Politika

Aleksić: Još ima šanse da se političke tenzije smire tako što će se i lokalni izbori raspisati za 2. jun

Komentari

Autor: FoNet

07/04/2024

-

12:03

Aleksić: Još ima šanse da se političke tenzije smire tako što će se i lokalni izbori raspisati za 2. jun
Aleksić: Još ima šanse da se političke tenzije smire tako što će se i lokalni izbori raspisati za 2. jun - Copyright Fonet/Zoran Mrđa

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) i narodni poslanik Miroslav Aleksić izjavio je da još postoji šansa da se političke tenzije smire tako što će se i lokalni izbori raspisati za 2. jun i da onda i opozicija na njima učestvuje, saopštio je NPS.

"Rok da se promeni Zakon o lokalnim izborima i da se i lokalni izbori raspišu zajedno sa beogradskim je 18. april, tako da ukoliko postoji politička volja, u toku naredne nedelje i dalje ima prostora za dogovor. Ako predstavnici vlasti to ne urade poslaće svima nama jasnu poruku da žele tenzije, nasilje i mržnju u Srbiji", rekao je Aleksić u Subotici gde je osnovan gradski odbor NPS.

On je podsetio da su dve koalicione liste opozicije - Srbija protiv nasilja i NADA - nedavno uputile poziv predstavnicima vlasti i inicirale sastanak o izbornim uslovima, kao i da su na tom sastanku izneli tri zahteva.

"Tražili smo nezavisnu komisiju koja će se baviti biračkim spiskom, da javni servis radi profesionalno i poštuje zakone ove zemlje, kao i da svi izbori koji nam predstoje budu u jednom danu. To jeste minimum, ali je i nešto što može u kratkom roku da se implementira", rekao je Aleksić.

On je rekao i da ne stoji argument predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić povodom odbacivanja trećeg zahteva opozicije da ne želi da krši zakone, jer bi se uslovi da se svi izbori održe 2. juna stekli tako što bi se promenio Zakon, kojim bi se samo rok za raspisivanje izbora povećao sa 120 na 150 dana.

Aleksić je podsetio Brnabić da im nije smetalo to što su pred izbore prošle godine gradonačelnici i predsednici opština širom Srbije podneli ostavke, navodeći da to izgleda nije bilo kršenje zakona. Prema njegovim rečima, opozicija u Srbiji ne bori se sa političkim protivnicima, već sa "manipulatorima, šibicarima i uzurpatorima koji su privatizovali ovu zemlju i javne rsurse stavili u funkciju svoje propagande".

"To je borba protiv mafijaškog klana u zemlji u kojoj se bogati mala grupica ljudi na vrhu, dok ostatak zemlje teško živi. Napravili su zemlju nasilja i za to će morati da odgovaraju", kazao je Aleksić. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija