Politika

Politički komitet prihvatio preporuku da Kosovo bude primljeno u Savet Evrope, glasanje o tome 18. aprila

Komentari

Autor: Kosovo onlajn, Tanjug

27/03/2024

-

16:45

Politički komitet prihvatio preporuku da Kosovo bude primljeno u Savet Evrope, glasanje o tome 18. aprila
Tanjug AP/Jean-Francois Badias - Copyright Tanjug AP/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Komitet za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope dao je danas pozitivno mišljenje povodom zahteva Kosova da postane član ove organizacije, tako što je na glasanju 31 poslanik glasao "za", četiri su bila protiv, a jedan uzdržan.

Dva glasa protiv bila su od poslanika Srbije, a po jedan glas protiv iz BiH i Crne Gore, dok je uzdržan bio grčki poslanik Aleksis Cipras, prenosi Kosovo onlajn.

Na sastanku komiteta u Parizu glasalo se za izveštaj grčke poslanice Dore Bakojani u kojim je stajala preporuka da Kosovo bude primljeno u SE. Bakojani je od Prištine tražila da ispuni tri uslova, od kojih je ispunjen samo jedan - vraćanje imovine manastiru Visoki Dečani.

Sledeći korak je da se zahtev Kosova da postane član SE razmotri u plenumu PSSE i da se i tamo obavi glasanje, a zasedanje PSSE očekuje se 18. aprila.

Konačnu reč o tome da li će Kosovo postati član Saveta Evrope daće Komitet ministara SE.

"Nakon rasprave u kojoj smo učetvovali i izneli svoje stavove, a to je da Kosovo nije država, nikada neće biti, i da je KiM sastavni deo Srbije, da se na KiM krše ljudska prava, da su pogazili međunarodno pravo i da nisu ispinjena sva tri uslova koje je Bakojani navela pre dve nedelje, ista je okončana tako što je izveštaj usvojen sa 31 glasom 'za'", izjavila je za Kosovo onlajn Biljana Pantić Pilja, šefica srpske delegacije u PSSE.

Dačić: Odluka o preporuci za prijem tzv. Kosova u SE sramotna i skandalozna

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je odluka Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o preporuci za prijem tzv. Kosova u članstvo Saveta Evrope sramotna i skandalozna.

"Odluka Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o preporuci za prijem tzv. Kosova u članstvo Saveta Evrope je sramotna i skandalozna, koja ruši sve principe na kojima počiva Savet Evrope, jer je po prvi put predložen prijem teritorije koja nije članica Ujedinjenih nacija i nije međunarodno priznata", poručio je Dačić, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

On je poručio da odluka ugrožava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

"Odluka predstavlja još jedan dokaz sunovrata i kraja međunarodnog prava", porčio je Dačić.

PSSE: "Okolnosti bez presedana"

Komitet za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) prihvatio je danas na sastanku u Parizu preporuku da tzv. Kosovo bude pozvano da postane članica Saveta Evrope, saopšteno je iz PSSE uz napomenu da je preporuka prihvaćena u "okolnostima bez presedana".

Konstatujući pogoršanje bezbednosne situacije u opštinama na severu KiM, Komitet je ukazao da je "rizik od otvorenog nasilja na Kosovu suviše realan", dodavši da bezbednost zavisi od "zaštite prava srpske zajednice, de-eskalacije tenzija i normalizacije odnosa između Kosova i Srbije".

U saopštenju se ističe da je reč o "okolnostima bez presedana", s obzirom na to da jedan broj članica Saveta Evrope ne priznaje tzv. Kosovo kao državu.

Iz Komiteta za politička pitanja pozvali su na "diplomatiju, dijalog i kompromis" i zatražili od Komiteta ministara da donese odluku "bez prejudiciranja stavova pojedinih država članica u pogledu državnosti Kosova".

profimedia

 

Dodaje se da je potrebno da PSSE započne proceduru nadgledanja tzv. Kosova kako bi se osiguralo poštovanje obaveza.

Odobravajući nacrt mišljenja na osnovu izveštaja izvestiteljke PSSE za tzv. Kosovo Dore Bakojani, Komitet je pozdravio, kako se navodi, obimnu listu obećanja koje su privremene prištinske vlasti dale u pisanoj formi i istakao da bi "članstvo u organizaciji vodilo ka jačanju standarda ljudskih prava obezbeđivanjem pristupa Evropskom sudu za ljudska prava za sve one koji su pod jurisdikcijom Kosova".

Iz Komiteta za politička pitanja i demokratiju PSSE naveli su da bi članstvo Prištine u Savetu Evrope "katalizovalo zamah za Kosovo da nastavi da napreduje u jačanju ljudskih prava, demokratije i vladavine prava, kao i da se pozabavi otvorenim izazovima i značajnim pitanjima", poput jaza između normativnih standarda i njihove efikasne primene, potrebe za poboljšanjem zaštite prava manjinskih zajednica i negovanja klime pogodne za poverenje, pomirenje i inkluziju.

Kao "veliki iskorak", Komitet je pozdravio sprovođenje presude prištinskog Ustavnog suda u slučaju manastira Visoki Dečani, dodajući da bi osnivanje Zajednice srpskih opština trebalo da bude, kako se navodi, "post-pristupna obaveza" za Prištinu koja bi pomogla da se obezbedi zaštita prava Srba na Kosovu i Metohiji, kao i da se eksproprijacija sprovodi uz "najstrože poštovanje zakona" i u punoj saglasnosti sa Ahtisarijevim planom. 

Šta je Savet Evrope

Savet Evrope je međunarodna organizacija evropskih zemalja čije je sedište u Palati Evrope u Strazburu, ima 47 država članica i pet država imaju status posmatrača. Jedina evropska država koja nije članica SE je Belorusija, a status posmatrača imaju Kanada, Sveta Stolica, Japan, Meksiko i SAD. Izrael ima samo status posmatrača u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. Savet Evrope je osnovan nekoliko godina nakon završetka Drugog svetskog rata.

Njegov osnovni zadatak je unapređenje ljudskih prava, demokratije i vladavine prava širom Evrope. Sve države članice SE potpisale su Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, sporazum čiji je cilj zaštita ljudskih prava, demokratije i vladavine prava. Evropski sud za ljudska prava nadgleda primenu Кonvencije u državama članicama. SE radi u bliskom partnerstvu sa Evropskom unijom i sarađuje sa Ujedinjenim nacijama, Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju, kao i sa mnogim zemljama partnerima širom sveta.

Glavni organi SE su Komitet ministara, Parlamentarna skupština SE i Kongres lokalnih i regionalnih vlasti.

Srbija je članica Saveta Evrope od 2003. godine i ima stalnu misiju pri Savetu Evrope u Strazburu.

Komentari (0)

Srbija