Politika

Stano potvrdio: Glavi pregovarači Beograda i Prištine pozvani u Brisel u utorak, glavna tema odluka CBK

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/03/2024

-

13:01

Stano potvrdio: Glavi pregovarači Beograda i Prištine pozvani u Brisel u utorak, glavna tema odluka CBK
Stano potvrdio: Glavi pregovarači Beograda i Prištine pozvani u Brisel u utorak, glavna tema odluka CBK - Copyright Printscreen/EU Debates|eudebates.tv

veličina teksta

Aa Aa

Glavni pregovarači Beograda i Prištine pozvani su u utorak u Brisel, potvrdio je portparol Evropske komisije Peter Stano. On ističe i da je cilj da se nastave započeti razgovori u vezi sa dinarom, ali da će biti i drugih tema.

"Evropska unija je posrednik u dijalogu i ona sprovodi i objavljuje sastanke koji su u vezi sa dijalogom kada je to odgovarajuće. Imaćemo sastanak koji je u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije u utorak. Specijalni izaslanik Miroslav Lajčak je pozvao glavne pregovarače da dođu u Brisel, kako bi nastavili razgovore. Prvo, da bi se nastavila diskusija koja je započela pre nekoliko nedelja o odluci Centralne banke Kosova, u vezi sa dinarom. Biće i drugih tačaka za razgovor među glavnim pregovaračima Srbije i Kosova ovde u Briselu, koji su među najhitnijim u okviru dijaloga", rekao je Stano.

Na pitanje o sekvenciranju implemetacionog aneksa, Stano kaže da je sveukupna primena Ohridskog sporazuma jedno od najitnijih pitanja, te da su pojedinačni aspekti ovog pitanja nešto čega će se sigurno dotaći na sastancima.

Izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je juče da se nada da će vlada u Prištini biti fleksibilna kada je reč o uredbi o zabrani upotrebe dinara na KiM u razgovorima u okviru dijaloga koji će, kako je naveo, biti održani u utorak.

Podsetimo, krajem februara je delegaciju Beograda u Briselu predstavljao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, ali glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi nije došao, pa su prištinsku delegaciju činili samo predstavnici Centralne banke Kosova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija