Politika

Šapić: Politika svake države mora da bude pospešivanje nataliteta

Komentari

Autor: Tanjug

15/03/2024

-

12:23

Šapić: Politika svake države mora da bude pospešivanje nataliteta
Aleksandar Šapić - Copyright Tanjug/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Ugovor o donaciji opreme za porodilišta prikupljene putem akcije "Bebi parking mesto" koju sprovodi JKP "Parking servis potpisan je danas u "Ginekološko-akušerskoj klinici (GAK) "Narodni front", a tom prilikom je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić rekao da politika svake normalne države mora da bude politika pospešivanja nataliteta.

"O tome moramo da vodimo računa i o tome svako od nas, na bilo kom nivou društva i vlasti na kome se nalazi mora da da svoj doprinos", izjavio je Šapić.

Istakao je važnost ove akcije, koja postoji od 2017. godine i naveo kako je ove godine skupljeno pet miliona dinara i poručio je da će za sledeću godinu pokušati da dupliraju sredstava prikupljena na ovaj način.

"Možemo da obeležimo na mnogim parkinzima širom grada, da ljudi tačno znaju kada tu staju, da njihov novac ide na verovatno najvažnija mesta na svetu, tamo gde se rađaju deca", poručio je Šapić.

Naveo je da će grad zadužiti ekipe komunalne milicije "Belih" da sprečavaju zloupotrebu zadržavanja vozila u ulicama pored porodilišta, kako ispred porodilišta "Narodni front", tako i ispred porodilišta u Resavskoj.

V.d. direktora GAK "Narodni front" Željko Miković naveo je da je ove godine ta klinika dobila čast da bude domaćin potpisivanja ugovora o donaciji opreme, koju "Parking servis" donira pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda.

Ocenio je da je jedan od prioriteta populacione politike Srbije porast nataliteta, a u okviru toga značajno mesto uzima briga o zdravstvenoj zaštiti žena u toku trudnoće i porođaja. Miković je naveo da se u Beogradu rodi više od 20.000 beba svake godine.

"20.000 beba godišnje, to je čitav jedan mali grad, ali nismo zadovoljni time, želimo da se ta stopa poveća", poručio je Miković.

Istakao je kako porodilišta žele da dodatno poboljšaju uslove rada i naveo kako je to i država Srbija prepoznala, pa, prema njegovim rečima, kontinuirano ulaže značajna sredstva.

Podsetio je da ova akcija traje od 2017. godine i ocenio je da predstavlja jedan od pokazatelja brige države za reproduktivno stanje žena. Zahvalio se gradonačelniku Šapiću i Parking servisu na podršci i akciji.

Ugovor o donaciji potpisan je između "Parking servisa i predstavnika porodilišta". Ovo je peti ciklus akcije "Bebi parking mesto", u kome su učestvovala četiri beogradska porodilišta.

Sakupljeno je 5 miliona dinara, slanjem SMS poruka sa 24 bebi parking mesta u zonskom sistemu parkiranja. Ceremoniji su prisustvovali i predsednik opštine Savski Venac Miloš Vidović, menadžment "Parking servisa" i predstavnici beogradskih porodilišta koja su učestvovala u akciji

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija