Politika

Nastavljaju se konsultacije oko izbora radnih tela Skupštine Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

14/03/2024

-

09:19

Nastavljaju se konsultacije oko izbora radnih tela Skupštine Srbije
Nastavljaju se konsultacije oko izbora radnih tela Skupštine Srbije - Copyright Tanjug AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

U Skupštini Srbije danas će biti nastavljene konsultacije oko izbora potpredsednika Narodne skupštine, članova radnih tela i stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama

Predsedavajući Skupštinom Srbije Stojan Radenović rekao je juče da nije definitivno odlučeno o tome koliko će potpredsednika biti, zato što deo opozicije sa liste "Srbija protiv nasilja" nije prisustvovao sastanku.

Konsultacijama su prisustvovali predstavnici liste "Srbija ne sme da stane", koalicije oko SPS, predstavnici SVM, Stranke pravde i pomirenja.

Prisutni su bili i poslanik Branko Lukić iz poslaničke grupe "Mi glas iz naroda Dr Branimir Nestorović" kao i poslanik iz druge grupe - "Mi glas iz naroda" Branko Pavlović, dok se poslanici sa liste "Srbija protiv nasilja" i koalicije NADA nisu se odazvali.

Novi saziv Narodne skupštine konstituisan je 6. februara pošto je verifikaciona komisija potvrdila mandat za svih 250 poslanika.

Deo poslanika je položio i potpisao zakletvu u sali, dok je deo poslanika napustio zasedanje i zakletvu položio u skupštinskom holu.

Početak sednice obeležilo je negodovanje, pištaljke i transparenti kandidata za poslanike sa liste "Srbija protiv nasilja", ali i parole sa galerije iz redova "Srbija ne sme da stane". Nakon polaganja zakletve, predsedavajući je zaključio rad Skupštine.

U međuvremenu nastavljene su konsultacije kod predsednika Srbije Aleksandar Vučić, koji je najavio da će vladajuća većina predložiti za predsednicu Skupštine dosadašnju premijerku Anu Brnabić.

Nova sednica je bila najavljena za prošlu nedelju, ali je njeno održavanje pomereno za 18. mart. Tada bi trebalo da budu izabrani predsednik i potpredsednici parlamenta, a na dnevnom redu je imenovanje generalnog sekretara, izbora članova radnih tela i izbor stalnog sastava delegacija u međunarodnim institucijama.

Uoči nastavka konstitutivne sednice, u Skupštini Srbije formirano je 16 poslaničkih grupa. Predsedništvo Srpske napredne stranke je ranije za predsednika Narodne skupštine predložilo Anu Brnabić, koja je sedam godina bila predsednica Vlade Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija