Politika

Dačić sa Lavrovom: Bilateralni odnosi Srbije i Rusije na visokom nivou

Komentari

Autor: Tanjug

21/03/2024

-

12:07

Dačić sa Lavrovom: Bilateralni odnosi Srbije i Rusije na visokom nivou
Dačić sa Lavrovom: Bilateralni odnosi Srbije i Rusije na visokom nivou - Copyright Tanjug/JANDEKS

veličina teksta

Aa Aa

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas na početku sastanka sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom da su odnosi dveju zemalja, uprkos brojnim izazovima, na visokom nivou.

Prvi deo sastanka bio je otvoren za javnost, a tokom jednočasovnog sastanka obuhvaćen je širok spektar pitanja rusko - srpske političke i ekonomske saradnje.

Razgovaralo se o situaciji na Kosovu i Metohiji, dešavanjima na Balkanu, ali i aktuelnim međunarodnim problemima.

"Prošle godine smo obeležili 185. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa. Karakteriše ih tradicionalno prijateljstvo, kultura, a temelji se na uzajamnom poverenju i strategijskoj saradnji," poručio je Dačić.

Posebnu ulogu u razvijanju saradnje, dodao je, imaju i lični odnosi dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

"Siguran sam da ćemo našim obostranim zalaganjem čuvati bilateralne odnose. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je zvanično pismo i čestitku Putinu za pobedu na izborima", rekao je Dačić.

Tanjug/JANDEKS

 

Prema njegovim rečima, ekonomski odnosi sa Rusijom su od izuzetnog značaja, naročito u sferi energetike, a dve zemlje imaju sporazum koji na inicijativu dvojice predsednika važi do 2025. godine.

"Veoma smo zahvalni  Rusiji na podršci koju nam pruža kada je reč o našem teritorijalnom integritetu. Ona je od velike važnosti za nas i želim lično da se zahvalim na velikom razumevanju i podršci u svakoj situaciji kada smo vam se mi obratili za pomoć. Razgovaraćemo o situaciji na Zapadnom Balkanu, a ta politika u odnosu dvostrukih aršina je upravo i dovena do narušavanja našeg teritorijalnog integriteta", rekao je on.

Tanjug/JANDEKS

 

Dačić je zahvalio na zahtevu Moskve da bude održana sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji na Kosovu i Metohiji, a povodom 25. godina od početka NATO agresije na Srbiju.

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov istakao je da Moskva jako ceni odnose sa Beogradom.

"Jako smo zadovoljni kako napredujemo kada je reč o trgovini i investicijama. Smatramo da je neprihvatljivo politizovanje sporta. Ta linija koju vodi zapad na čelu sa SAD odražava se u svim međunarodnim odnosima i ona je usmerena promenu pre svega u ekonomskim međunarodnim odnosima. Tu mislim pre svega na MMF", rekao je Lavrov.

Lavrov kaže da posebno vredi saradnja na polju Ujedinjenih nacija kada je reč o stavovima koje politički zapad ne želi da čuje.

Tanjug/JANDEKS

 

"Mi sprovodimo neophodni rat i nastavićemo ga na osnovu principa demokratinje i većina država međunarodne zajednice to podržava. Mi računamo da ćemo imati razmenu mišljenja o bilaterlanim odnosima, zainteresovani smo da čujemo ocenu vaše situacije na Balkanu", rekao je ruski šef diplomatije.

Ministar spoljnih poslova Srbije boravi u Moskvi na poziv svog ruskog kolege, a dvojica šefova diplomatija prisustvovaće i prijateljskoj fudbalskoj utakmici Rusije i Srbije koja počinje u 20 sati po lokalnom vremenu u Moskvi.

U funkciji kopredsedavajućeg Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno - tehničku saradnju, Dačić će se sastati i sa ministrom ekonomskog razvoja Ruske Federacije i koopredsedavajućim ruskog dela Međuvladinog komiteta Maksimom Reštnjikovom.

"Razgovarao sam sa Lavrovom o pitanjima od sudbinskog značaja za Srbiju"

Dačić je nakon sastanka sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, u izjavi za medije rekao da je razgovarao o najvažnijim pitanjima koja su od sudbinskog značaja za Srbiju poput pitanja o energetici i snabdevanja gasom.

"Znate da se odigrava prijateljska fudbalska utakmica između Rusije i Srbije i u tim komunikacijama koje sam imao sa ministrom Lavrovom kada smo se čuli oko sadnice Saveta bezbednosti oko KiM on me je pozvao da zajedno posmatramo utakmicu i na njegov poziv sam ja došao" , rekao je Dačić u izjavi za medije.

On je dodao da je sa Lavrovom razgovarao o brojnim bilateralnim pitanjima i da je mu je još jednom zahvalio na čvrstom i principijelnom stavu oko Kosova i Metohije.

"Za nas je to od vitalnog značaja. Od vitalnog značaja je da znamo da u Savetu bezbednosti imamo jedan siguran glas koji će uvek biti protiv nezavisnosti Kosova i Metohije i koji će uvek biti za pitanje teritorijalnog integriteta Srbije", rekao je Dačić.

Dačić je istakao da se odnosi Srbije i Rusije baziraju na veoma visokom nivou međusobnog poverenja i ličnih odnosa između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina.

Tanjug/JANDEKS

 

Osim toga, Dačić je izjavio i da je održavanje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i dalje pod znakom pitanja.

Kako je precizirao, postoji dogovor između velikih sila da ne osporavaju jedne drugima inicijativu za održavanje sednica i da je to nepisano pravilo na snazi u poslednjih pet godina.

"Postoje najave zapadnih zemalja koje poručuju da ne dolazimo bespotrebno jer sednice verovatno neće biti. To znači da bi mogle da inciraju glasanje o proceduri. Zanimljivo je da neće da iniciraju sada, već neposredno pred sednicu. Da li su to međusobne žaoke koje upućuju jedni drugima, mi ne možemo da znamo, ali ćemo se svakako pripremiti za sednicu", precizirao je Dačić.

Srbija, kaže on, ne ide na sednicu da bude "arbitar u odnosu velikih sila", već da govori o svojim problemima, bombardovanju i agresiji kojom je porušen sistem Ujedinjenih nacija.

Komentari (0)

Srbija