Politika

Brnabić u Ženevi, tokom dana predviđeno više bilateralnih sastanaka

Komentari

Autor: Tanjug

25/03/2024

-

11:26

Brnabić u Ženevi, tokom dana predviđeno više bilateralnih sastanaka
Brnabić u Ženevi, tokom dana predviđeno više bilateralnih sastanaka - Copyright TANJUG/NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić danas se, tokom drugog dana posete Ženevi, sastala sa predsednicom parlamenta Azerbejdžana, Sahibom Gafarovom.

Brnabić danas očekuju važni bilateralni sastanci, a ona će se najpre sastati sa predsedavajućim Predstavničkog doma parlamenta Egipta Hanafijem Ali Džebalijem, a potom će imati radni ručak sa predsednikom Svetskog Ekonomskog Foruma (WEF) Borgeom Brendeom.

Planiran je i bilateralni susret sa potpredsednikom Svekineskog Narodnog Kongresa Đie Saom, kao i sa predsednikom parlamenta Republike Malte Anđelom Faruđom.

Predsednica Skupštine Srbije boravi u dvodnevnoj poseti Ženevi, gde učestvuje na 148. Skupštini Interparlamentarne unije koja okuplja predstvnike parlamenta iz čitavog sveta.

Interparlamentarna unija predstvalja najstraiju i najveću međunarodnu parlamentarnu organizaciju, a osnovana je 1889. godine. Ima 180 zemalja članica, a Srbija je njen punopravni član od 1891. godine.

"Saradnja sa afričkim zemljama izuzetno važna"

Prethodnog dana Brnabiće se, nakon izlaganja na 148. Skupštini Interparlamentarne unije, sastala sa predsednicom te organizacije i parlamenta Tanzanije Tulijom Akson, a taj susret ocenila je kao izuzetno dobar.

"Razgovarali smo o bilateralnoj saradnji između Srbije i Tanzanije, koja je sve važnija, kao što je i sve važnije naše prisustvo na afričkom kontinentu, a to je nešto što ću predati naravno i novoj vladi Republike Srbije čim bude formirana", istakla je Brnabić.

Kaže da je saradnja sa zemljama Afričkom kontinetnta izuzetno važna za srpsku privredu i da se na tom polju mnogo toga može uraditi zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

TANJUG/NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ

 

"On je zaista izuzetno popularan i poznat na afričkom kontinentu i on je u stvari ta osoba koja našoj privredi i našim kompanijama može da otvori vrata na sve zahtevnije tržištu afričkog kontinenta koje je za naše kompanije, proizvode i usluge ima veliki ogroman potencijal", izjavila je ona.

"Ono što je nama važno je da i kroz Interparlamentarnu uniju jačamo našu parlamentarnu diplomatiju,što je jedan od principa koji sam postavila kao prioritet u mom radu kao predsednice Narodne skupštine Republike Srbije", poručila je juče Brnabić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija