Politika

Lazareviću titula počasnog građanina Panteleja, Bilčik apeluje da se prestane s veličanjem haških osuđenika

Komentari

Autor: Južne vesti, RSE, Euronews Srbija

05/08/2021

-

18:03

Lazareviću titula počasnog građanina Panteleja, Bilčik apeluje da se prestane s veličanjem haških osuđenika
Vladimir Lazarević - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Nakon odluke gradske opštine Pantelej u Nišu da penzionisani general Vladimir Lazarević koji je u Haškom tribunalu osuđen na 14 godina zatvora zbog zločina protiv čovečnosti, bude proglašen počasnim građaninom, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik podsetio je danas na izveštaj o napretku Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji u kome se poziva na priznavanje i sprovođenje presuda za ratne zločine, te prestanak veličanja ratnih zločinaca.

Bilčik je u reagovanju za Radio Slobodnu Evropu naveo da je u svom izveštaju, koji je u martu usvojio Evropski parlament, "jasno naveo da su pomirenje i regionalna saradnja ključni za buduće članstvo Srbije u Evropskoj uniji".

"Evropski parlament ohrabruje Srbiju da na svim nivoima nastavi napore usmerene na pomirenje i jačanje dobrosusedskih odnosa, uključujući i pitanja vezana za pomirenje iz prošlosti Jugoslavije", rekao Bilčik.

Tanjug/Tanja Valić

 

 

On je pozvao predstavnike vlasti "koji su posvećeni evropskom putu Srbije da rade na pomirenju, pravdi i suočavanju sa tragedijama iz prošlosti", prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Preporučila ga je vojnička karijera"

Odlukom odbornika Skupštine opštine Pantelej penzionisanom generalu Vladimiru Lazareviću, nekadašnjem komandantu Prištinskog korpusa u vreme oružanog sukoba na Kosovu i Metohiji, koji je u Haškom tribunalu osuđen na 14 godina zatvora zbog zločina protiv čovečnosti bi 9. avgusta trebalo da bude uručeno najveće priznanje niške opštine Pantelej -titula počasnog građanina.

Kako navode Južne vesti, na poslednjoj sednici Skupština Gradske opštine Pantelej usvojila je Odluku o dodeli godišnjih javnih priznanja povodom Dana i Slave opštine.

Predsednica GO Pantelej Nataša Stanković saopštila je da je njegova vojnička karijera ono što ga je preporučilo da dobije zvanje Počasnog građanina te gradske opštine.

"Predložili smo odbornicima general pukovnika Vladimira Lazarevića za počasnog građanina naše opštine jer je to skroman, pošten i čestan čovek, koji je neizmerno odan svojoj porodici, zavičaju i otadžbini, hrabar je i požrtvovan vojskovođa koji je dosledno sledio svoja visoko profesionalna, vojnička, patriotska i ljudska uverenja, u svakom iskušenju spreman da preuzme isključivo ličnu i profesionalnu odgovornost i time odbrani čast naciji i državi", rekla je Stankovićeva, prenose Južne vesti.

Kako je navela za RS, nije bilo dileme da li je trebalo da dobije priznanje s obzirom na hašku presudu.

"Apsolutno nije bilo nikakvih dilema oko toga, čovek je odslužio to za šta je bio optužen i celog svog života je dosledno sledio svoja visoko profesionalna vojnička i patriotska uverenja", rekla je predsednica niške opštine Pantelej.

Vladimir Lazarević za Južne vesti je izjavio da je  obavešten o novom priznaju koje je dobio i da je dobio i pozivnicu za Svečanu akademiju kada će biti održana zvanična dodela.

Osuđen na 14 godina zatvora

Vladimir Lazarević, nekadašnji komandant Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije osuđen je pred Haškim tribunalom na 14 godina zatvora zbog ratnih zločina nad albanskim civilima na Kosovu, prenosi Radio slobodna Evropa.

Hagu se dobrovoljno predao u februaru 2005, a Tribunal ga je 2009. proglasio krivim po komandnoj odgovornosti za pomaganje i podržavanje zločina protiv čovečnosti, koji su obuhvatali deportacije i prisilno premeštanje albanskih civila sa Kosova.

Kazna od 15 godina zatvora mu je 2014. smanjena na 14 godina. Na slobodu je pušten godinu dana kasnije pošto je odslužio dve trećine kazne.

Nakon puštanja na slobodu Lazarević je predvodio manifestaciju besmrtni puk u Nišu, ali i predavao na Vojnoj akademiji dok mu je Ministarsvo odbrane izdalo sabrana dela.

Komentari (0)

Srbija