Politika

Dačić: Srbija želi da bude punopravna članica Frankofonije, odlučili smo da podneseno kandidaturu

Komentari

Autor: FoNet

08/03/2024

-

21:17

Dačić: Srbija želi da bude punopravna članica Frankofonije, odlučili smo da podneseno kandidaturu
FoNet/MSP - Copyright FoNet/MSP

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije odlučila je da podnese kandidaturu za promenu statusa u Međunarodnoj organizaciji Frankofonije i postane punopravni član te otvorene, univerzalne i jedinstvene zajednice, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na otvaranju meseca Frankofonije u Beogradu.

"Nadam se da će sve članice Organizacije dati punu podršku kandidaturi Srbije, priznajući je na taj način kao ravnopravnog partnera u izgradnji čvrstih temelja saradnje i ispunjenju odgovornosti koje su nam poverile sadašnje i buduće generacije", rekao je Dačić na ceremoniji u Palati Srbija.

"Frankofonija danas, pola veka nakon svog nastanka, okuplja više od trećine zemalja članica Ujedinjenih nacija i predstavlja mesto na kome se može tražiti odgovor na mnogobrojne globalne izazove i težeći punopravnom članstvu u ovoj organizaciji, Srbija želi da bude deo tog odgovora, zasnovanog na saradnji, solidarnosti i sinergiji svih članica", dodao je on.

Dačić je rekao da Srbija ostaje pouzdani partner na svim nivoima saradnje i upravo kao takva želi da da svoj pun doprinos Međunarodnoj organizaciji Frankofonije i ostvarenju njenih strateških ciljeva.

"Smatram da nam je takav pristup neophodan u vremenu oštrih polarizacija u svetu, sukoba i nepoštovanja osnovnih principa i vrednosti na kojima i Frankofonija počiva", zaključio je Dačić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija