Politika

Obeležavanje 25 godina od početka NATO bombardovanja, Vučić: Srbija živi, probuđena je, snažnija i hrabrija

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

24/03/2024

-

11:31

Obeležavanje 25 godina od početka NATO bombardovanja, Vučić: Srbija živi, probuđena je, snažnija i hrabrija
Obeležavanje 25 godina od početka NATO bombardovanja, Vučić: Srbija živi, probuđena je, snažnija i hrabrija - Copyright Euronews/Ljiljana Pavlović, Tanjug/Strahinja Aćimović, MUP Srbije, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Širom Srbije polaganjem venaca, odavanjem počasti stradalima danas se obeležava 25 godina od početka agresije NATO na Srbiju, odnosno Saveznu Republiku Jugoslaviju, 24. marta 1999. godine. I širom Kosova i Metohije se obeležava godišnjica NATO bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije.

Dok Srbi sa Kosova i četvrt veka kasnije misle da je bombardovanje bilo nepravedno i da su zbog toga postali manjina u sopstvenoj zemlji, Albanci današnji dan doživljavaju kao početak oslobođenja od, kako tvrde, srpske okupacije. Parastasom za sve stradale i prigodnim kulturno umetničkim programom, iz Gračanice je poručeno da se zločin najjačih svetskih sila nad jednom malom zemljom i njenim narodom, nikada ne sme zaboraviti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je, povodom 25 godina od početka NATO agresije na SR Jugoslaviju da, uprkos svemu, Srbija živi, probuđena, snažnija, hrabrija, prkosna i slobodna i da slobodu nikada neće moći da joj uzmu. Vučić je na Instagram nalogu buducnostsrbijeav podsetio da je danas 25 godina od početka NATO agresije i da su 19 najmoćnijih i najjačih napali Srbiju, bez ikakvog prava i po prvi put bez odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Uništavali su nam zemlju 78 dana. Ubijali decu. Komadali teritoriju. Ipak, uprkos svemu, Srbija živi. Probuđena. Snažnija. Hrabrija. Prkosna. I više od svega, slobodna. Sloboda je više od vazduha, slobodu nikada neće moći da nam uzmu. Živeće Srbija!", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije prisustvovaće danas u Prokuplju centralnoj manifestaciji povodom obeležavanja Dana sećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine.

Brnabić: Nato agresija oštar primer kršenja međunarodnog prava i opasan presedan

Predsednica skupštine Srbije Ana Brnabić istakla je danas u Ženevi da agresija NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju, koja je počela na današnji dan pre 25 godina, predstavlja oštar primer direktnog kršenja osnovnih principa i pravila međunarodnog prava, uključujući Povelju Ujedinjenih nacija i sve druge imperativne norme koje zabranjuju upotrebu sile.

Niš pamti 7. maj kada je u NATO bombardovanju stradalo 16, a teže povrđeno 18 civila. Kasetnim bombama zasut je centar grada - zgrada Univerziteta, pijaca, autobuska stanica, Klinički centar. Najviše Nišlija, među kojima i trudnica, pogonulo je u Šumatovačkoj ulici.

Na godišnjicu početka Nato agresije, u hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nišu biće otkrivena Spomen-kripta Novim kosovskim junacima, stradalim braniocima otadžbine u periodu od 1998. do 2003. godine. Na mermernim pločama uklesana su imena pripadnika Vojske Jugoslavije, policije i bezbednosnih snaga koji su izgubili život braneći Kosovo i Metohiju.

Brnabić je u govoru na 148. Skupštini Interpalamentarne Unije navela da je primorana da se pozabavi tim "pitanjem od dubokog značaja" koje, ne samo da je duboko uticalo na naciju, već je i testiralo samu strukturu međunarodnog prava i temeljne principe koji, kako je istakla, upravljaju našim kolektivnim suživotom.

"Ovaj čin agresije na suverenu državu, koja nije ni nogom kročila na teritoriju druge zemlje, priznat čak i od strane NATO-a i njegovih država članica kao nezakonit po međunarodnom pravu, a paradoksalno smatran legitimnim, bio je jedan od najkritičnijih momenata u novijoj istoriji kada su otvoreno kršene utvrđene norme međunarodnog ponašanja”, istakla je Brnabić.

Podsetila je da je proizvoljna upotreba oružane sile, bez izričitog odobrenja Saveta bezbednosti UN, nedvosmisleno zabranjena, osim pod strogo određenim uslovima samoodbrane, što, kako je istakla, tada nije bio slučaj.

"Akcije NATO-a protiv Savezne Republike Jugoslavije stvorile su opasan presedan koji i dalje ugrožava sam poredak uspostavljen Poveljom UN", rekla je ona i dodala da je taj čin doneo brojne posledice.

Prema njenim rečima, "protivpravna NATO agresija koja je nanela ogromne patnje i razaranja Srbiji", rezultirala je kasnijim jednostranim proglašenjem nezavisnosti od strane Prištine 2008. godine, što je predstavljalo dalje kršenje međunarodnih normi, Povelje UN i Saveta bezbednosti UN. Rezolucija 1244.

"Važno je naglasiti da ovi događaji predstavljaju otvaranje Pandorine kutije, oslobađajući dalekosežne posledice koje su se osećale daleko izvan naših granica godinama i decenijama koje slede. Mi smo, bez ikakve sumnje, svedoci talasastih efekata tih katastrofalnih događaja koji se danas odvijaju širom Evrope i šire", istakla je predsednica Narodne Skupštine Srbije.

Kaže da je danas, dok tenzije eskaliraju i nazire se "avet globalnih sukoba", imperativ da "učimo iz istorije i udvostručimo napore da sprečimo takve katastrofalne ishode".

Na 25. godišnjicu početka Nato agresije, u Nišu je održan parastos kod spomen-kapele i spomenika žrtvama Nato agresije. Vence su položili predstavnici Grada, Nišavskog okruga, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vojske, policije i brojnih udruženja.

U Kosovskoj Mitrovici obeleženo 25 godina od početka NATO agresije

Polaganjem venaca kod spomenika na Trgu braće Milić u Kosovskoj Mitrovici, danas je obeleženo 25 godina od početka NATO agresije na tadašnju SR Jugoslaviju i odata pošta svim stradalim građanima. Vence su položili članovi porodica i prijatelji stradalih, kao i predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Ivan Zaporožac i pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Milena Parlić, prenosi TV Most.

Zaporožac je naveo da se danas obeležava težak trenutak u istoriji srpskog naroda, dodavši da je NATO agresija počela bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Pre tačno 25 godina, 19 najjačih zemalja, predvođenih NATO savezom, počelo je bombardovanje u tačno 19.45. U toj agresiji, izvršeno je preko 2.300 napada, bačeno je 22.000 tona eksploziva i 37.000 kasetnih bombi koje su ubijale i civile. NATO savez nije birao samo vojne ciljeve - uništeni su privreda i infrastruktura Srbije, ali, nažalost, i škole i bolnice i civilni objekti", rekao je Zaporožac.

On je dodao da je poginulo 1.100 vojnika i policajaca, kao i više od 2.500 civila, među kojima je bilo 89 dece.

"Mi smo ovde da kažemo da pamtimo, da ne zaboravljamo. Hrišćanski i srpski je da praštamo, ali našem narodu je jako teško da oprosti Milicu Rakić, Marka Simića i svu decu koja su nastradala u NATO agresiji, kao i braću Milić koja su takođe nastradala i koja su žrtva te agresije", poručio je Zaporožac.

Đurić: Vreme i predanost Srbije leče rane 25 godina nakon bombardovanja

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić ocenio je danas u autorskom tekstu za američki portal "RealClearPolitics" da su vreme i predanost predsednika Aleksandra Vučića, Vlade Srbije i Srpske napredne stranke integraciji u EU i još bližem partnerstvu sa Sjedinjenim Američkim Državama počeli da leče rane u odnosima Srbije sa međunarodnim parnterima 25 godina nakon NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

"Srbija je obnovila saradnju i zajedničke vojne vežbe sa NATO-om preko programa Partnerstvo za mir. I nagli porast američkih investicija u srpsku ekonomiju, uključujući značajno prisustvo kompanija Rivian, Microsoft, Google, Coca-Cola, NCR i Ball Packaging, zajedno sa SAD kao najvažnijim izvoznim tržištem Srbije za ICT usluge, odigrao je važnu ulogu u poboljšanju odnosa stvaranjem desetina hiljada radnih mesta", istakao je Đurić.

Dodao je da su svi ti faktori doveli do tačke gde, 25 godina nakon što su NATO bombarderi napali srpske gradove, odnosi Srbije i SAD, uspostavljeni 1881. godine, "možda najjači od vremena kada smo bili saveznici u Drugom svetskom ratu, i samo obećavaju da će postati još jači".

Selaković položio venac kod Spomenika deci stradaloj u NATO agresiji

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković položio je, u ime Vlade Republike Srbije, venac kod Spomenika deci stradaloj u NATO agresiji.

Pored Selakovića, vence su položili predstavnik Grada Beograda, članovi porodica stradalih u NATO agresiji, predstavnici ambasada, predstavnik Večernjih novosti, predstavnici Beogradskog foruma za svet ravnopravnih, SUBNOR Srbije i udruženja građana, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Spomenik deci stradaloj u NATO agresiji, koji se nalazi u središnjem delu beogradskog parka "Tašmajdan“, podigli su beogradski dnevni list "Večernje novosti" sa svojim brojnim čitaocima neposredno po okončanju napada NATO snaga na našu zemlju.

Spomenik je posvećen uspomeni na decu stradalu od 24. marta do 10. juna 1999. godine.

Beoinfo

 

Na današnji dan pre 25 godina otpočela je agresija NATO snaga na SR Jugoslaviju koja je trajala do potpisivanja Vojno-tehničkog sporazuma 9. juna iste godine.

Tokom tog perioda, oružane snage velikog broja država okupljene u okviru NATO agresora izvršile su brojne napade na civilne i vojne ciljeve koji su rezultirali velikim ljudskim žrtvama i masovnim materijalnim razaranjima.

Gašić položio vence u znak sećanja na poginule policajce tokom NATO agresije

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, povodom obeležavanja 25 godina od početka NATO agresije, položio je vence na spomen-obeležje ispred zgrade SIV 3 kao i ispred Memorijalnog zida u Palati Srbija, u znak sećanja na sve policijske službenike koji su žrtvovali svoje živote vršeći službenu dužnost zarad mira i bezbednosti Republike Srbije.

MUP Srbije

 

Takođe, u okviru ove ceremonije, državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Željko Brkić položio je venac na spomen-obeležje na zgradi MUP-a u Ulici Kneza Miloša, saopštio je MUP.

Državni sekretar dr Danilo Stevandić položio venac na spomenik poginuloj deci na Tašmajdanu.

Položeni venci na spomen-obeležje Glasnik sa Straževice

Član Privremenog organa grada Beograda Nikola Nikodijević položio je danas venac na spomen-obeležje "Glasnik sa Straževice" na brdu Straževica u Rakovici, povodom obeležavanja 25. godišnjice od početka NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Nakon intoniranja himne "Bože pravde" i odavanja pošte minutom ćutanja svim nastradalima u NATO agresiji 1999. godine, služen je i parastos poginulim vojnicima, policajcima i civilima tokom 78 dana bombardovanja. Događaju je u ime Vlade Srbije prisustvovao ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević, predstavnici Vojske Srbije kao i brojni građani.

Ambasador Srbije odao poštu žrtvama NATO bombardovanja i masakra u Moskvi

Ambasador Srbije u Rusiji Momčilo Babić odao je danas poštu žrtvama koje su stradale u bombardovanju Jugoslavije pre 25. godina, kao i žrtvama terorističkog napada u dvorani Krokus u Podmoskovlju u petak.

U zdanju ambasade Republike Srbije u Moskvi istaknuti su plakati koji podsećaju na događaje iz 1999. godine, kao i plakat sa upaljenom svećom i natpisom "Žalimo sa celom zemljom. 22.03.2024 Moskovska oblast, Crokus Citi hall", prenosi RIA Novosti.

"Veoma nam je žao što se sve ovo dogodilo", rekao je ambasador Babić nakon polaganja cveća zajedno sa ruskim aktivistima.

Ambasada Srbije je saopštila da "24. mart postaje datum kada ćemo se zajedno setiti stradanja nevinih civila u Srbiji i u Rusiji, žrtava zločina koji su doneli mnogo tuge narodima naše dve prijateljske zemlje".

Komentari (0)

Srbija