Politika

Završen višesatni Kolegijum o preporukama ODIHR-a u Skupštini Srbije, nastavak u sredu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/04/2024

-

16:31

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Skupštini Srbije oko 16.30 časova završen je Kolegijum koji je sazvala predsednica parlamenta Ana Brnabić, a na kojem su učestvovali šefovi poslaničkih grupa i vlasti i opozicije.

Kako javlja reporter Euronews Srbija, dogovor danas nije postignut, a razgovori se nastavljaju u sredu u 9 časova. Tema Kolegijuma su bile konsultacije oko daljih preporuka ODIHR-a vezano za poboljšanje izbornih uslova.

"Danas nemamo dogovor i to je zaista loše. Nastavićemo razgovore u sredu do kada smo dali rok vlastima da se izjasne da li prihvataju naše zahteve ili ne. Nećemo pristati na novu biracku krađu", rekao je šef poslaničkog kluba Zeleno-levog fronta Radomir Lazović.

On je dodao da izbori treba da se održe tek nakon postizanja uslova.

"Pre izbora mora se formirati komisija od predstavnika vlasti i opozicije i civilnog sektora koja bi pratila izbore i vršila nadzor birackih spiskova. RTS mora u udarnim terminima da izveštava objektivno o svim politickim akterima i desavnjaima. Lokalni izbori u isto vreme. Da se ispune sve preporuke ODHIR-a", rekao je Lazović.

Šef poslaničke grupe Novi DSS Miloš Jovanović poručio je da je opozicija, bez obzira na ideološke razlike, potpuno jednoglasna da se moraju izboriti za fer izborne uslove.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Brnabić: Prihvatili smo dva od tri zahteva opozicije

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je vladajuća koalicije prihvatila dva od tri zahteva opozicije - da se formira nezavisna komisija koja bi vršila kontrolu i reviziju biračkog spiska i da javni servis počne objektivno da izveštav i da bude svima pođednako dostupan.

Na konferenciji za novinare u holu Skupštine Srbije posle Kolegijuma na čijem dnevnom redu je bila primena preporuka ODIHR-a, Brnabić je istakla da jedini zahtev koji nisu mogli da prihvate je da beogradski i izbori na lokalu koji nisu održani u decembru budu održani istog dana. 

"Treću tačku ne možemo da prihvatimo, jer zadire duboko u demokratske norme i principe, jer se traži da se nekom nasilno skrati ili produži mandat. Onda nemate ni Ustav ni demokratiju. Izašli smo u susret i prethodnoj vladi i gradskoj skupštini, jer smo skratili mandat za tri godine, pošto su izbori bili  2022", navela je Brnabić.

Ona je rekla da su predstavnici opozicije, a posebno "Srbije protiv nasilja" ispostavili tri zahteva, a da je ona, da bi se dijalog koji je proticao normalno i civilizovano nastavio, promenila temu Kolegijuma i da su počeli da pričaju o zahtevima opozicije.
Što se tiče samog Kolegijuma, ona je rekla da su nakon dugog niza godina vlast i opozicija normalno razgovarali u pristojnom tonu i zahvalila predstavnicima opozicije koji su se, kako je rekla, konačno nakon nekoliko poziva odazvali pozivu za današnji sastanak.
Kako je rekla, složili su se oko toga da su apsolutno posvećeni  implementaciji preporuka ODIHR-a.

"Hajde zajedno da radimo i da dokažemo da to možemo. Žao mi je  što se nisu pojavili Ekološki ustanak i 'Mi glas iz naroda Dr Branimir Nestorović'. Nadam se da će se pojaviti u budućnosti, moja vrata su otvorena", poručila je Brnabić.

Euronews/Slaven Dimitrić

 

 Ona je podsetila da ODIHR posmatra izbore u Srbiji od 1997. godine i da od tada nakon svakih izbora daje preporuke za poboljšanje izbornih uslova kao u svim zemljama gde su pozvani da posmatraju izbore. 

Brnabić je navela i da je Srbija od 2019. do 2023. godine implementirala 54 preporuke ODIHR-a, formirala jedinstveni birački spisak koji je povezan sa centralnim registrom stanovništva, a da bivša vlast koja je sada u opoziciji nije implementirala nijednu preporuku.

"Najveći broj ljudi sa kojima smo sedeli su u svojoj desetogodišnjoj vladavini dobijali preporuke ODIHR-a koje ih ni najmanje nisu zanimale dok su bili vlast i da na bilo koji način unaprede izborne uslove", rekla je Brnabić i podsetila da tadašnja vlast nije formirala ni jedinstveni birački spisak.

Brnabić je ocenila i da je dolazak opozicije pokazatelj zrelosti i odgovornosti za koji će se, kako kaže, "uhvatiti" kako bi se nastavio dijalog.

Podsetimo, na sastanak su bili predstavnici vladajuće koalicije Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, SVM-a, Stranke pravde i pomirenja, PUPS-a, Jedinstvene Srbije, a takođe su se odazvali i predstavnici opozicije iz koalicije "Srbija protiv nasilja" i koalicije "Nada", kao i predstavnici poslaničkih grupa "Mi – glas iz naroda" i "Mi – glas iz naroda dr Branimir Nestorović".

Među poslanicima koji su došli na razgovore su Milenko Jovanov i Nevena Đurić (SNS), Ivica Dačić i Snežana Paunović (SPS), Edin Đerlek (Stranka pravde i pomirenja), Elvira Kovač (SVM), Radomir Lazović i Biljana Đorđević (Zeleno-levi front), Miroslav Aleksić (Narodni pokret Srbije), Miloš Jovanović (Nova Demokratska stranka Srbije) i drugi. 

Opozicioni poslanici predali su pre početka kolegijuma predsednici Skupštine Srbije Ani Brnabić zahteve za poboljšanje izbornih uslova.

Opozicija traži da se pre održavanja bilo kojih izbora formira komisija od predstavnika vlasti, opozicije i relevantnih organizacija civilnog društva koja će imati izvršna ovlašćenja za kontinuirani nadzor nad biračkim spiskom i reviziju biračkog spiska, navodi se u materijalu koji je podeljen medijima.

Zahtevi su i da pre održavanja izbora javni servisi počnu sa profesionalnim i odgovornim izveštavanjem i da lokalni izbori u svim opštinama i gradovima u kojima treba da se održe, budu održani u isto vreme sa beogradskim izborima.

Zahteve su potpisali predstavnici kolalicije "Srbija protiv nasilja" Marinika Tepić i Miroslav Aleksić i koalicije "Nada" Miloš Jovanović i Vojislav Mihailović.

Kolegijum je sazvan sa jednom tačkom dnevnog reda, a to su konsultacije o daljim preporukama ODIHR-a iz Konačnog izveštaja Misije za posmatranje izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, održanih 17. decembra 2023. godine.

Komentari (0)

Srbija