavljanje dijaloga zatvara vrata", rekao je on.

Rode: Priština da završi domaći zadatak

On je naveo da je trenutno Istočna Evropa u centru interesovanja Saveta Evrope, a ne Zapadni Balkan. 

"Ako pogledamo zapisnike sa samita Evropskog saveta, najviše vremena je posvećeno Ukrajini, Moldaviji i Gruziji, a ne Zapadnom Balkanu. Političke poruke za proširenje verovatno mogu biti određene razvojem događaja u Istočnoj Evropi“, rekao je on.

Nemački ambasador Jorn Rode takođe je pozvao Prištinu da završi "svoj domaći zadatak ako želi članstvo u Savetu Evrope" i naglasio da je veoma bitno donositi "prave odluke u pravo vreme".

"Sa suspenzijom Rusije članstvo Kosova je pred vratima i znamo uslove, ali Kosovo ima i domaći zadatak, koji mora da obavi, i to je ono na šta mislim kada kažem da treba donositi prave odluke", rekao je Rode.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija