Politika

Vučić uručio Zederu Orden Republike Srbije na lenti: "Važna saradnja, bavarske kompanije zapošljavaju 25.000 ljudi"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

15/03/2024

-

12:52

Vučić uručio Zederu Orden Republike Srbije na lenti: "Važna saradnja, bavarske kompanije zapošljavaju 25.000 ljudi"
Vučić uručio Zederu Orden Republike Srbije na lenti: "Važna saradnja, bavarske kompanije zapošljavaju 25.000 ljudi" - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je predsedniku Vlade Bavarske Markusu Zederu, koji boravi u radnoj poseti Srbiji, Orden Republike Srbije na lenti.

U obraćanju nakon uručivanja oredna Vučić se zahvalio Zederu na poseti Srbiji i zahvalio na tome što je "brzo ispunio ono što je obećao na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji".

Vučić je da je za Srbiju veoma važna saradnja sa Bavarskom i istakao da samo bavarske kompanije u našoj zemlji zapošljavaju 25.000 ljudi. Vučić je naglasio da je od gosta iz te nemačke pokrajine mogao puno da nauči, pošto je reč o jednom od najvažnijih i najuspešnijih političara današnje Evrope.

"Veliko hvala na poseti Srbiji i hvala na tome što ste ono što ste rekli u Minhenu na bezbednosnoj konferenciji tako brzo i ispunili. Nadam se da se vi i svi članovi vaše delegacije osećate kao kod svoje kuće u našoj zemlji i mislim da je nama bila i čast i privilegija što smo mogli da vas ugostimo", poručio je Vučić u Palati Srbija na konferenciji za medije sa Zederom.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Vučić je rekao da je Zeder jedan od najsnažnijih i najvažnijih lidera današnje Evrope.

"Jedan je od ljudi koji ima svoje jasne, nedvosmislene stavove, hrabre, odlučne i jedan od najuspešnijih političara savremene Evrope i što se tiče ekonomskog napretka Bavarske, ali i što se tiče, rekao bih, njegovog uticaja na sveukupnu evropsku politiku", rekao je Vučić.

Istakao je da je Bavarska najveća po teritoriji nemačka pokrajina, a druga najveća po broju stanovnika u Nemačkoj.

"Za nas je izuzetno značajna saradnja Srbije i Bavarske, jer samo bavarske kompanije zapošljavaju u Srbiji 25.000 ljudi. To su kompanije poput Brosea, MTU, Leonia, Simensa, Milbaurea i mnogih drugih kompanija koje posluju u našoj zemlji", rekao je Vučić.

"Predložili smo Zederu sedam stvari oko saradnje, odmah je neke prihvatio"

Vučić je izjavio da je predsedniku vlade Bavarske Markusu Zederu predložio sedam važnih stvari u kojima mogu da sarađuju i da je Zeder odmah prihvatio jedan deo. On je na konferenciji za novinare, nakon sastanka, istakao i da je imao priliku da čuje mnogo o geopolitičkoj situaciji i šta nam sledi i naglasio da se raduje daljem unapređenju saradnje sa Bavarskom.

Vučić je, govoreći o stvarima koje je predložio Zederu, rekao da je prva rad Mešovite srpsko-bavarske komisije, za koju je rekao da će sa srpske strane biti predložena na ministarskom nivou.

Kao drugu stvar, Vučić je izdvojio saradnju sa Tehničkim univerzitetom u Minhenu, koji se smatra "krovom Evrope" po rezultatima i uspesima. Kako je rekao, to je preduzetnički univerzitet u kome se nalaži sve najvažnije u Evropi u toj oblasti.

"Rekao sam da smo spremni da platimo za otvaranje kampusa tog univerziteta u Beogradu. Bili bismo srećni da postoji kampus", rekao je Vučić.

Kao treću stvar, Vučić je izdvojio saradnju istraživačkih zajednica i naglasio da ta zajednica u Bavarskoj ima ogromne uspehe i istraživačke kapacitete i da se u te stvari ulaže 5,5 miliona evra.

"Samo Bavarska ima više departmana za istraživanje veštačke inteligencije nego Španija i Italija zajedno. Zato je važno da učimo od Bavarske, od veštačke inteligencije, robotike, super kompjuteringu...", rekao je Vučić.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Prema njegovim rečima, četvrta stvar je saradnja sa industrijom i poslovnom zajednicom.

"I u Istočnoj Evropi su operativni Fraunhofer, koji ima platformu za primenjenu veštačku inteligenciju za materijale i proizvodnju na Tehničkom univerzitetima u Češkoj i Poljskoj. Mi bismo voleli da se slično prisustvo ostvari i u nekoj od istraživačkih institucija u Republici Srbiji", rekao je on.

Kao petu važnu stvar, Vučić je izdvojio da bavarsko državno ministarstvo za ekonomiju upravlja mrežom predstavništava u 30 država sveta, kao i da je zamolio Zedera da jedno takvo predstavništvo bude otvoreno i u Beogradu.

"Šesta tačka, Bavarska poseduje vrhunsku ekspertizu na planu internacionalizacije poslovanja malih i srednjih preduzeća kao i digitalizacije njihovih poslovanja i oni će 10. aprila održati konferenciju posvećenu Albaniji. Za nas je svaka vrsta razmene mišljenja i bližeg upoznavanja sa bavarskim iskustvima u vezi sa internacionalizacijom poslovanja malih i srednjih preduzeća od suštinskog značaja", rekao je Vučić.

Kao sedmu tačku, Vučić je izdvojio praktičnu obuku radne snage i istakao da bi to bilo zanimljivo za Srbiju u oblasti autoindustrije, industrijske mehanike i elektronike i obrade metala. Dodao je i da je svaka vrsta saradnje u IT sektoru takođe dobrodošla.

"Više od svega, mi izuzetno cenimo načine na koje se predsednik vlade Bavarske obraća Srbiji i njenim građanima. To je čovek koji izuzetno dobro poznaje istoriju, ali i čovek koji ume, bez obzira na ogromnu snagu Bavarske, a Bavarska ima deset puta veći BDP nego što ga ima Srbija, i da pokaže poštovanje i da pokaže da u nama vidi partnere i prijatelje. Ja sam mu na tome beskrajno zahvalan. Za mene je ovo dan od izuzetnog značaja", zaključio je Vučić.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Zeder: Želimo Srbiju u EU, važno da bude jak i dobar partner

Predsednik Vlade Bavarske Markus Zeder izjavio je da je jako važno da Srbija postane član Evropske unije i da će na tom putu imati podršku Bavarske.

"Jako je bitno da Srbija bude jak i dobar partner. Mnoge srpske porodice žive u Bavarskoj i jako nam je stalo da budete u EU. Bila bi velika šteta za Evropu, ali i za Srbiju, kada ne biste išli tim putem. To je zaista velika šansa. Pri tome svako mora da učini svoj domaći zadatak, ali je takođe jako bitno da Evropska unija nije zajednica u kojoj svi moraju govoriti i misliti jedno i isto", naveo je Zeder na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Palati Srbija.

On je istakao da žele da prošire saradnju Srbije i Bavarske, i da će biti osnovana mešovita srpsko-bavarska komisija.

"Ustanovićemo malo predstavništvo Bavarske u Beogradu koje će ići u pravcu razvijanja ekonomskih odnosa ali i naučnih-tehničkih istraživanja", rekao je Zeder.

Dodao je da za njih bitno da razvijaju kulturu na bazi poverejnja i da je bitno da se vodi stalni dijalog.

Zeder je izjavio da pokazatelji srpske ekonomije idu jako na gore i najavio intenziviranje saradnje i učešće bavarskih preduzeća na specijalizovanoj Međunarodnoj izložbi Ekspo 2027. u Beogradu, zbog čega će biti osnovano predstavništvo Bavarske u glavnom gradu Srbije.

"Ekspo je ogromna šansa i mogućnost koja će zaista unaprediti Srbiju. I mi ćemo to podržati i želimo dobro da organizujemo učešće bavarskih perduzeća koja su spremna da investiraju ovde i posluže kao dobavljači. Mislimo da je Ekspo jako dobra ekonomska šansa", rekao je Zeder.

Naglasio je da je Srbija osetno unapredila svoju ekonomiju.

"Pokazatleji idu jako na gore, malo bolje nego i u Nemačkoj. To je interesantno tržište za nas. Pokrajina Bavarska ima najveći izvoz ne samo u Nemačkoj već možda i u celoj Evropi. Posvetićemo veliki značaj intenziviranju naših ekonomskih odnosa i zato ćemo i osnovati predstavnišstvo Bavarske u Srbiji", rekao je Zeder.

Vučić je danas dočekao Zedera na aerodromu "Nikola Tesla", a potom su u Palati Srbija imali tet-a-tet sastanak, posle koga je usledio i sastanak delegacija Srbije i Bavarske.

Vučić je naveo da će razgovarati o velikim i zahtevnim projektima koji će snažno pokrenuti Srbiju u narednim godinama, kao i o potencijalima dugoročne saradnje sa Bavarskom, koja po snazi i ekonomskom napretku predstavlja glavni zamajac nemačke privrede i primer razvijenim ekonomijama u mnogim oblastima. 

Komentari (0)

Srbija