Politika

Deo opozicije optužio Brnabić da je onemogućila raspravu o potpredsednicima; Jovanov: Zakasnili su na početak tačke

Komentari

Autor: Tanjug

20/03/2024

-

20:15

Deo opozicije optužio Brnabić da je onemogućila raspravu o potpredsednicima; Jovanov: Zakasnili su na početak tačke
Prinskrin/Youtube/ParlamentSrbija - Copyright Prinskrin/Youtube/ParlamentSrbija

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić izjavio je večeras na konferenciji za medije u Skupštini Srbije da je prva stvar koju je nova predsednica Skupštine Ana Brnabić uradila kad je sela u fotelju predsednika Skupštine bilo to da svojom voljom, mimo zakona i poslovnika, onemogući raspravu o kandidatima za potpredsednike Skupštine. 

On je rekao da su opozicioni poslanici imali pravo da diskutuju, da se on javio za reč, kao i druge njegove kolege, ali da je odmah, kako se izrazio, izbrisan iz sistema.

"Možemo očekivati da parlament prestane sa radom, jer za šta će nam on, ako Ana Brnabić svojom slobodnom voljom može da procenjuje i odluči da ne dozvoli raspravu o potpredsednicima. To ne odlučuje ona, nego zakon ove zemlje i poslovnik o radu Skupštine Republike Srbije", rekao je Aleksić. 

On je dodao da to samo nagovestava šta će nas čekati u narednom periodu sa Anom Brnabić na čelu parlamenta i šta možemo očekivati dalje.

Poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović ocenio je da je "uvedeno vanredno stanje," pošto je ukinut parlament.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Inače, opozicioni poslanici nisu bili u sali tokom glasanja za izbor Ane Brnabić za predsednika parlamenta, a kasnije su se pojavili, međutim, u međuvremenu je Brnabić otvorila i zatvorila raspravu.

Brnabić je takođe objasnila da su konsultacije za izbor potpredsednika obavljene ranije, da se na njima predstavnici liste Srbija protiv nasilja nisu pojavili a da, kako je dodala, sada žele da naknadno razgovaraju o tome.

Jovanov: Opozicija sama izašla iz sale, zakasnili, pa im kriva Ana Brnabić

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov izjavio je danas da su poslanici opozicije, koji su udarali u klupe i bacali papire u sali tokom glasanja o potpredsednicima parlamenta, zakasnili za tu tačku dnevnog reda.

Jovanov je odbacio tvrdnje opozicije sa liste "Srbija protiv nasilja" koji su naveli u skupštini da su se oni javili za reč i da je nisu dobili vezano za izbor potpredsednika parlamenta.

Opozicioni poslanici nisu bili u sali tokom glasanja za izbor Ane Brnabić za predsednika parlamenta, a kasnije su se pojavili, međutim, u međuvremenu je Brnabić otvorila i zatvorila raspravu.

Jovanov je na konferenciji za novinare objasnio kako izgledaju procedure u parlamentu.

"Prvo, prijavu za reč za tačku dnevnog reda svako od njih mogao je da preda onog momenta kada je sednica maltene zakazana, jer se znalo da će tačke dnevnog reda biti odvojene i da nema spajanja tačaka i mogli su da predlažu poslanike koji će da govore. Ono što je mnogo važnije da su ljudi koji su ovde malo govorili o svojoj tužnoj sudbini napustili salu onog momenta kada su procenili da je to njima ugodno, sedeli u kancelarijama i onda zakasnili na početak tačke dnevnog reda, koja se odnosila na izbor potpredsednika", rekao je Jovanov.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Kako je rekao, onda su naknadno donosili "svoje papire" i očekivali da će neko da menja pravila koja su predviđena Poslovnikom da bi se izašlo u susret njihovom neradu, nemaru, neznanju.

"Naravno, to se nije dogodilo. Ali ono što je interesantno, to je da su oni mogli da nastave da učestvuju u raspravi po pitanju delegacija, oni su izabrali da urnišu skupštinski nameštaj", rekao je Jovanov i dodao da su onda ludački udarali u klupe i rolnama toalet papira zasuli i devojke koje rade steno beleške.

"To je rezultat njihovog rada i veliki podvig koji su napravili", rekao je Jovanov.

On je istakao da opoziciju niko nije isterao iz sale i da su sami otišli i kasno se vratili u salu.

"I za to je sad kriva Ana Brnabić, za to je kriv Aleksandar Vučić, zato je kriv neko drugi? Ne, krivi su oni, da su ostali u sali i da su prisustvovali glasanju za predsednika skupštine, da su bili u sali do zaključenja rasprave, mogli su da učestvuju u njoj. Ne, oni su izašli napolje i trčali kroz hodnike i na njihovu žalost, zakasnili", rekao je Jovanov.

Komentari (0)

Srbija