Politika

Vučić posle sastanka s Lajčakom: Poziv međunarodnoj zajednici da se angažuje po važnim pitanjima za opstanak Srba

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/03/2024

-

18:12

Vučić posle sastanka s Lajčakom: Poziv međunarodnoj zajednici da se angažuje po važnim pitanjima za opstanak Srba
Vučić posle sastanka s Lajčakom: Poziv međunarodnoj zajednici da se angažuje po važnim pitanjima za opstanak Srba - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je večeras da je sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom razgovarao o situaciji na Kosovu i Metohiji i, kako je naveo, nepodnošljivim uslovima za život srpskog naroda.

"Razmotrili smo mogućnosti i teme za nastavak konstruktivnih razgovora u Briselu, kao i korake neophodne za napredak ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine", napisao je Vučić na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav".

Dodao je da je još jednom pozvao međunarodnu zajednicu da se "konkretno i odlučno angažuje po suštinski važnim pitanjima za opstanak srpskog naroda na KiM i regionalnu stabilnost".

Nešto kasnije se oglasio i Lajčak koji je saopštio da je na sastanku sa Vučićem, između ostalog, razgovarao o akutelnim pitanjima i predstojećem sastanku glavnih pregovarača koji će biti održan 19. marta u Briselu.

"Posle Prištine prošle nedelje, posetio sam Beograd gde sam se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem. Razgovarali smo o predstojećem sastanku glavnih pregovarača, aktuelnim pitanjima koja treba hitno rešiti i primeni Sporazuma na putu normalizacije", napisao je Lajčak na društvenoj mreži X.

Sastanak sa Lajčakom došao je nakon što je portparol EU Peter Stano potvrdio da su glavni pregovarači Beograda i Prištine u utorak pozvani u Brisel sa ciljem da se nastave započeti razgovori u vezi sa dinarom. Stano je napomenuo da će biti i drugih tema.

"Evropska unija je posrednik u dijalogu i ona sprovodi i objavljuje sastanke koji su u vezi sa dijalogom kada je to odgovarajuće. Imaćemo sastanak koji je u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije u utorak. Specijalni izaslanik Miroslav Lajčak je pozvao glavne pregovarače da dođu u Brisel, kako bi nastavili razgovore. Prvo, da bi se nastavila diskusija koja je započela pre nekoliko nedelja o odluci Centralne banke Kosova, u vezi sa dinarom. Biće i drugih tačaka za razgovor među glavnim pregovaračima Srbije i Kosova ovde u Briselu, koji su među najhitnijim u okviru dijaloga", rekao je Stano. 

Prinskrin/Tanjug video

 

Na pitanje o sekvenciranju implemetacionog aneksa, Stano kaže da je sveukupna primena Ohridskog sporazuma jedno od najhitnijih pitanja, te da su pojedinačni aspekti ovog pitanja nešto čega će se sigurno dotaći na sastancima.

"Razgovori i o smeni gradonačelnika"

Aleksandar Vučić je još ranije izjavio da će na sastanku sa Lajčakom, između ostalog, razgovarati i o referendumu o smeni gradonačelnika na severu Kosova. 

"Referendum o smeni gradonačelnika na severu Kosova je još jedna prevara Aljbina Kurtija. O tome ću govoriti narednih dana. U Beograd 15. marta dolazi izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak, i posle toga ću objasniti šta planira Kurti", izjavio je Vučić u subotu, odgovarajući na pitanja novinara u Beogradu. 

Lajčak je prošle sedmice boravio u Prištini, gde je razgovarao sa zamenikom kosovskog premijera Besnikom Bisljimijem o primeni postignutih dogovora i nedavnoj uredbi Centralne banke Kosova kojom se ukida upotreba dinara.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Inače, izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je juče da se nada da će vlada u Prištini biti fleksibilna kada je reč o uredbi o zabrani upotrebe dinara na KiM u razgovorima u okviru dijaloga koji će, kako je naveo, biti održani u utorak. 

Podsetimo, krajem februara je delegaciju Beograda u Briselu predstavljao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, ali glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi nije došao, pa su prištinsku delegaciju činili samo predstavnici Centralne banke Kosova.

"Poseta Eskobara ukazuje da je glavni problem Priština"

Programski direktor organizacije ACDC iz Severne Mitrovice Aleksandar Rapajić rekao je za Kosovo online da je američki izaslanik Gabrijel Ekobar posetio samo Prištinu, a ne Beograd i Prištinu, što ukazuje da je glavni problem Priština i da se tu rešavaju problemi.  

Za izjavu Eskobara koju je dao nakon sastanaka u Prištini smatra da je veoma dobra i direktna. 

"Objasnio je probleme s kojima se srpska zajednica sreće. Voleo bih da ta odluka o dinaru bude bar zamrznuta na određene vreme i krenemo u proces osnivanja ZSO kroz koju bi taj problem korišćenja i slanja dinara iz Srbije bio rešen. Međutim, plašim se jer izjave koje dobijamo iz Prištine jesu da se to neće desiti i da će srpsk narod neko duže vreme imati problema", naveo Rapajić. 

Euronews/Vladislav Ćup

 

Novinarka Ljiljana Smajlović je takođe za Kosovo online rekla da kosovski premjer ALjbin Kurti ima "odličnu taktiku" pravljenja jednostranih poteza, oko kojih se kasnije cenjka sa zapadnim saveznicima.

"Mislim da je Eskobar iskazao brigu za Srbe na Kosovu za koju Priština zna da je performativna i ne verujem da se preterano uplašila od toga. Smatram da će da ostane poruka da je Priština učinila veliki ustupak Eskobaru time što je rekla da će da ispoštuje odluku oko Dečana. Iz toga vidimo do sada Kurtijevu odličnu taktiku i sa Amerikancima i sa Evropom. On čini što može brže i više jednostranih poteza, posle se cenjka sa zapadnim saveznicima. I kada, posle deset godina otezanja oko sprovođenja odluke o Dečanima, on tu učini neki ustupak i biva nagrađen, što je posle deset godina nepoštovanja vlastitog vrhovnog suda, kao učinio nešto. Ishod Eskobarove posete može da bude da se Kosovo drastično približilo ulasku u SE, što je neverovatan uspeh i politički zgoditak. Još postoji mogućnost da Kvinta kaže - ne možete u SE dok ne osnujete ZSO, ali mene bi iznenadilo da se to desi", rekla je Smajlović za Kosovo onlajn

Petković sa predstavnicima insitucija Srbije na KiM

Danas je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sa svojom zamenicom Dušicom Nikolić održao u Palati Srbija sastanak sa predstavnicima svih relevantnih državnih, finansijskih i ostalih institucija koje imaju zaposlene na prostoru Kosova i Metohije i sa kojima je razgovarao o sve izraženijim posledicama krize izazvane odlukom privremenih insitucija u Prištinida zabrane upotrebu dinara i dinarski platni promet na Kosovu i Metohiji.

"Na sastanku su detaljno iznete i razmatrane posledice po funkcionisanje srpskih institucija, kao i život srpskog naroda u pokrajini, a koje su uzrokovane protivpravnom odlukom Prištine o zabrani srpske valute na prostoru KiM", objavio je Petković na Fejsbuku.

Na sastanku je razgovarano na koje načine država Srbija u narednom periodu može da olakša da se posledice ove krize prevaziđu.

Komentari (0)

Srbija