Politika

Dačić: Još neizvesna sedica SB UN o bombardovanju SR Jugoslavije

Komentari

Autor: Tanjug

20/03/2024

-

13:58

Dačić: Još neizvesna sedica SB UN o bombardovanju SR Jugoslavije
Bezbednosna situacija stabilna, nastavićemo da štitimo pravni poredak - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova u tehničkom manadatu Ivica Dačić izjavio je danas da se još ne zna da li će 25. marta na zahtev Rusije biti održana sednica Saveta bezbedosti Ujedinjenih nacija povodom četvrt veka od NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

"Ne znamo da li će sednica uopšte biti održana, jer se uoči nje glasa kako bi se proceduralno videlo da li treba se održi ili ne, jer bi se negativnim ishodom,"nešto naškodilo Rusiji", rekao je Dačić za TV Pink.

Naglasio je i da on kao predstavnik Srbije treba da ide na tu sednicu koju je, povodom obeležavanja 25 godina od bombardovanja SR Jugoslavije, koje je počelo 24. marta 1999, tražila Ruska Federacija.

Rusija je tražila da se tog dana održi sednica Saveta bezbednosti (SB) UN, ali da je njeno održavanje preneto za ponedeljak, jer SB ne radi subotom i nedeljom. To je još jedan pokazatelj kakav je odnos Zapada prema toj temi, prema stradanju srpskog naroda i zla koje su nam naneli tada", rekao je on.

Dačić je rekao da ne treba da nas interesuje odnos velikih sila već žrtve, način na koji je izvedeno ilegalno bombardovanje.

Dačić je u ponedeljak rekao za Tanjug da je Japan, kao predsedavajući SB UN ovog meseca poručio da će izaći u susret zahtevu Rusije.

"Ne znači da možda neće biti dodatno nekih opstrukcija, ali kako sada stvari stoje, predviđeno je da ta sednica bude održana u ponedeljak, 25. marta i posvećena je 25. godišnjici bombradovanja tadašnje SR Jugoslavije", rekao je Dačić.

Dačić je tada rekao i da ne veruje da će kod država koje su izvršile bombardovanje proraditi griža savesti ili da će one reći da su pogrešili, ali je, kako ističe, bitno da se čuje naša istina o svemu tome.

Zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski objavio je u ponedeljak da će, na zahtev Moskve, sledećeg ponedeljka, 25. marta, biti održana sednica Saveta bezbednosti povodom 25. godišnjice od agresije NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju i da će se održati u 21 čas po srednjeevropskom vremenu.

Komentari (0)

Srbija