Politika

BEZ DOGOVORA U SKUPŠTINI Aleksić: Vlast izabrala da na izbore ide bez opozicije, Brnabić: Ne želim da pravim presedan

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

03/04/2024

-

09:13

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Skupštini Srbije je danas nastavljen rad Kolegijuma, na kojem su učestvovali predsednica parlamenta Ana Brnabić i šefovi poslaničkih grupa u parlamentu, a na kome se razgovaralo o primeni preporuka Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR). Sastanak je završen oko 10.30 i to bez dogovora.

Prvo su konferenciju za novinare održali predstavnici opozicije, a Miroslav Aleksić, jedan od lidera Srbije protiv nasilja je rekao da vlast ne pristaje da se izbori za Grad Beograd održe zajedno sa svim ostalim izborima za lokalne samouprave koji su predviđeni.

"Za to nema objašnjenja i to je jedan od najlogičnijih zahteva i nepristajanje na to potvrđuje pravu nameru da i u narednom izbornom procesu žele da nastave da rade ono što su radili - sa fantomskim biračima, preseljenjem ljudi iz opštine u opštinu. Što se tiče drugih ODIHR-ovih preporuka, naravno da gotovo ništa nisu uradili u vezi sa za Radnom grupom koju je Vlada formirala, dostavili su nam prazan izveštaj", rekao je Aleksić.

Kako je rekao, "vlast je izabrala da na izbore ide bez opozicije, ili izbore imamo ili ih nemamo".

Kako je dodao, 18. april je rok do kada može da se izmeni Zakon o lokalnim izborima, čl. 35 gde bi se produžio rok za raspisivanje lok izbora i gde je potpuno moguće da svi izbori budu 2. juna. 

"U ovom momentu, oni su odlučili da o tome nema daljih razgovora i mi o drugim preporukama ne možemo da nadalje razgovaramo", naveo je Aleksić.

Aleksić kaže i da ih je predsednica parlamenta obavestila da će danas raspisati beogradske izbore.

Brnabić: Nisam došla na sastanak da kažem "ne"

Zatim se obratila i Ana Brnabić koja je navela da joj je žao što dogovor nije postignut. Istakla je da predstavnici opozicije okupljene oko liste Srbija protiv nasilja nisu želeli da razmotre alternativni predlog koji je danas predstavila. 

"Ja nisam došla na sastanak da kažem ne, već sam iskoristila vreme od ponedeljka i razmišljala šta bismo mogli da ponudimo", navela je. 

Istakla je da je treći zahtev opozicije koji se tiče objedinjavanja izbora neprihvatljiv jer ona ne želi da prvi put, kao predsednica Skupštine, napravi presedan kojim bi nekome ograničila mandat. 

"Mislim da je to izuzetno opasan presedan koji zadire duboko u demokratske principe. Ako to jednom učinite, onda kraja nema", rekla je Brnabić i dodala da je demokratska praksa da se nikome ne ograničavaju mandati. 

Napominje da oko toga nije spreman da razgovara ali da je dala alternativni predlog da se beogradski izbori održe 2. juna, a da svi ostali izbori budu istog dana koji bi bio dogovoren. 

"Smatram da je to konstruktivan predlog i nadala sam se da će ga privatiti. Oni su odmah odbili taj predlog i rekli - ili sva tri zahteva, ili nijedan", navela je i dodala da njena vrata ostaju otvorena. 

Kako je protekao sastanak u ponedeljak?

Vlast i opozicija su se prvi put posle decemebarskih izbora našli za istim stolom u parlamentu, u ponedeljak, 1. aprila, kako bi razgovarali o izbornim uslovima, ali dogovor, kako je rečeno novinarima, nije bio postignut.

Brnabić je posle prvih razgovora rekla da je vladajuća koalicije prihvatila dva od tri zahteva opozicije - da se formira nezavisna komisija koja bi vršila kontrolu i reviziju biračkog spiska i da javni servis počne objektivno da izveštava i da bude svima podjednako dostupan.

Brnabić je istakla da jedini zahtev koji nisu mogli da prihvate da beogradski i izbori na lokalu koji nisu održani u decembru budu održani istog dana.

Iz koalicije "Srbija protiv nasilja" su poručili da su dali rok vlastima do srede da odgovore na sva tri uslova, i poručili da neće pristati na, kako su naveli, novu "izbornu krađu".

Šef poslaničke grupe Novi DSS Miloš Jovanović rekao je da je opozicija, bez obzira na ideološke razlike, potpuno jednoglasna da se moraju izboriti za "fer izborne uslove".

Na Kolegujim su se odazvale sve poslaničke grupe vladajuće koalicije SNS, SPS, SDPS, JS, PUPS, SVM, Stranka pravde i pomirenja, kao i predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" i koalicije NADA.

Na sastanak nisu došli predstavnici poslaničke grupe "Mi - glas iz naroda dr Branimir Nestorović", kao i predstavnici poslaničke grupe "Ekološki ustanak" koju vodi Aleksandar Jovanović Ćuta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija