Politika

Sednica Saveta bezbednosti UN povodom godišnjice bombardovanja SRJ zakazana za 25. mart

Komentari

Autor: TAnjug

18/03/2024

-

14:35

Sednica Saveta bezbednosti UN povodom godišnjice bombardovanja SRJ zakazana za 25. mart
Tanjug/AP/Seth Wenig - Copyright Tanjug/AP/Seth Wenig

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski saopštio je danas da će, na zahtev Moskve, sledećeg ponedeljka, 25. marta, biti održana sednica Saveta bezbednosti povodom 25. godišnjice od agresije NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

"Naš zahtev je predvidljivo naišao na burnu reakciju zapadnjaka, kojima je ova tema, razumljivo, krajnje neprijatna. Oni bi, naravno, želeli da ovu najvažniju krizu prepuste istoriji za formiranje modernog sistema međunarodnih političkih odnosa i ne samo da je ne pamte, već i na svaki mogući način iskrivljuju objektivne činjenice u vezi sa njom", napisao je Poljanski na Telegramu.

Dodao je da to nije "samo jedna od kriza".

"Agresija NATO-a na Jugoslaviju i nezakonito odvajanje Kosova od nje zapravo je slomila međunarodni sistem koji je bio zasnovan na poštovanju Helsinškog završnog akta. Prvi put u modernoj posleratnoj istoriji Evrope nasilno su narušene granice nezavisne države", istakao je ruski diplomata.

Prema njegovim rečima, bombardovanje SRJ "postalo je svojevrsna polazna tačka za krizu u odnosima između Rusije, koja nije prihvatila takvu samovolju, i Zapada koji ju je branio na sve moguće načine".

"Sastanak je na kraju zakazalo japansko predsedništvo za 15 časova po njujorškom vremenu 25. marta ili 22 časa po moskovskom vremenu. Trudićemo se da na njemu budu prisutni zanimljivi govornici", naveo je Poljanski.

Komentari (0)

Srbija