Politika

Godišnjica prvih velikih demonstracija protiv režima Slobodana Miloševića

Komentari

Autor: Fonet

09/03/2024

-

11:58

Godišnjica prvih velikih demonstracija protiv režima Slobodana Miloševića
Godišnjica prvih velikih demonstracija protiv režima Slobodana Miloševića - Copyright Wikimedia/Ранко Томић

veličina teksta

Aa Aa

Na današnji dan, pre 33 godine, u Beogradu su održane prve velike demonstracije protiv režima Slobodana Miloševića, tokom kojih su poginuli policajac Nedeljko Kosović i učenik Branivoje Milinović.

Glavni zahtevi demonstranata 9. marta 1991. godine bili su smena generalnog direktora i četiri urednika Radio-televizije Beograd zbog teških optužbi i uvredljivih komentara na račun Srpskog pokreta obnove i drugih opozicionih stranaka.

Na zabranjeni miting na Trg Republike stiglo je oko 100.000 ljudi, iako je policija blokirala prilaze Beogradu.

Bila je to pobuna protiv režima i uređivačke politike državne televizije, koja je tada prvi put nazvana "TV Bastilja". Oko podneva policija je krenula u razbijanje demonstracija, a lideri opozicije sklonili su se u Narodno pozorište, čija im je vrata otvorila tadašnja upravnica Vida Ognjenović.

Dok su se sa terase Narodnog pozorišta obraćali demostrantima, policija je stezala obruč i pokušavala da rastera građane ogromnim količinama suzavca, vodenim topovima, gumenim mecima i konjicom.

Demonstranti su pružali žestok otpor, zbog čega su počeli sukobi sa policijom.

Povređeno je više od 200 ljudi, a u Masarikovoj ulici poginuo je policajac Nedeljko Kosović, a nešto kasnije policija je upotrebila vatreno oružje i ubila sedamnaestogodišnjeg Branivoja Milinovića.

Vlast je kasnije tokom dana izvela tenkove na beogradske ulice, uhapšen je lider SPO Vuk Drašković i zabranjen rad televizije Studiju B i Radija B92.

Milošević je demonstarnte nazvao "snagama haosa i bezumlja".

Odgovor na silu stigao je sledećeg dana, jer su iz Studentskog grada ka Terazijskoj česmi krenuli studenti, i tada su počeli višednevni protesti nazvani "plišana revolucija".

Posle nekoliko dana protesta usvojeni su zahtevi, smenjeno je rukovodstvo RTV Beograd, ministar policije Radmilo Bogdanović podneo je ostavku, B92 i Studio B nastavili su rad, a iz zatvora je pušten Vuk Drašković.

Komentari (0)

Srbija